RECENSIE: AlascA - Prospero

Prospero
2015-04-28 Met de komst van hun nieuwe album Prospero is de van oorsprong Nederlandse band AlascA naar eigen zeggen met een gloednieuw genre op de proppen gekomen. Ze noemen het ‘European Country’. Het gaat hierbij om een mengelmoes van folk (zoals deze op hun eerste album Actors & Liars te horen is), countryinvloeden van Gram Parsons & Gene Clark met daaroverheen nog een sausje van de ‘spaghetti-western’ muziek van grootmeester Ennio Morricone. Al deze klanken tezamen vormen het recept voor de nieuwe en verfrissende sound die zij met Prospero aan hun luisteraars voorschotelen.

Dit klinkt allemaal veelbelovend en de verwachtingen zijn daarom ook hoog. Zeker nadat frontman Frank Bond zeer expliciet benadrukt dat zij zich niet bezighouden met het maken van countrymuziek op zijn Amerikaans, maar dat ze juist op de Europese interpretatie daarvan willen bouwen. Gelijk bij het eerste nummer en tevens single ‘In Medias Res’ staat deze hierboven omschreven sound als een huis. Bijgestaan door een mariachi trompet en verschillende percussie-instrumenten als extra smaakmakers, laten zij hiermee zien dat deze ook best in een van de bekende Clint Eastwood-westerns voor had kunnen komen. Bij het tweede nummer ‘Cult’ gooit de band het over een iets andere boeg en komen de country-invloeden, die grotendeels door de rest van het schijfje heen blijven klinken, juist weer goed naar voren

Hiernaast is geen enkele track op het album hetzelfde. Ieder nummer nodigt opnieuw uit tot luisteren en AlascA blijft zijn luisteraars met dit repertoire maar verbazen. Dit komt voornamelijk tot uiting vanwege het feit dat de band door het hele album heen speelt met dynamiek en het overgrote deel van de tracks over zeer verhalende teksten beschikt. Dit laatste is te horen in ‘I Cried to Dream Again’, waarbij de tekst afkomstig is uit een scène van het toneelstuk ‘The Tempest’ (De Storm) van William Shakespeare. Opmerkelijk om te zien is dat de hoofdpersonage in het toneelstuk de naam Prospero draagt, waar de band overduidelijk ook een beetje inspiratie vandaan heeft gehaald.

Al met al mogen zij trots zijn op het hebben van een plaat als Prospero in hun arsenaal. AlascA laat hiermee zien dat zij nog veel meer in hun mars hebben dan dat zij met Actors & Liars al hadden. Een plaat die zich gemakkelijk in het geheugen laat griffen.
Recensent:Jennifer Worrell Artiest:AlascA Label:PIMP It
Cover Gotcha! - Back To The Moon

Gotcha! - Back To The MoonEen reüniealbum, dat moet je als band ook maar willen. Onrealistisch hoge...

Cover K's Choice - The Phantom Cowboy

K's Choice - The Phantom Cowboy Euhhh… wacht even. K`s Choice . Broer en zus Bettens? Die band die in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT