RECENSIE: Ostrogoth - Last Tribe Standing

Ostrogoth
2015-06-16 Het geweten van de Belgische oldschool heavy metal is terug in de vorm van het herrezen Ostrogoth. Al een paar jaar maken de heren de podia weer onveilig, maar nu is er dan ook een fysiek bewijs in de vorm van Last Tribe Standing. Ostrogoth werd ooit opgericht in een tijd dat de meeste headbangers van nu nog gestaag aan de moederborst zabberden. Voor deze generatie heavy metal liefhebbers is Last Tribe Standing een prima kennismaking met deze Belgische puristen, maar ook voor de inmiddels vergrijsde headbangers van weleer is het fijn dat de legende weer is opgestaan.

De bedoeling was in eerste instantie om van Last Tribe Standing een EP met vier nummers te maken, maar de live-opnamen gemaakt tijdens optredens op festivals bleken zo goed te zijn dat men besloot Full Moon’s Eyes, de debuut EP uit 1983, in live uitvoering toe te voegen aan de vier nieuwe songs. Een goede keuze, want deze vier nummers laten horen dat Ostrogoth nog steeds een goed ingespeeld team vormt. De vier beukende live songs worden voorafgegaan door de vier nieuwe nummers die zo uit de beginperiode hadden kunnen komen. Zo hoort oldschool metal te klinken!

Vanaf de slepende opener ‘No Risk Taken‘ via het snelle ‘Clouds’ (met prachtig gitaarwerk) en het vlot huppelende Iron Maiden-achtige ‘Return To The Heroes Museum’ (met prachtige killer riff), belanden we bij het absolute meesterstuk ‘Last Tribe Standing’. Dit ruim zes minuten durende epische metal Church-achtige stuk muziek sleept zich via fraaie staccato riffs en mooie gitaarloopjes naar een galopperend spannend tweede gedeelte. Behalve het prima gitaarwerk is ook de zang van Josey Hindrix in dit nummer van grote klasse. Alleen hiervoor al zou je deze plaat aanschaffen.

Het is jammer dat de in januari 2015 aan kanker overleden gitarist Rudy Vercruysse niet meer mag meemaken hoe het de band het verder vergaat. Want afgaande op het gebodene op Last Tribe Standing verwachten we natuurlijk wel een vervolg van deze lekkere plaat in de vorm van een volledig album.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ostrogoth Label:Empire Records - DHR
Cover Jaded Star - Memories From The Future

Jaded Star - Memories From The FutureFemale fronted metal komt in alle gedaanten op ons af. Jarenlang was het...

Cover Smash Into Pieces - The Apocalypse DJ

Smash Into Pieces - The Apocalpse DJ Standaard, zoetsappige, emotionele poppy dertien-in-een-dozijn, traditionele,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT