VERSLAG: Groezrock 2010

Festivalinfo was aanwezig op Groezrock 2010 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 49 foto's.

VERSLAG: Stephaan Cloet  

123

Dag 1

Een vulkaan kan dan wel roet, of beter gezegd as, in het eten van het volledige Europese vliegverkeer gooien. Een topfestival als het Belgische Groezrock te Meerhout laat zich hierdoor niet van de wijs brengen. Zes groepen, waaronder headliner Hatebreed, waren gedwongen om verstek te geven wegens het verbod op lange afstandsvluchten en konden op 23 en 24 april niet opdagen. De organisatoren bewezen echter hun kunde door onder andere Funeral For A Friend, Caliban en The Ghost Of A Thousend op de valreep nog te strikken. Dit festival staat dan ook niet voor niets al jaren garant voor een ijzersterke punk- en hardcoreaffiche.

Groezrock opent het festivalseizoen dit jaar met een prachtig zonnetje. Deze keer dus geen geploeter in de modder op de parkings, maar om in de sfeer van het moment te blijven, enorme stofwolken. Wat voor veel ontsteltenis zorgde dit jaar is het feit dat je tweemaal in de rij moet staan voor op de camping te geraken. De eerste keer aan de kassa om je bandje af te halen en de tweede keer om binnen te geraken en je zakken te laten controleren.

De eer om het negentiende Groezrock festival te openen is dit jaar weggelegd voor het Amerikaanse poppunk kwartet The Swellers. De jongens uit Michigan werden onlangs getekend door Fueled By Ramen en komen hier voor de eerste keer met hun nieuw album Ups and Downsizing optreden. Deze band doet de mainstage verrassend goed vollopen en zet al meteen de toon voor een sfeervolle dag. Het publiek heeft puik opzoekwerk gedaan en kan zelfs een paar songs meebrullen. We zijn vertrokken voor een mooie tweedaagse!

Na het feestje met The Real McKenzies vliegen we er voor de eerste keer echt in met Caliban. Deze Duitse metalcore groep kwam ter vervanging van Hatebreed speciaal naar Meerhout afgezakt terwijl ze ’s avonds in Italië moesten optreden. Nadat ondergetekende zich aan de eerste echte wall of death van het jaar heeft gewaagd, spelen de heren voor de fans nog een tribute aan Hatebreed. Zonder twijfel een van de beste optredens van de dag.

Wanneer de zon ondergaat en de temperaturen in de Belgische kempen bijna tot het vriespunt dalen, krijg je veel heen en weer verkeer naar de camping. Iedereen trekt zijn dikke trui aan en rept zich naar de Eastpak stage voor Agnostic Front. De Amerikaanse hardcore band weet het publiek volledig naar zijn hand te zetten. Je kan nergens om je heen kijken of je ziet een elleboog recht op je neus afstevenen. Een enkeling trotseert zelfs de steunpilaren (die onderaan van hout waren voorzien om het klimmen te voorkomen) om vervolgens te springen en bijna recht op zijn buik terecht te komen.

Meteen hierna is het al aan de Friday Night Boys om de Etnies stage voor vandaag af te sluiten. Aan de matige opkomst merk je dat de poprockers helemaal niet in het Groezrock plaatje passen. Jonge bakvissen bevolken de drie eerste rijen en voorts staan hier en daar enkele fans mee te zwaaien. Ze spelen zonder twijfel het slechtste optreden van de avond. Op dit soort concerten zou de energie er van af moeten spatten, maar dat was allerminst het geval. Ze speelden trouwens een set van amper een half uur, terwijl er 50 minuten gepland waren.

Voor The Mighty Mighty Bosstones de eerste dag feestelijk afsluiten, is het nog tijd voor Funeral For A Friend. Het hardcore punkkwintet uit Wales geeft bij ons haar eerste optreden in meer dan vijf maand en stelt voor de gelegenheid een paar nieuwe songs voor. Hoewel de tent slechts halfvol loopt, was dit een mooie afsluiter van een dag vol harde rock. En nu al feestend de nacht in.

123

FOTOGRAFIE: Roy Maas   Erik Luyten  

12345
A Skylit Drive foto Groezrock 2010 A Skylit Drive foto Groezrock 2010 Face To Face foto Groezrock 2010 Glassjaw foto Groezrock 2010 Glassjaw foto Groezrock 2010 Grey Like Masquerade foto Groezrock 2010 Haste The Day foto Groezrock 2010 Haste The Day foto Groezrock 2010 Holding Onto Hope foto Groezrock 2010 Holding Onto Hope foto Groezrock 2010 Noyalty foto Groezrock 2010 Noyalty foto Groezrock 2010
 
12345
 
festival logo

NEUROTIC DEATHFEST 2010Het deathmetal festival Neurotic Deathfest was dit jaar helemaal uitverkocht....

festival logo

LONDON CALLING #1 2010 Tijdens deze editie van London Calling rijst de vraag hoe lang de formule nog...