RECENSIE: James Vincent McMorrow - True Care

JVM
2017-09-06 Het is nog geen jaar geleden dat hij We Move uitbracht, maar dat kan James Vincent McMorrow niets schelen. Hij is het beu om dingen te doen zoals het hoort en gaat lekker zijn eigen gang. De Ier heeft zijn nieuwe album True Care dan ook instinctief geschreven waardoor een plaat is ontstaan die laat zien wie hij echt is. Waarbij op zijn debuut veel traditionele instrumenten gebruikt werden, is hij veranderd en dit album is dan ook erg elektronisch ingesteld. Veel synths, experimenten en een meer gedurfde zang op dit volle album.

De eerste zware synths worden al ten gehore gebracht op openingstrack ‘December 2914’. De relaxte sfeer krijgt halverwege het nummer een wending naar iets onheilspellends; hoe zou de wereld er over pakweg 900 jaar er uitzien? We zullen het niet weten. De talentvolle zang van James komt tot zijn recht op de track ‘True Care’, waarin hij zijn visie duidelijk laat weerklinken. Soms hees, soms erg duidelijk met hoge uithalen. Het eerste stuk is erg gevoelig gezongen, waarna een fijn ritme klinkt dat het fundament is voor de rest dat volgt.

Wie had ooit gedacht dat je kon swingen op een lied van James Vincent McMorrow? ‘Thank You’ is swingend, gebruikmakend van samples en melodische synths. De percussie op de achtergrond versterkt het gevoel van een club en een vleugje Daft Punk is ook te horen. Ook ‘Holding On’ is een geweldige track. Vol emotie zingt de Ier over de terugkerende samples en synths heen. De achtergrondzang zet deze emotie nog extra kracht bij en je voelt daardoor het gevoel van James door de speakers heen kruipen. Als dat nog niet genoeg is, doet hij er nog een schepje bovenop in het nummer ‘Bend Your Knees’, de beste track van het album. Het begint klein en vreedzaam met een orgelachtige melodie eronder. Daarna spat de bombast ervan af en het duurt niet lang voordat de rust weer is wedergekeerd. Deze afwisseling maakt het een zeer aangename track. De voortreffelijke zang en daarbij de sfeer; alles komt tot zijn recht.

Wat een geweldige zanger is deze man. James Vincent McMorrow is helemaal opgegroeid en maakt de meest volwassen plaat die hij ooit gemaakt heeft. Hij trekt zich niets aan van wat hij zou moeten doen, maar vertrouwt op zichzelf. Hierdoor is True Care niets minder dan een prachtplaat. Het oude geluid is iets verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een wat meer elektronische sound. Maar we zullen de James Vincent McMorrow zoals we hem kennen nooit uit het oog verliezen.
Recensent:Nadine Visser Artiest:James Vincent McMorrow Label:Dying Giraffe Recordings
Erlend

Erlend Apneseth - Nattsongar ”Is het niet zo dat muziek op de een of andere manier meer tot de nacht dan...

Cover Ulrika Spacek - Modern English Decoration

Ulrika Spacek - Modern English Decoration Het huis in Victoriaanse stijl dat de leden van Ulrika Spacek als thuishonk...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT