RECENSIE: Rooney - Washed Away

Rooney
2016-07-29 ”When did your heart go missing?” zong de uit Los Angeles afkomstige powerpopband Rooney in 2007 op het refrein van de gelijknamige single. Het werd een enorme hit voor de band rondom singer-songwriter Robert Schwartzman. Voor de mensen die net als ondergetekende het idee hadden dat de band vernoemd was naar de Britse voetballer, zeker gezien het feit dat de band zijn inspiratie haalde van bands uit de British Invasion: nee, de band werd opgericht als Ed Rooney, naar een karakter uit de film Ferris Bueller`s Day Off (1986), een klassieker. Leuke achtergrondinformatie, maar we zijn inmiddels negen jaar verder en na die hit hebben we nooit meer iets vernomen van de band. Sterker nog, mensen zullen de titel van de hit nog wel weten, de bandnaam is natuurlijk allang vergeten.

Toch leeft de band nog. Hoewel, eigenlijk is Robert Schwartzman er nog. Nadat de band in 2011 voor onbepaalde tijd stopte, werd in februari 2016 ineens een nieuw album aangekondigd. Meteen werd downloadsingle ‘Come On Baby’ de wereld in geschopt. Robert Schwartzman gaf aan voor het nieuwe album met andere muzikanten aan de slag te zijn gegaan. Tijdens de periode van stilte bleek dat iedereen uit de band, die op highschool tot stond kwam, zijn eigen weg was gegaan. Zodoende koos Schwartzman een nieuwe muzikale invulling, al bleef de sound behouden. Toen in maart de tweede single ‘My Heart Beats 4 U’ volgde, bleek dat laatste wel te kloppen. Een goede popsong dat net als de grootste hit makkelijk mee te zingen is en zonder moeite in het hoofd blijft zitten. Reden genoeg om Washed Away onder de loep te nemen.

De vierde langspeler staat vol catchy popsongs die variëren in stijl en schommelen in kwaliteit. Al is het wel zo dat naar mate je het album vaker hebt gehoord, alle songs zo hun charme hebben. Tegelijk valt per luisterbeurt op hoe zwaar de inspiratie van de jaren `60 eigenlijk weegt. Zoals eerdergenoemd bands uit de British Invasion, zoals The Beatles op ‘I Miss You When You`re Gone’. Maar ook The Beach Boys hoor je terug in een track als afsluiter ‘Sad But True’, waar de piano en de dromerige vocale harmonieën de boventoon voeren. En is dat nu een stukje ‘Kokomo’ In het stuiterende ‘Don`t Be A Hero’? Sowieso maakt Rooney veel gebruik van meerstemmige zang. Tegelijk horen we het speelse van bands als Weezer, waar ze in het verleden ook mee tourde, in een track als ‘Why?’ en hoewel de titeltrack veel minder speels is, hoor je hen ook hier terug.

Welke band je ook als inspiratie uit de muziek haalt, de popsongs nestelen zich zonder moeite in je hoofd en of dit nu gebeurt met het springerige ‘Do You Have To Go?’ of met serieuzere tracks als ‘Time Alone’ en ‘Love Me Like There`s No Tomorrow’ het effect is hetzelfde. Wat dat betreft is Washed Away een fijne plaat voor de zomer en bovendien een hele degelijke comeback.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Rooney Label:Superball Music
Cover Storksky - Storksky EP

Storksky - Storksky EP Storksky , de winnaar van het felbegeerde openingsslot op Pinkpop 2016,...

Cover Bløf - Umoja

Bløf - Umoja Op de elfde editie van Concert At Sea, het festival dat Bløf eigenhandig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT