RECENSIE: JW Roy - Dry Goods & Groceries

JW Roy
2015-11-07 Muzikant JW Roy is recentelijk vooral bekend van zijn Nederlandstalige muziek. De afgelopen paar jaar verdween de artiest grotendeels van de publieke radar, maar nu ligt er eindelijk weer een album. Wie luistert naar het ook dit jaar uitgekomen nummer ‘Treur Niet (Ode Aan Het Leven)’ met rapper Diggy Dex, verwacht niet dat er achter JW Roy tevens een prachtige Americana artiest schuilt. Op het eerste Engelstalige album in tien jaar lijkt het alsof JW Roy nooit anders gedaan heeft. Dry Goods & Groceries is van een zeldzaam goede kwaliteit dat met kop en schouder boven de Nederlandse rootsscène uitsteekt.

De liedjes hebben regelmatig een ingehouden Bruce Springsteen verlangen. Dit geeft JW Roy zijn kracht. ‘Over & Over’ is zo’n nummer. Het orgel jankt heerlijk, de gitaarritmes rocken lekker weg en de stem van JW Roy heeft een rauw gevoel. De muzikale explosie van Springsteen blijft echter achterwege, daarvoor heeft het nummer te veel een middle-of-the-road gevoel. Een ritme dat er wel voor zorgt dat je gewoon wil blijven luisteren. Het tempo is meer opzwepend met het Bo Diddley geïnspireerde ‘Lungs’. De bluesrock klinkt dreigend en aan het einde is hier wel ruimte voor een enthousiaste gitaarsolo.

Het hoogtepunt van Dry Goods & Groceries wordt echter gevormd door ‘Angel Bird’. De muzikale omlijsting is zeer minimaal, maar zodra Roy begint met zijn beschrijving van de aanvliegende ‘Angel Bird’ hang je aan zijn lippen. Hij bewijst zichzelf als een aangename verhalen verteller in de traditie van Townes Van Zandt en Guy Clark.

Met Dry Goods & Groceries levert JW Roy een ijzersterk album af. Het afscheid van de Nederlandstalige popmuziek doet de muzikant goed. Met hulp van onder andere Tim Knol is Dry Goods & Groceries het beste rootsalbum van Nederlandse bodem in tijden. Op Spotify vormt JW Roy zijn bekendste nummer nog steeds de single met Diggy Dex, hopelijk weet het grote publiek ook snel dit pareltje te ontdekken.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:JW Roy Label:V2 Records
Cover The Deslondes - The Deslondes

The Deslondes - The DeslondesAan het begin van dit jaar begon de naam van The Deslondes rond te zingen...

Cover Bertolf - First & Then

Bertolf - First & Then In 2010 schreef ondergetekende zonder ervaring een proefrecensie naar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT