RECENSIE: Ward Thomas - From Where We Stand

Ward Thomas
2015-05-12 Wie aan country denkt, steekt in zijn gedachten toch al gauw de oceaan over. De zanderige steden van Austin en Nashville, cowboys met gitaren en leren laarzen, dat soort werk. In Engeland zijn de Britse zusjes Catherine en Lizzy Ward Thomas echter bezig een eigen versie van dit genre te creëren. Samen met gelijkgezinden als The Shires combineren zij de klassieke country van Dolly Parton en Allison Kraus met invloeden uit de eigen muziekgeschiedenis, zoals The Kinks en natuurlijk The Beatles. From Where We Stand is de naam van het duo’s eerste album, een passende naam voor een album vol kleine problemen en persoonlijke inzichten.

De wereld niet groter maken dan hij is is één van de meest karakteristieke kenmerken van het genre country, iets wat Ward Thomas goed begrepen heeft. Ze zingen over ambitie, liefdes, onzekerheden en hun eigen uitkijk op het leven. De harmonieuze samenzang van de tweelingzussen is van een zeer hoog niveau en de val van het na-apen van een zuidelijk Amerikaans accent wordt zo goed als vermeden (alleen de nieuwe single ‘A Town Called Ugley’ maakt zich er schuldig aan). De rest van de uitgebrachte singles (het album is al bijna een jaar uit in het duo’s thuisland) hebben eenzelfde directe aantrekkingskracht als het beste werk van Lady Antebellum of Carrie Underwood, de poppy countryvariant waar ook Taylor Swift heel groot mee is geworden.

De productie is kraakhelder en zacht als boter, wat het risico met zich meebrengt dat alles op elkaar gaat lijken. From Where We Stand staat echter vol met verraderlijke oorwurmen die je voor je het weet nog dagen zit na te fluiten. Dat het album is opgenomen in Nashville, de geboorteplaats van de country, is een slimme zet geweest. Als iemand weet hoe ze deze muziek goed moeten laten klinken zijn zij het natuurlijk wel.

From Where We Stand is een overtuigend debuut, een album vol catchy countrypop met een eigenzinnig Brits hart. De deluxe versie is met twee extra nummers en vier liveopnames alleen iets voor de echte fans, maar iedereen die een zwak heeft voor eerdergenoemde acts als Lady Antebellum, Carrie Underwood of de beginjaren van Taylor Swift kan Ward Thomas zonder problemen in zijn armen sluiten. Engeland heeft eindelijk zijn eerste sterren in het genre.
Recensent:Jelle Burger Artiest:Ward Thomas Label:V2 Records
Cover Blues Traveler - Blow Up The Moon

Blues Traveler - Blow Up The MoonHet is een interessant concept. De mannen van Blues Traveler trekken...

Cover La Corneille - I Was A Bird

La Corneille - I Was A Bird Bij de naam La Corneille denk je niet direct aan een Nederlandse band. Toch...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT