VERSLAG: Groezrock 2011

Festivalinfo was aanwezig op Groezrock 2011 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 72 foto's.

VERSLAG: Harm Groustra  

12

Dag 1

Meer tattoo’s dan op de gemiddelde tattooconventie, een scala aan punk/hardcore en verwante acts en op de koop toe nog eens mooi weer ook. De twintigste editie van Groezrock is er vanaf het begin af aan al een bijzondere. Is het niet vanwege het feit dat het festival voor het eerste twee volledige dagen kent, dan is het wel vanwege de twijfelachtige weeromstandigheden bij aanvang. Regent het nou of schijnt de zon? Het doet er niet toe: Meerhout staat twee dagen in het teken van de muziek. En die is meer dan de moeite waard.

Al is de eerste act die ondergetekende bezoekt nogal teleurstellend. Cute Is What We Aim For, of beter gezegd de Shaant Hacikyan-show. Hij is het enige originele bandlid en duidelijk degene die voor het beetje publiek dat de moeite heeft genomen naar het hoofdpodium te trekken verantwoordelijk is. Zijn zang is helaas ronduit teleurstellend en de kekke powerpop is allesbehalve een droomstart voor het festival. Het publiek zelf gelooft het ook wel en juicht het hardst als Hacikyan aankondigt dat hij zijn fans na het optreden graag bij de merchandise ontmoet.

Gelukkig is het programma divers en valt er nog veel meer moois te zien, zoals Cancer Bats. En als er een band de moeite waard is op dit moment, is het Cancer Bats wel. De groep heeft de kleinste tent toebedeeld gekregen, maar breekt hem helemaal af. De opzwepende hardcore zorgt voor een pit die nagenoeg de hele tent omhelst en een berg stagedivers die de groep bij Rise Against in de Melkweg doet verbleken (en dat waren er heel veel). Cancer Bats mag het op Bears, Mayors, Scraps & Bones dan wat rustiger aan doen als op de vorige platen; live zijn ze nog altijd alles verwoestend. Vroeg op de dag al een ongetwijfeld Groezrock 2011 hoogtepunt.

Het is maar goed dat de grootste tent maar half volgelopen is voor Millencollin, want het geluid is bedroevend. Degenen die plaatsnemen in het achterste deel, worden getrakteerd op ongeveer niets: het geluid haalt die achterste helft namelijk niet. De Zweedse punkrockers vinden het zelf allemaal wel prima en spelen een aardige set waarop Pennybridge Pioneers-klassiekers (het album wordt integraal gespeeld) als No Cigar uiteraard niet ontbreken.

Even verderop is de grote broer van het eerder overdonderende Cancer Bats bezig: Every time I Die. Maar waar het kleine broertje het publiek met gemak om zijn vingers wondt, heeft Everytime I Die daar nogal moeite mee. Enthousiaste oproepen om circle pits worden maar met een gematigd enthousiasme onthaald en helemaal gaat het dak er dan ook niet af. Wellicht mede door de oproep om aan een’crawl of death’ mee te doen, wat waarschijnlijk de gayste actie van hele festival is. Bored Stiff wordt zelfs afgekapt om het publiek nog eens op te zwepen, maar het mag niet baten. Gelukkig zit het muzikaal wel prima in elkaar en is het alsnog een klein uur goed toeven in de tent. Het hoogtepunt is uitgerekend Floater, dat na de oproep die niet meer genoemd zal worden, gespeeld wordt.

Nee, dan Flogging Molly. Zing op een willekeurig festival, of het nu Pinkpop of Graspop is, de eerste regel van What’s Left Of The Flag (His eyes they closed / and his last breath spoke /he had seen all to be seen) en de kans is groot dat je minder dan een minuut later hand in hand met een willekeurige festivalganger “Walk away me boy, walk awaaay me boy and the morning will be free” brult. Ook op Groezrock kan allemansvriend Flogging Molly niets verkeerd doen. De tent springt, zingt en schreeuwt mee op een niet erg onvoorspelbare, maar daarom niet minder vermakelijke set van de band. Flogging Molly moest voor een feest zorgen als afsluiter van de eerste dag en dat is gelukt.

En daarmee zit de eerste dag van Groezrock er ook op. Tijd voor een nagenoeg slapeloze nacht (want heet blijft het) en een paar ochtendbiertjes om klaargestoomd te worden voor de volgende dag, die er met BoySetsFire, Descendents en NOFX op papier in ieder geval al mag wezen. Tot dag twee, ofwel: tijd om op de juiste link te klikken en verder te lezen.

12

FOTOGRAFIE: Joost Doensen  

123456
Cute Is What We Aim For foto Groezrock 2011 Cute Is What We Aim For foto Groezrock 2011 Whitechapel foto Groezrock 2011 Whitechapel foto Groezrock 2011 Whitechapel foto Groezrock 2011 The Black Pacific foto Groezrock 2011 The Black Pacific foto Groezrock 2011 The Black Pacific foto Groezrock 2011 The Blackout foto Groezrock 2011 The Blackout foto Groezrock 2011 The Blackout foto Groezrock 2011 Danko Jones foto Groezrock 2011
 
123456
 
festival logo

PAASPOP SCHIJNDEL 2011Het affiche van Paaspop Schijndel 2011 is het bezoeken meer dan waard. Voor...

festival logo

ROADBURN 2011 Stoner-metalfestival Roadburn was binnen 15 minuten helemaal uitverkocht. Het...