RECENSIE: Elske DeWall - Velvet Soldier

DeWall
2016-02-26 Bijna vier jaar hebben we moeten wachten op een opvolger van het mooie Brave uit 2012. Maar de Friese Elske DeWall heeft een meer dan legitieme reden: ze werd moeder van een zoontje. Het zette haar naar eigen zeggen muzikaal gezien met beide benen op de grond, al stond ze er na haar gedwongen vertrek bij Universal Music wel even alleen voor. Een flinke uitdaging, die ze op bijzonder sterke wijze vorm heeft gegeven. Velvet Soldier is een album rechtstreeks uit het hart. En dat is te horen.

De plaat opent met de ijzersterke single ‘Black Water’, waarmee de zangeres afrekent met een wrange relatie uit het verleden. Het melodieuze popliedje heeft een hoge radiovriendelijkheid, niet geheel onbelangrijk gezien de muzikale reïncarnatie van de zangeres. Naast haar spannende liefdesperikelen heeft ook het moederschap DeWall de nodige inspiratie gegeven. ‘I’ll Be Around’ is zo’n voorbeeld, dat klein en lieflijk begint en uitmondt in enkele indrukwekkende gospelachtige uithalen. Het is slechts een voorbode van een formule die vaker gehanteerd wordt op Velvet Soldier. ‘For Love’, ‘Sing Me Home’ en ‘War’ zijn treffende voorbeelden waarbij het lied min of meer als een klein rupsje weet te ontplooien in een kleurrijke vlinder.

Naast de huidige single en opener van het album, lenen ook ‘Hercules’ (naast ‘I’ll Be Around’ geïnspireerd op het moederschap) en ‘The Fall’ (dat gaat over het verliezen van haar platencontract bij Universal) zich uitstekend voor de radio. Catchy songs, die onherroepelijk nog even in het hoofd blijven naspelen. De aan de muzikale weg timmerende Ed Struijlaart horen we ook terug op het album in het duet ‘One Day’. Slechts begeleid met een akoestische gitaar, en met de subtiele hulp van wederom de meerstemmige koorzang, valt vooral op hoe goed de twee stemmen bij elkaar passen. Een wonderlijke vondst.

Velvet Soldier vertelt het verhaal van uiteenlopende thema’s rechtstreeks gegrepen uit het persoonlijke leven van Elske DeWall en herbergt de kracht de luisteraar de nodige herkenbaarheid te leveren. De Friese zangeres staat met haar nieuwe album zonder enige twijfel weer helemaal terug op de muzikale kaart. Het album, waar pop, soul en gospel de boventoon voeren, etaleert en onderstreept haar bijzondere talent als songwriter en zangeres. Met louter goede liedjes is Velvet Soldier een album met internationale allure.
Recensent:Doron Ketelaars Artiest:Elske DeWall Label:Eigen Beheer
Cover Bring On The Bloodshed - Amongst The Ruins

Bring On The Bloodshed - Amongst The Ruins Bring On The Bloodshed is een Amsterdamse band, die in 2008 tot stand is...

Cover Jacob Bellens - Polyester Skin

Jacob Bellens - Polyester Skin De Deense muzikant Jacob Bellens is een zeer productieve artiest. Met de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT