RECENSIE: Venice - Brunch Buffet - Tasty Covers

Venice
2016-06-30 Uit het zonnige Californië brengen de mannen van Venice al jaren harmonieuze folkpop. Deze vier broers en neven vormden Venice al in 1977. Inmiddels zijn ze vele platen verder, hebben ze de leeftijd van vijftig en zestig bereikt en maken ze nog volop muziek. Hun nieuwste album Brunch Buffet - Tasty Covers is een tussendoortje om het lange wachten op het tweede deel van hun laatste plaat wat te verzachten. Deze nieuwe plaat is een bijzonder project en anders dan het vorige werk. Venice heeft namelijk besloten om hun inspiratiebronnen te eren met een album vol covers. Dit is vooral leuk voor de fans van Venice, die op deze manier kunnen horen waar hun helden naar luisteren.

Venice kenmerkt zich door harmonieuze samenzang en akoestische gitaren en dat is precies wat ze ook toevoegen aan hun covers van inspiratiebronnen. Deze inspiratiebronnen lopen vooral qua tijdlijn uiteen en niet zo zeer qua genre. Het meest opvallende nummer is ‘Thinking Out Loud’ van Ed Sheeran. Dit is het meest recente en meest ‘poppy’ nummer van Brunch Buffet. Het begint dan ook wat ongemakkelijk, aangezien het niet helemaal de stijl van Venice heeft. Gelukkig wordt het de loop van het liedje beter, zeker wanneer de mannen doen waar ze goed in zijn: harmonieuze stempartijen vormen.

De harmonie van Venice klinkt vooral mooi door in de power ballads uit de jaren zeventig. Billy Joel’s hit ‘She’s Always A Woman’ wordt prachtig overgedaan, waarbij de band dichtbij het origineel blijft. Venice geeft echter een heel ander effect aan ‘Home At Last’ van Steely Dan; het tempo is terug genomen en de instrumentatie is veelal akoestisch. Hierdoor krijgt het een dromerig jaren zeventig gevoel dat eerder aan Crosby, Stills and Nash doet denken, die overigens niet gecoverd worden. Ook de cover van Earth, Wind and Fire’s ‘After The Love Has Gone’ wordt van disco ballade omgetoverd tot folk tranentrekker.

Je moet behoorlijk wat lef hebben om met een album vol covers van grote hits te komen en Venice kan er zeker mee weg komen. Brunch Buffet - Tasty Covers is vooral een leuk extraatje voor de liefhebbers van Venice die meer willen weten van de achtergrond van de muziek. Voor nieuwe fans zal de plaat waarschijnlijk niet zo snel zorgen, daarvoor is hij net niet interessant genoeg.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Venice Label:Lennon Records
Cover Dandy Warhols - Distortland

The Dandy Warhols - DistortlandIedereen die de The Dandy Warhols wel eens live heeft gezien, weet wat een...

Cover Parquet Courts - Human Performance

Parquet Courts - Human Performance Parquet Courts brengt met Human Performance hun vijf album uit, en gooit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT