RECENSIE: Friends of the Family - Friends Of The Family

FOF
2015-01-27 In 2012 ontstond in Den Haag een band van maar liefst elf man, genaamd Friends Of The Family. Gekleed in overhemden met gilet en hoedjes, en gewapend met vele instrumenten spelen de mannen muziek die beïnvloed is door Amerikaanse en Engelse folk. Hoewel de gedachten bij de woorden gilet, folk en banjo vaak direct naar Mumford and Sons schieten, is Friends of the Family zeker niet een simpele kopie daarvan. Friends of the Family heeft een eigen geluid. Het afgelopen jaar wonnen ze de Sena Performers POPnl Award 2014 en namen ze hun debuutalbum op. Deze plaat, ook Friends Of The Family genoemd, werd in één avond live opgenomen en geproduceerd door Bas van Wageningen, ook wel bekend als de bassist van de band DI-RECT.

Met het eerste nummer ‘Cracked Man’ laat de band direct horen wat ze in huis hebben. Een banjo opent, waarna de gehele band bijvalt en het nummer los barst. Met zo’n grote band en een album dat live is opgenomen, bestaat er een kans dat de muziek wat ontspoort en rommelig wordt, zeker wanneer iedereen speelt. Maar nee, Friends Of The Family houdt het keurig in toom, wisselt partijen af en laat horen dat de bandleden stuk voor stuk goede muzikanten zijn.

In ‘Spirit Of The Night’ is dit goede evenwicht tussen partijen ook te horen. Het nummer begint heel klein en mysterieus en werkt langzaam naar een psychedelische climax toe. Helaas is Friends Of The Family in de langzamere nummers als ‘Oh Mary’ en ‘Railroads’ minder sterk. De stem van zanger Gijs Ballering wordt in deze nummers lijzig, waardoor de aandacht voor de muziek snel verslapt. Het tegenovergestelde is dan weer het geval in het nummer ‘Abondoned & Erased / Gracefully Fall’, de eerste paar noten trekken direct de aandacht van de luisteraar. De stem van Gijs is in dit nummer juist heel passend en doet hij bij vlagen zelfs denken aan de befaamde Eddie Vedder. Het album wordt geweldig afgesloten met ‘Gone Away’, een heel fijn opzwepend folknummer waarin Gijs zingt en de rest van de band antwoordt. Wat moet het een feestje moet zijn geweest, daar in de studio.

Door de kwaliteit van de muziek, de prachtig vormgegeven albumhoes en door de invloeden van de Engelse en Amerikaanse folkscene, doet Friends Of The Family on-Nederlands aan. De elf mannen hebben een mooie en afwisselde cd uitgebracht waarin je de plezier van het muziek maken duidelijk naar voren hoort komen.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Friends of the Family Label:Eigen Beheer
Cover Veldhuis & Kemper - Of De Gladiolen

Veldhuis & Kemper - Of De GladiolenHet cabaretduo Veldhuis en Kemper is al zeker zeventien jaar bezig. Sinds...

Cover Flo - D`Amore E Di Altre Cose Irreversibili

Flo (NL) - D`Amore E Di Altre Cose Irreversibili Vanuit het zonnige Napels brengt zangeres Flo (Floriana Cangiano) haar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT