RECENSIE: No Man's Valley - Time Travel

NMV
2016-09-05 Een interessant bandje, No Man’s Valley uit Noord-Limburg. Het vijftal bestaat naast zanger Jasper Hesselink uit gitarist Christian Keijsers, bassist Rob Perree, organist/pianist Ruud van den Munckhof en drummer Dinand Claessens. De laatste vier nemen gezamenlijk de backing vocals voor hun rekening. Na twee EP’s, uitgebracht in 2012 en 2014, is Time Travel hun volwaardige debuutplaat. En dat is geen slechte poging.

Bereid je voor op een verrassend, afwisselend album waarbij elk nummer andere invloeden laat horen, zonder dat de plaat hierdoor klinkt als los zand. De spaarzaam georkestreerde, sterke opener ‘The Man Who Would Be King’ had niet misstaan op Nick Cave & The Bad Seed’s LP The Firstborn Is Dead. Het ook op single uitgebrachte ‘Kill The Bees’ heeft een bijtende tekst over het onvermogen van de mensheid om goed voor moeder aarde te zorgen. De teksten op de plaat hebben sowieso veel zeggingskracht en geven een mooi beeld van de roerige tijden waarin we momenteel leven. Door de gebruikte beeldspraak krijgen de teksten echter een universeel en tijdloos karakter. Knap gedaan.

In ‘Sinking The Lifeboat’ is de invloed van The Doors goed hoorbaar door de dreigende sfeer die in de coupletten wordt opgeroepen door het subtiele samenspel van gitaar en toetsen. ‘The Wolves Are Coming’ is met dank aan de sterke zang en het orgelriffje een opzwepende en aanstekelijke track en dus niet voor niks in 2014 op single uitgebracht. In het onderkoelde en met een heerlijke bassound voorziene ‘Time Travel’ sijpelen de spacerock en krautrock-invloeden door. Afsluiter ‘Goon’ bevat een stemmig piano intro. Verder is op het album ook de voorliefde van de heren voor blues en stonerrock hoorbaar.

Minpuntjes? Zanger Jasper Hesselink heeft een sterk en breed stemgeluid, maar vliegt af en toe uit de bocht. In sommige uithalen en met name in de lagere regionen (bijvoorbeeld in ‘Love Or Axe Murder’) klinkt zijn stem minder aangenaam. Daarentegen mag de rest van de band in de studio wel iets vaker uit de bocht vliegen of buiten de lijntjes kleuren. Dat maakt het eindresultaat alleen maar spannender.
Recensent:Bart Slaats Artiest:No Man's Valley Label:Nasoni Records Berlin
Cover Omni - Deluxe

Omni - DeluxeHoewel op het internet overal staat dat Omni een moderne vorm van post-punk...

Cover The Meteors - The Power Of 3

The Meteors - The Power Of 3 De Britse band The Meteors (niet te verwarren met de Nederlandse band met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT