RECENSIE: SUPERTRAWLER - Voyagers

Supertrawler
2015-03-05 Het uit Amsterdam afkomstige trio SUPERTRAWLER maakt naar eigen zeggen “groovende desertrock in een psychedelische storm”. De band, bestaande uit een internationaal gezelschap van jazzstudenten, timmert al sinds 2012 aan de weg en kwam afgelopen maand met een eerste EP genaamd Voyagers. Een plaat met aan de ene kant stonerrock met een jazzy randje en aan de andere kant slepende psychnummers met alternatieve invloeden.

Opener ‘Injection Into Orbit’ begint veelbelovend met een stevige doordenderende gitaarriff, maar zakt helaas ietwat in door de diverse tempowisselingen die het nummer bovendien een mat gevoel geven. Het nummer laat desondanks duidelijk de jazzachtergrond van het trio horen, vooral tijdens het instrumentale intermezzo naar het einde toe. ‘Kill A Camel’ is vervolgens een stonertrack, die met zijn stoïcijnse gitaarriff en vocalen doet denken aan Queens Of The Stone Age. De daaropvolgende tracks genaamd ‘Treeline’ en ‘Mercurial’ zijn muzikaal gezien prima nummers, maar echter weinig prikkelend en origineel te noemen, waardoor ze jammer genoeg niet blijven hangen.

Het meeste indruk maakt het trio met het nummer ‘Wasp Nest’. Een uptempo gitaartrack die doet denken aan Them Crooked Vultures en naar het einde toe uitmondt in een ware jazzy jam. In plaats van een tempowisseling kiezen de mannen bij ‘Wasp Nest’ ervoor om wat meer branie te tonen, hetgeen wat beter uitpakt. Het laatste nummer en tegelijkertijd titeltrack ‘Voyagers’ is tot slot een langzaam, dromerig nummer met Floydiaanse invloeden. Hoewel het een prima track is om naar te luisteren, personifieert het nummer het contrast op de EP tussen enerzijds de stonerrock tracks en anderzijds de slepende psychedelische songs.

Hoewel de mannen van SUPERTRAWLER met Voyagers bewijzen prima muzikanten te zijn, wordt het duidelijk dat ze nog goed op zoek moeten naar een eigen originele identiteit. De nummers zitten goed in elkaar, maar er is genoeg ruimte voor verbetering. Dit is echter niet ongewoon te noemen voor een beginnende band. De plaat is bovendien een eerste speldenprik van muzikanten die genoeg potentie en muzikaal talent bezitten om een mooie muzikale carrière tegemoet te gaan.
Recensent:Loek Hendrikx Artiest:SUPERTRAWLER Label:Eigen Beheer
Cover Monster Magnet - Milking the Stars: A Re-Imagining of Last Patrol

Monster Magnet - Milking The Stars: A Re-Imagining Of Last PatrolHet nieuwste album van Monster Magnet is een soort remake van Lost Patrol...

HWC

Blueshaker - Handle With Care Wanneer er een album op de deurmat valt van het Nederlandse BlueShaker en...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT