RECENSIE: Op zoek naar Johan - Weg Uit De Stad

Op Zoek Naar Johan
2015-09-28 Wanneer men uit Brabantse muziek denkt, schieten de eerste gedachten waarschijnlijk naar carnaval en Guus Meeuwis. Wie denkt dat het daar ophoudt heeft het mis. Uit de omgeving Gemert komt Op Zoek Naar Johan, de band rondom muzikant en beeldend kunstenaar Martijn Kuijten. Op Zoek Naar Johan maakt blues/folkmuziek waarbij de zang in het Nederlands met een dik Brabants accent is. Er is voor het Brabants gekozen omdat ze zich hierin goed konden uiten en het herkenbaar is. Hun debuutalbum Weg Uit De Stad gaat over het teruggaan naar je eigen plek, naar je wortels. Dit thema komt terug in alles: de songteksten, het Brabantse accent en de muziekstijl.

De eerste single van Op Zoek Naar Johan heeft een bijzonder verhaal erachter. ‘Als De Muziek Begint’ is een levendig nummer dat door de viool doet denken aan Ierse volksmuziek. Het liedje heeft echter een serieuze ondertoon, want het gaat over een demente vrouw die helemaal opleeft wanneer ze muziek hoort. Bij één van hun optredens zagen ze dit gebeuren bij een vrouw in hun publiek, dit maakte zo veel indruk dat het nummer zich haast vanzelf schreef. Bijna alle liedjes op Weg Uit De Stad hebben zo een eigen verhaal. De band weet dit te vertalen naar kleine herkenbare vertellingen, zonder zwaarmoedig te worden. Daarnaast zingt de band ook over gewoon lekker drinken in ‘Laten We Drinken’, waarin je op de achtergrond kroeggeluiden hoort en de muziek een volksmuziek ritme heeft.

De albumtitel Weg Uit De Stad komt maar liefst drie keer voor in de titels van de nummers. ‘Weg Uit De Stad 1.0’ is een intelligent en krachtig protestlied, ‘Weg Uit De Stad 2.0’ is een licht bluesnummer en nummer ‘2.1’ een vrolijk countrylied. Met deze stijlen en thema’s is het album bijna rond. Bijna, omdat de band naast groots, ook heel klein kan klinken. De liedjes ‘Bij Jou Kom Ik Thuis’ en ‘Die Nacht’ zijn gevoeliger en rustiger dan de rest van de nummers, zij maken de plaat compleet.

Het debuut van Op Zoek Naar Johan mag er wezen. Weg Uit De Stad zit goed in elkaar en weet te vermaken en te raken. Het Brabantse accent is voor de noorderlingen misschien even wennen, maar het maakt de band alleen maar leuker.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Op zoek naar Johan Label:Eigen Beheer
Cover Girl Band - Holding Hands With Jamie

Girl Band - Holding Hands With JamieArme gitaar, arm drumstel. De instrumenten van de heren van Girl Band...

Cover Admiral Fallow - Tiny Rewards

Admiral Fallow - Tiny Rewards De afgelopen jaren lijkt de vraag naar authentieke muziek flink te stijgen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT