RECENSIE: The T.S. Eliot Appreciation Society - Turn It Golden!

TS
2016-11-07 De Amerikaans-Britse auteur T.S. Eliot was een van de belangrijkste dichters van de twintigste eeuw, onder meer bekend van het gedicht The Love Song Of J. Alfred Prufrock. De in Utrecht woonachtige singer-songwriter Tom Gerritsen is blijkbaar een bewonderaar van Eliot, want hij maakt al enige jaren muziek onder de naam The T.S. Eliot Appreciation Society, kortweg TTSEAS. Wat uw recensent betreft sta je met zo’n artiestennaam al meteen met 1-0 voor.

Na een titelloze EP verscheen in 2013 het debuutalbum A New History. De opvolger heet Turn It Golden!. Op dit nieuwe album is het folkgeluid van TSTSEAS wat meer aangekleed en het geheel klinkt hierdoor wat minder Spartaans dan voorheen.

Turn It Golden! opent met het rustige, instrumentale ‘Anne’s Lullaby’ en hierna volgt het stuwende ‘Arthur’s Song’. Deze song verhaalt op surrealistische wijze over de omzwervingen van de hoofdpersoon en bevat de volgende prachtzinnen: “All I try to do is make this world a little bearable. I know I won’t succeed, but that don’t mean I’ve failed.”

Een van de andere hoogtepunten op Turn It Golden! is ‘Holy Motors!’. Het eerste gedeelte van deze song is verstild, maar na zo’n vier minuten volgt een mooi walsje dat door gebruik van de harmonica wel wat aan The Decemberists doet denken. Sowieso komt deze Amerikaanse band regelmatig als referentie naar boven bij het beluisteren van Turn It Golden!. Dit komt vooral doordat de stem van Gerritsen bij vlagen wel wat weg heeft van die van Decemberists-zanger Colin Meloy.

‘Incantation’ is een song die vrij rustig begint en mooi opbouwt naar een wat stuwend tweede gedeelte. ‘Apocalypse’ is een wat meer rockende song en afsluiter ‘Parade’ is traag en slepend. Hiernaast bevat Turn It Golden! met ‘Southern Country’ en ‘Ocean’ ook een paar echt rustige, maar eveneens erg mooie liedjes.

Alles bij elkaar is Turn It Golden! een mooie folkplaat, waarop Tom Gerretsen opnieuw bewijst een goede songschrijver te zijn.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The T.S. Eliot Appreciation Society Label:Greywood Records
Cover Cowboys Of The Sky - Kickstart

Cowboys Of The Sky - KickstartNee, ze komen niet uit het Wilde Westen. In tegendeel, het grof geschut van...

Cover Miles Nielsen and The Rusted Hearts - Heavy Metal

Miles Nielsen and The Rusted Hearts - Heavy Metal Miles Nielsen maakt met zijn band The Rusted Hearts vrolijke uptempo...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT