RECENSIE: Royce - Embrace Yourself

Royce
2016-11-05 ”Open Your Eyes!” brult Tim Hasselman door de speakers op het openingsnummer van de EP Embrace Yourself. De toon is meteen gezet. Het Belgische Royce maakt metalcore van het degelijke soort. Niet opzienbarend maar wel lekker op zijn tijd.

De Kempense zandgronden blijken overigens al jaren een vruchtbare bodem te zijn voor metal- en hardcorebands, vroeger bekend onder de vlag ‘Kempencore’. Royce is herrezen uit de as van Angelskin (gitarist Maarten van Hoof en bassist Maarten Machielsen), aangevuld met gitarist Tom Crobeck (voorheen actief in Darker Days Ahead) en voormalige Strike With Vengeance slagwerker Ben Verheyen. Eerdergenoemde brulboei Tim Hasselman neemt de vocale bijdragen voor zijn rekening. Het in eigen beheer uitgebrachte Embrace Yourself is het debuut van Royce en bevat zes nummers en twee instrumentale intermezzo’s (‘Through Anything Pt. I & II’). De band gebruikt de power en energie uit de hardcore en koppelt dit aan de metal van - aldus hun bio - bands als Parkway Drive en Trivium. In het nummer ‘Green Dream’ klinkt zelfs even de echo van Suicidal Tendencies door.

De EP is opgenomen in de Penthouse studio van Filip de Bot in Heist op den Berg waar ook de Belgische oldschool harcoreband Convict en de Vlaamse pretpunkers Priceduifkes hebben opgenomen. De ‘Priceduifkes’ van deze plaat zijn zonder twijfel ‘Embrace Yourself’ en ‘I Draw The Line’. ‘Embrace Yourself’ heeft een melodieus en sterk refrein en in ‘I Draw The Line’ wisselt Royce de screams en grunts af met mooie zanglijnen waardoor de track meer dynamiek krijgt. Dat kunstje herhalen ze nog een keer in de laatste track ‘Carry Me’ en is daarmee een waardige afsluiter van de plaat.
Royce brengt met hun debuut-EP (nog) geen nieuwe inzichten in het genre van de metalcore, maar Royce is ongetwijfeld in staat om komende zomer menig festivalweide, feesttent of boerenschuur in Vlaanderen en Nederland omver te blazen. En dat is ook wat waard.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Royce Label:Eigen Beheer
Novatia

Novatia - Reflection Of Thoughts NOVATIA is een Nederlandse muzikale formatie die nog vrij nieuw is in het...

Cover Boxed In - Melt

Boxed In - Melt Amper anderhalf jaar na je debuutalbum al met nummer twee op de proppen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT