RECENSIE: Daydream XI - The Circus Of The Tattered And Torn

Daydream XI
2017-10-25 Bij Braziliaanse metalbands gaan de gedachten als eerste uit naar Sepultura, Krisiun en Angra. Als je echter probeert verder wat namen te bedenken moet je flink graven om nog wat bekends tegen te komen. Het is te hopen dat Daydream XI aan het korte maar illustere rijtje kan worden toegevoegd. Op basis van hun tweede langspeler The Circus Of The Tattered And Torn is wat meer bekendheid zeker op zijn plaats. De band brengt een beproefd recept van progmetal in de stijl van Symphony X en Evergrey, maar doet dat verrekte goed. Daydream XI bestaat uit de heren Tiago Masseti (zang en gitaar), Bruno Giordano (drums) en Marcelo Pereira (gitaar) en wordt bijgestaan door Joey Izzo (toetsen)en Berthur Lima (bas). De productie is gedaan door Jens Bogren en bij het horen van die naam alleen al weet je dat het goed zit.

Wat er zo goed is aan Daydream XI; het is allereerst de soepele stem van Masseti, die een flink volume op kan zetten en daarbij soms een beetje klinkt als voormalig Black Sabbath zanger Tony Martin. Maar hij kan ook een paar octaafjes hoger zoals we voor het eerst horen in het korte rustige ‘Windblown’. Wat verder opvalt, is de virtuositeit van Marcelo Pereira en wederom Masseti op gitaar. De mooiste riffs en loopjes vliegen je om de oren. Dit gekoppeld aan een stevig fundament, en prima composities maakt dat dit conceptalbum (waarover precies is niet geheel duidelijk) een prima investering van tijd en geld is.

Het hart van het album zijn drie lange epische composities die flink wat luistertijd nodig hebben en alle drie op het tweede deel van dit ruim zeventig minuten durende album staan. Daarvoor horen we wat meer compactere en stevige progmetaltracks die eigenlijk allemaal prima klinken. De daverende opening (na een intro) van het bijna instrumentale ‘Open The Curtains’ en het al net zo daverende vervolg met ‘Trust-Forged Knife’ laten je direct in euforische stemming belanden. De riffs zijn prachtig en het toetsenwerk is meestal op de achtergrond aanwezig en geeft de muziek net die extra sfeer.

Het wordt hierna maar mooier en mooier met een prachtige song als ‘Painted Smile’ waarin Masseto voor het eerst zijn veelzijdigheid laat horen. Wat een topzanger is die man en zijn geweldige bereik wordt alleen nog maar meer bevestigd in die lange epische tracks, die bol staan van de afwisseling en waarbij het vijftien minuten durende titelnummer de plaat in stijl en vol bombast uitluidt.

The Circus Of The Tattered And Torn is een van de beste progmetalreleases dit jaar en zet de Braziliaanse metal een stukje meer op de kaart. Liefhebbers van Symphony X, Evergrey en ook Angra gaan dit stukje hogeschool metal zeer waarderen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Daydream XI Label:Sensory
Cover The Great Discord - The Rabbit Hole

The Great Discord - The Rabbit HoleSoms komen er van die albums langs waarbij de openingssong je direct aan je...

Cover Bas Kooman - Dans Dwaas

Bas Kooman - Dans Dwaas Bas Kooman is een liedjesschrijver uit Alphen aan de Rijn. Als je zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT