RECENSIE: Pete Astor - Spilt Milk

Astor
2016-04-15 Pete Astor maakt al muziek sinds de jaren tachtig en zat in (indie) bands als The Loft, The Weather Prophets, Ellis Island Sound, The Wisdom of Harry en The Jazz Butcher. Sinds de jaren negentig maakt hij soloalbums en is ondertussen al toe aan nummer acht: Spilt Milk. Naast het maken van muziek, schrijft Pete Astor er ook graag over. Hij doceert aan de University of Westminister over muziek performances, is gastdocent aan andere universiteiten en heeft verschillende (wetenschappelijke) artikelen gepubliceerd. Zijn eigen onderzoek focust zich vooral op songteksten. Met zoveel ervaring en kennis in het vak, kan het ook niet anders dan dat zijn nieuwste plaat Spilt Milk ontzettend goed in elkaar zit en heel fijn klinkt. Zeker omdat dit nieuwste album in samenwerking met James Hoare is gemaakt. Hoare was een student van Astor en zit, onder andere, in de band Ultimate Painting. Zijn invloed is goed hoorbaar in gitaarpartijen en achtergrondzang en fans van hem zullen Pete Astor ook waarderen. De muziek op Spilt Milk is kalmer dan het eerdere werk van Pete Astor, zowel van zijn soloalbums en zijn bands, maar bevat wel dezelfde sfeer en overduidelijke Britse achtergrond. Hoewel zijn carrière meerdere decennia en muziekstijlen omvat, vormt alles één geheel en heeft hij altijd een herkenbare eigen stijl gehad. Spilt Milk klinkt dan ook als een logisch gevolg.

Spilt Milk is een heerlijk ontspannen plaat. Al bij het eerste nummer wordt de richting van het album duidelijk: simpelweg goede muziek zonder poespas. Geen uitbundig vreugde, zwaarmoedigheid of uithalen voor Pete Astor. De nummers hebben allen een ontspannenheid van iemand die weet wat hij doet en zichzelf niet hoeft te bewijzen. De oprechtheid waarmee Astor zijn subtiele teksten zingt werkt ontwapenend, een proces dat al bij de eenvoudige titel en voorkant van de plaat begint.

De eerste single is ‘Mr. Music’, een akoestische gitaar en een enkelvoudige melodie op een elektrische gitaar begeleiden het verhaal van een muzikant. Zo vertelt ieder nummer een eigen verhaal. Pete kan de gewone zaken in het leven interessant maken en de verborgen zaken van het alledaagse leven op subtiele en humorvolle wijze vertellen. Zo bezingt hij in ‘My Right Hand’ onder begeleiding van countryinvloeden de liefde voor een beste vriendin, maar gaat ook het gerucht dat hij in ‘Very Good Lock’ zingt over erectieproblemen. In ‘Oh You’ verwoord hij een gevoel dat iedereen kent: “Oh you. My brain has left the building and my body doesn’t know what to do”.

Spilt Milk is een aanrader voor iedereen die van Britse gitaarmuziek houdt en voor de fans van het eerdere werk van Pete Astor en James Hoare. Zowel muzikaal en tekstueel gezien is het een genot om te luisteren naar de eenvoud en muzikaliteit van deze plaat.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Pete Astor Label:Fortuna Pop!
Cover Ben Abraham - Sirens

Ben Abraham - SirensJe hebt de X-factor en je beschikt over een fluwelen stem. Dan gaan de mensen...

Cover Flowers - Everybody`s Dying To Meet you

Flowers - Everybody`s Dying To Meet you Er zijn veel bands die het geluid van de jaren ‘80 proberen na te bootsen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT