VERSLAG: Motel Mozaïque 2011

Festivalinfo was aanwezig op Motel Mozaique 2011 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 23 foto's.

VERSLAG:

12

Dag 1

Motel Mozaïque is sinds een aantal jaar een zeer geliefd festival voor velen. Folk liefhebbers, beat junkies en indie kids zorgen in 2011 wederom voor een uitverkochte editie. Naast de muziek is er dit weekend in Rotterdam nog veel meer te beleven in de vorm van allerhande exposities en kunstmanifestaties. Het geeft de stad, en daarmee het festival een prettige vibe. Het weer help daar ook een handje bij. Festivalinfo kon uiteraard niet ontbreken dit weekend en zocht de meest spraakmakende acts op om verslag van te doen in woord en beeld.

Traditiegetrouw trapt het festival af op het 3voor12 podium in de geïmproviseerde kerk op het schouwburgplein. Gedurende het weekend zullen diverse acts mini optredens geven. Agnes Obel opent het bal om 16:00, helaas wordt dat optreden net gemist, maar Pien Feith slaan we niet over. Onlangs bracht ze met 'Dance on Time' een overtuigend debuut uit en haar carrière lijkt hiermee een sprong in de goede richting te gaan maken. Ze beschikt over een bijzonder fijn stemgeluid waarin nuance hand in hand gaat met een groot bereik en een rauw randje. Björk associaties liggen voor de hand, maar de Amsterdamse brengt het toegankelijker en daardoor interessanter voor een breed publiek. Ze geeft een fijn intiem optreden dat nieuwsgierig maakt naar haar optreden later op deze eerste festivaldag (dat helaas wordt gemist vanwege programmering elders, maar wordt vast en zeker vervolgd op een festival bij u in de buurt deze zomer).

Het wegvallen van Watt zal de organisatie van Motel Mozaïque vast en zeker kopzorgen hebben opgeleverd, dat lag namelijk uitstekend wat betreft locatie en was met 2 zalen ook nog ideaal te programmeren. Off_Corso is ervoor in de plaats gekomen en dat bevalt gedurende het weekend prima, al is de zaal wat gedateerd en laat het geluid soms te wensen over. Hoe dan ook, Ben Howard warmt de boel op. Niet dat het zweten geblazen is van de drukte of de opwinding, maar de Brit bezorgd de aanwezigen een warm gevoel van binnen met een gemoedelijk optreden. Zijn gitaarspel is, zoals het programmaboekje al wist te vermelden, inderdaad opvallend te noemen. Maar naast instrumentbeheersing beschikt Ben Howard ook over een stem die Off_corso volledig stil krijgt. Howard & co. lijken er zelf evenveel van te genieten als de aanwezigen, de integriteit straalt ervan af. Het is misschien geen artiest die ver boven het dicht bezaaide folk maaiveld uit zal gaan steken, maar het zou wel degelijk terecht zijn!

Ieder jaar heeft Motel Mozaïque een aantal acts die bij voorbaat al door velen als legendarisch worden gezien. Vorig jaar maakte Mumford & Sons die belofte meer dan waar en volgde een zegetocht door Europa, waaronder op Lowlands. Of dat met James Blake ook zal gebeuren is natuurlijk koffie dik kijken, maar zeggen dat de verwachtingen hoog gespannen zijn, is een understatement. Critici hadden zijn onlangs uitgekomen debuut in januari al in hun jaarlijstjes genoteerd en Feist cover en 3FM megahit Limit to your Love zorgde voor een doorbraak naar een breed publiek. Én een overvolle schouwburgzaal. Enfin, hype of niet, James Blake lost de hooggespannen verwachtingen volledig in. De stem met de karakteristieke "snik" wordt live vergezeld door een fenomenale drummer (dubstep drummen voor gevorderden) en gitarist/beat-generator die samen het materiaal van zijn debuut live tot leven wekken. Er werd in recensies gesproken over hoe geweldig de manier was waarop James Blake de stilte als instrument wist te gebruiken. Fuck that! Live worden, met minimalistische precisie, de lagen geluid zorgvuldig over elkaar heen gelegd tot een duizelingwekkend geheel. De enorm harde bassen zorgen samen met het bij vlagen warme gitaarspel en de soulvolle, doch vervormde, stem een zeldzaam contrast dat deze performer en show erg bijzonder maakt. Niet iedereen zal van dit sonische geweld gediend zijn, live valt alles op zijn plek, dat zal niemand ontgaan zijn. Belofte ingelost en mijn jaarlijstje is absoluut een kandidaat rijker!

In 2006 gaf Battles volgens velen een van de beste optredens van Motel Mozaïque. In 2011 is dat absoluut niet het geval! Er wordt vanavond louter materiaal gespeeld van het binnenkort te verschijnen tweede album. Nu is dat op zich geen groot probleem, maar het optreden loopt niet lekker en dat lijkt de band zelf ook in de gaten te hebben. Elektronica heeft een prominentere rol gekregen in het nieuwe materiaal (in ieder geval live) en het doet de songs geen goed. Het is rommelig, verre van strak en op sommige momenten lijkt er van structuur geen sprake te zijn en is het zoeken naar een aanknopingspunt in het hoekige mathrock geluid van Battles. Dat aanknopingspunt vormt de drummer die met zijn energieke en overtuigende spel het optreden nog glans geeft en het interessant houdt. Maar zoals één zwaluw nog geen zomer maakt, zo kan een geweldige drummer geen optreden redden!

12

FOTOGRAFIE:

12
Agnes Obel foto Motel Mozaïque 2011 Agnes Obel foto Motel Mozaïque 2011 Agnes Obel foto Motel Mozaïque 2011 James Vincent McMorrow foto Motel Mozaïque 2011 James Vincent McMorrow foto Motel Mozaïque 2011 Lykke Li foto Motel Mozaïque 2011 Lykke Li foto Motel Mozaïque 2011 Lykke Li foto Motel Mozaïque 2011 Lykke Li foto Motel Mozaïque 2011 Lykke Li foto Motel Mozaïque 2011 Battles foto Motel Mozaïque 2011 Battles foto Motel Mozaïque 2011
 
12
 
festival logo

3FM AWARDS 2011Donderdag 14 april was het electionday. In de Gashouder in Amsterdam werden...

festival logo

OOR 40 JAAR 2011 Lang gewacht, stil gezwegen, nooit gedacht, toch gekomen: 40 jaar OOR! Jawel,...