VERSLAG: Riot On The Dancefloor 2005

Festivalinfo was aanwezig op Riot On The Dancefloor 2005 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 25 foto's.

VERSLAG:

12

Riot On The Dancefloor - deel 1

Piercings uit en pleisters bij de hand. Vandaag wordt namelijk Riot On The Dance Floor 2005 gehouden in Zaandam, wat samen met de negen bands die komen maar één ding kan betekenen. Gekkenhuis. Negen euro voor negen bands is goed te doen, en zo denken meer mensen want de zaal is goed vol. Het staat hier overigens nogal snel vol. Naast de gebruikelijke grote zaal wordt namelijk ook de kleine zaal in gebruik genomen, waar vandaag het festival zal beginnen.

Net als de meerderheid van de avond komt Pantherland uit de Zaanstreek. Pantherland staat gerant voor hardcore nummers van gemiddeld één minuut met invloeden van o.a. The Bronx, The Suicide File en Refused. Het is altijd leuk om te zien hoe beginnende bandjes nog lol hebben in het spelen. Zo stroopt de drummer zijn mouwen op en wordt gelijk voorzien van commentaar van de zanger “doe dat shirt toch gewoon uit man”. Waarna “nee, hou alsjeblief aan” volgt vanuit het publiek. Twee nummers later besluit hij het dan maar uit te doen en krijgt hij het zwaar te verduren met het commentaar van het publiek. De ene opmerking na de andere gaat zijn kant op. Geweldig, ik kom in ieder geval niet meer bij van het lachen. Jammer dat de band het nodig vindt om elk nummer aan een persoon op te dragen in plaats van gewoon de nummers te spelen. “Dit nummer is voor de nieuwe paus”, is dan wel weer grappig.

Nog geen tien minuten later is Dependent klaar met opbouwen in dezelfde zaal. De enige band van vanavond die een beetje anders is dan de rest. Tussen de hardcore bands staan deze vijf jongens meer voor de punkrock/emo. Iedereen staat een beetje van een afstand te kijken en ook de zanger valt dit op. “Als er dan toch niemand vooraan gaat staan, dan ga ik er wel staan, heb ik tenminste ook een beetje ruimte”. Dependent is een band waar we zeker meer van gaan horen, hier ben ik zeker van. Het optreden wordt afgesloten met het bekendste nummers van de band: Searching.

Het wordt al snel duidelijk waar al het publiek heen is. Deze staan bij Fucking Virgins die al een tijdje bezig is in de grote zaal. De band heeft weinig met “Neukende Maagden” te maken zoals het misschien lijkt, het is namelijk meer een knipoog naar het platenlabel Virgin. “Zijn er nog mensen die mee willen zingen?”. Ik heb geen idee waar het overgaat, anderen blijkbaar wel en er klimmen een paar mensen het hoge podium op. Het gaat om het grappige nummer “Koek & Sopie” met een makkelijk “oooww-oowww”-gedeelte wat voluit mee wordt gebruld door het publiek. Heel iets anders: Misschien heb je er ooit van gehoord dat bij een Slipknot-concert het publiek altijd wordt gevraagd om op de grond te gaan zitten tijdens “Spit it Out” en dan moet iedereen opspringen bij een commando. De band Fucking Virgins doet dit ook en er doen nog aardig wat mensen mee ook.

Zonder overlapping begint Superhero in de kleine zaal ernaast. Nee het gaat hier niet om de religieuze Ierse band Superhero, maar de uit Brunssem (Limburg) afkomstige versie. De zanger woont nog niet zo heel lang in Nederland dus praat liever Engels tegen het publiek. Voor de mensen die de band al eens gezien hebben weten wat ze te wachten staan. De meeste bands spelen gewoon hun nummers en gaan weer weg en deze band maakt er tenminste een leuke show van, dus mij hoor je niet klagen. Net als de braveheart pit hebben ze wel meer dingen van andere ‘gepikt’. Nummers van de Beastie Boys, Ramones en Jawbreaker komen naast de eigen nummers met een snel tempo voorbij.

Na Superhero loop ik de grote zaal weer in waar The Butcher al begonnen is. Ik zie opblaasbare groene krokodillen door de lucht gegooid worden en strandballen.. gekkenhuis! Er is zelfs iemand die besluit om zittend op de krokodil van het podium af te springen. Het lukt en hij eindigt achterin de zaal. The Butcher zelf speelt hardcore met thrash invloeden, denk aan D.R.I. en The Exploited.

12

FOTOGRAFIE:

123
 foto Riot On The Dancefloor 2005 foto Riot On The Dancefloor 2005 foto Riot On The Dancefloor 2005 foto Riot On The Dancefloor 2005 foto Riot On The Dancefloor 2005 foto Riot On The Dancefloor 2005 foto Riot On The Dancefloor 2005 foto Riot On The Dancefloor 2005 foto Riot On The Dancefloor 2005 foto Riot On The Dancefloor 2005 foto Riot On The Dancefloor 2005 foto Riot On The Dancefloor 2005
 
123
 
festival logo

SUBURBAN FESTLang zal die leven, een feestje zal die geven! Suburban Records viert vandaag...

festival logo

KEUT IN ROCK 2005 Keut In Rock is een festival, dat wel tegen een stootje kan. Vorig jaar kreeg...