VERSLAG: EXIT Festival 2010

VERSLAG:

12345

EXIT Festival @ Petrovaradin Fortress, Novi Sad

Het Exit Festival is een vierdaags festival dat wordt gehouden in Servië. In 2000 ontstaan als opstand tegen het regime van Slobodan Miloševi?. De organisatie hoopte dat het muziekfans ervan zou overtuigen dat er een exit moest worden gevonden uit de tien jaar van waanzin. In 2009 kwamen 190.000 mensen naar Servië om het festival te bezoeken en met meer dan 25 stages is het zeker uniek te noemen. Het wordt georganiseerd in Petrovaradin Fortress (??????????????? ???????) in Novi Sad (???? ???), dit ligt ten noorden van Belgrado en is de tweede stad van Servië. Het ligt op ongeveer 100km afstand en is een uur rijden vanaf het vliegveld in hoofdstad Belgrado.

Exit Festival is het grootste evenement in het Zuid-Oosten van Europa - en misschien zelfs een van de beste. In het verleden stonden o.a. Garbage, Fatboy Slim, Franz Ferdinand, Morrissey, Billy Idol, Pet Shop Boys, The Cardigans, HIM, Robert Plant, The Prodigy, Beastie Boys, Lauryn Hill, Basement Jaxx, Snoop Dogg en Wu-Tang Clan op het festival. Volgens de geruchten werd destijds het optreden van Björk afgelast omdat ze zich zou willen uiten over de situatie in Kosovo. Servië wordt in de media al vele jaren steevast negatief afgeschilderd, maar het feit dat de Albanese Kosovaren en de Kroaten evengoed schuldig waren aan de bloederige Balkanoorlog in de jaren 1990, wordt om duistere redenen nooit gezegd.

EXIT Festival: dag 1 @ Petrovaradin Fortress, Novi Sad

Het is de komende dagen feest op het Petrovaradin Fortress (??????????????? ???????) gelegen in de rivier Donau in het centrum van Novi Sad (???? ???). De eerste festivaldag staat in het teken van LCD Soundsystem, Yeasayer, Crookers, Sexi Sushi, Miike Snow, Die Antwoord en Suicidal Tendencies. Ook de Nederlanders van Le Le en homo-idool Mika zijn vandaag aanwezig, maar ook liefhebbers van gitaargeweld kunnen plezier beleven en makkelijk al het elektronica vermeiden dankzij het Explosive Stage.

Kiezen tussen LCD Soundsystem en Le Le is moeilijk? Het tijdschema is voor de Nederlanders geen enkel probleem, de Jeugd Van Tegenwoordig-rapper heeft namelijk alle Nederlanders bij elkaar geharkt wanneer zijn optreden begint. De projectie en de gesprekken zijn veelal in onze moederstaal en met termen als ‘keep it international’ probeert hij ook meer dan de kaaskoppen aan te spreken. Helaas lukt het niet. De muziek en teksten zijn niet erg hoogstaand en dat blijkt vooral vandaag, de kromme Franse, Duitse en Engelse liederen komen nauwelijks over. Het maakt allemaal niet uit, de Nederlanders heeft het drietal een groot plezier gedaan.

Rond middernacht mag Yeasayer het podium beklimmen. De mannen zijn dé ongekroonde festivalhoeren van 2010 en eigenlijk overal te bewonderen. Het festivalterrein is vandaag ook minder gevuld dan ze gewend zijn, misschien dat mensen toch Mika of Suicidal Tendencies hebben verkozen boven de experimentele Amerikanen? Het publiek heeft misschien geen unieke ervaring, maar de bandleden hebben het zeker. De frontman laat weten vandaag voor het eerst te spelen in Servië, in een fort en voor het een gevecht te hebben gezien. ‘Ik weet niet waarom er gevochten werd, maar ik hoop dat er niemand gewond raakt, ook al was het misschien verdiend.’ Ook het hippie-imago van de bandleden is blijkbaar nog altijd aanwezig.

Het blijkt dat Crookers en Tim Exile alle dansliefhebbers hebben ingenomen, want bij Cinnaman is het zeer rustig. Waar we eerder nog Nederlanders gebroederd zagen dansen, staat er momenteel slechts een vijftal mensen voor het podium. Het summiere publiek heeft ook veel positieve kanten, want er wordt veel geëxperimenteerd op het podium. De Le Le-frontman heeft de rol van MC ingenomen en misschien is er een nieuwe formatie geboren? Dan kunnen ze in de interviews lekker uitleggen dat het in Servië was ontstaan met vijf mensen als publiek.

12345
 
festival logo

ROSKILDE 2010Roskilde is het grootste festival van Scandinavie. Met dit jaar onder andere...

festival logo

BOSPOP 2010 Bospop vond in 2010 plaats op een nieuwe, grotere locatie. In het...