RECENSIE: Menace Beach - Lemon Memory

MB
2017-02-17 De herhaaldelijk ingezette openingsriff van openingsnummer ‘Give Blood’ slingert je gelijk terug naar de rauwe garagesound van de vroege Kinks en onze eigen Outsiders. Als een paar seconden later de snerende stem van Ryan Needham invalt, waan je jezelf in het Engeland van de jaren ’90 en evolueert de song zich tot een ordinaire britpopsong. Met deze openingstrack zet Menace Beach je gelijk twee keer op het verkeerde been, want representatief voor het nieuwe album Lemon Memory is het nummer niet. En is dat erg? Nee, integendeel. Menace Beach etaleert op haar tweede CD dat ze veel meer in huis heeft. De band maakt indiepop waarin uiteenlopende invloeden uit de periode jaren ’60-’90 vakkundig worden verwerkt: (neo)-psychedelica, barokke pop, sixtiesbeat, shoegaze, noiserock, madchester en, vooruit, britpop.

De artistieke motor van het uit Leeds afkomstige Menace Beach wordt gevormd door het (liefdes)koppel Liza Violet en Ryan Needham. Waar debuutplaat Ratworld vooral een plaat was van de mannelijke helft van het duo, kwam de inspiratie voor Lemon Memory vooral van Liza Violet. Het nieuwe album is in Sheffield opgenomen onder leiding van Ross Orton, die onder andere productieklussen voor The Arctic Monkeys, MIA en The Fall op zijn cv heeft staan.

‘Maybe We’ll Drown’ is door de combinatie van de dromerige stem van Violet en de gruizige sound van gitaar en orgeltje een shoegaze-pareltje, denk aan My Bloody Valentine of Galaxy 500. Titeltrack ‘Lemon Memory’ wordt gedragen door een zwalkend orgel en de prachtige popmelodie van ‘Darlatoid’ (XTC?) blijft door het loopje van de ontstemde gitaar in je hoofd hangen. In het refrein van ‘Suck It Out’ werken de shoegaze- en madchester-invloeden wonderwel samen. ‘Can’t Get A Haircut’ is gebouwd rond een loodzware riff uit het handboek van Black Sabbath’s Tony Iommi. In ‘Owl’ eist de stem van Violet weer de hoofdrol.

Al met al een verrassende plaat met een afwisselend maar toch ook coherent bandgeluid. Alleen die openingstrack? Die lijkt van een andere sessie afkomstig.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Menace Beach Label:Memphis Industries / Munich
Cover Tamara Woestenburg - The Colony

Tamara Woestenburg - The ColonyDe naam Tamara Woestenburg is nog lang niet bekend, maar daar zou wel eens...

Cover Fight The Fight - Fight The Fight

Fight The Fight - Fight The Fight In een tijd waar muziek tegenwoordig steeds meer als wegwerpproduct wordt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT