RECENSIE: Mieke van Veen - Between These Walls

Mieke van Veen
2014-12-27 De in Rotterdam woonachtige singer-songwriter Mieke Van Veen heeft met Between These Walls haar debuutalbum afgeleverd. Eerder bracht ze een EP Mica’s Mess uit en stond ze in 2011 als finalist, solo in de Grote Prijs van Zuid Holland. De totstandkoming van het album was een lange weg, want nadat de nummers opgenomen waren, was er nog geld nodig om de cd uit te brengen. Dit is uiteindelijk via crowdfunding gerealiseerd. De stijl van de zangeres is te omschrijven als een mix van pop en rock, met vleugjes folk, country, americana, blues en soul.

Op Between These Walls wordt Mieke wederom ondersteund door een aantal sessiemuzikanten en dat is een schot in de roos. De instrumentale ondersteuning biedt de liedjes net dat beetje extra diepgang en dynamiek, waardoor de toch al sterke composities nog beter tot hun recht komen.
Het album bevat zowel een aantal breekbare ‘kleine’ liedjes, zoals de nummers ‘No Name‘, ‘Riverside’, ‘Guus’ en ‘Low’, als een aantal meer rockende nummers als ‘Sweet Precious’, ‘Six Stones’ en de titelsong. Mieke weet in beide soorten songs goed te overtuigen. Daarmee zijn vrijwel alle nummers van een hoog niveau en is het niet eenvoudig om specifieke hoogtepunten te benoemen. Alleen op het nummer ‘Heaven’ lijkt de chemie tussen de zang en de instrumentale begeleiding niet helemaal aanwezig. Daarnaast vormt het Nederlandstalige bonusnummer ‘Lege Handen’ een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is geen slecht nummer, maar Mieke komt toch het beste tot haar recht met band en met Engelstalige nummers.

De teksten van de liedjes gaan hoofdzakelijk over liefde, gebroken harten en de gevoelens en gedachten van onzekerheid, boosheid en twijfel die daarbij komen kijken. Mieke weet deze nummers met haar krachtige en karakteristieke stem, die een mix lijkt van Selah Sue en Joni Mitchell, zeer intens en melancholisch te vertolken. Het enige nadeel van het album is dat bij de productie de nadruk erg veel op de zang is gelegd. In sommige nummers hadden de instrumenten iets meer ruimte mogen krijgen om op de voorgrond te treden, zoals de prachtige strijkersarrangementen in ’Riverside’, of de jankende gitaar in ‘Long Gone’. Daardoor zou een aantal nummers nog spannender zijn geworden, wat het album iets meer sprankeling zou hebben gegeven.

Between These Walls is een sterk debuutalbum, met hart en ziel vertolkt door een jonge Nederlandse vrouw met een groots Amerikaans geluid. Mieke is in staat haar gedachten en gevoelens om te zetten in mooie liedjes. Daarmee is Nederland een nieuw muzikaal talent rijker.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Mieke van Veen Label:Eigen Beheer
Cover Broncho - Just Enough Hip To Be Woman

Broncho - Just Enough Hip To Be WomanIn 2010 werd de band Broncho opgericht door Ryan Lindsey. De band begon in...

Cover North Atlantic Oscillation - The Third Day

North Atlantic Oscillation - The Third Day Schotland heeft naast heerlijke whisky en mooie landschappen ook goede muziek...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT