RECENSIE: Kingfisher Sky - Arms Of Morpheus

Kingfisher
2014-12-16 Hoewel Kingfisher Sky te pas en te onpas als gothic metalband wordt weggezet slaat dit helemaal nergens op. Natuurlijk is oprichter en drummer Ivar de Graaf uit Within Temptation afkomstig waardoor de link wel weer logisch lijkt. Daarnaast staat er een dame achter de microfoon zodat de band op voorhand al de schijn tegen heeft. Toch is Kingfisher Sky veel meer dan de zoveelste female-fronted metalband. Het geluid van het zevental is niet te vergelijken met Epica of Within Temptation. De muziek van het in 2001 opgericht Kingfisher Sky heeft een veel organischer en rustiger karakter. Op Arms Of Morpheus, de derde schijf, trekt de band de lijn van de vorige platen door, maar dan nog een graadje beter, terwijl de mooie stem van Judith Rijnveld de muziek naar een hoger plan tilt.

Arms Of Morpheus is tot stand gekomen met een crowdfunding campagne. Het zegt iets over het muzieklandschap waarin we tegenwoordig verkeren dat een kwalitatief hoogstaande band moet bedelen om een plaat te kunnen opnemen. Het heeft de kwaliteit echter niet geschaad. De door Ivar de Graaf en zangeres Judith Rijnveld geschreven songs hebben echter wel even tijd nodig om op zijn plaats vallen.

Het thema van de plaat is slaap (Morpheus is de God van de dromen) en dat onderwerp komt in allerlei vormen terug in de teksten. Ook de aan de overleden oprichtster van de fanclub opgedragen ‘Maddy- In loving Memory Of Marina Schaefer’ zou je zo kunnen opvatten. Het lied bezorgt ons in ieder geval het nodige kippenvel.

De toevoeging van instrumenten als mandoline, tin whistle, bouzouki en draailier alsmede de strijkers, van onder anderen celliste, en vast bandlid, Maaike Peterse, geven de muziek een open en folky karakter. De term metal is eigenlijk nergens te vinden, al refereren songs als ‘Open Eyes’ en ‘At Least You Tried’ nog wel lichtjes naar een band als After Forever. Maar dat is het dan ook. Daar tegenover staan spannende in folk gedrenkte songs als ‘Insomnia’ en ‘Strength Of The Endless’. Opvallend is dat ‘King Of Thieves’ een brug bevat die zo uit de Alan Parsons song ‘Some Other Time’ lijkt weggelopen. In het Iers aandoende ‘Heather’ en het zeer onderhoudende ‘Morrigan’ komt nogmaals het folky karakter van de muziek heel mooi tot haar recht.

We hebben vier jaar moeten wachten op Arms Of Morpheus , maar het is de moeite waard geweest. De smaakvolle composities vol met sfeerelementen maken dit tot de beste plaat van Kingfisher Sky tot nu toe.
Recensent:Jan Didden Artiest:Kingfisher Sky Label:Suburban
Cover Lunatic Soul - Walking On A Flashlight Beam

Lunatic Soul - Walking On A Flashlight BeamMariusz Duda is een bezig baasje. Wanneer hij niet met zijn band Riverside in...

Cover In This Moment - Black Widow

In This Moment - Black Widow Met haar vijfde album Black Widow borduurt het Amerikaanse In This Moment...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT