VERSLAG: Exit Festival 2011

Festivalinfo was aanwezig op Exit Festival 2011 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 54 foto's.

VERSLAG: Harm Groustra  

1234

Dag 4

Wat niet onopgemerkt mag blijven, is de tempratuur in het mooie Novi Sad. Het is namelijk belachelijk heet overdag. De camping is natuurlijk heel erg hardcore, maar als je de zonsopgang elke dag wilt meemaken (en dat wil je), is het verstandig om ergens een appartement of hotelkamer te huren. Wij gaan gelukkig goed uitgeslapen, doch inmiddels enigszins gesloopt, met goede moed voor de laatste keer het fort in. Weggaan tussendoor is sowieso geen verstandige keus, want het festivalbandje met barcode is goed voor één keer toegang tot het terrein per dag.

Het stukje vrijheidsbeperking is wel jammer en past helemaal niet bij de verder juist heel erg losse en relaxte sfeer op het terrein. Een tweede kanttekening nog: men heeft in Novi Sad nog nooit van urinoirs gehoord, maar alleen van Dixie’s. Standaard rijen voor wc’s zijn het gevolg. Maargoed, genoeg gezeurd. Probeer maar eens een festival te vinden waar je tien pakjes sigaretten voor de prijs van twee Nederlandse rookt en de halve liters bier voor een kleine twee euro uit de koelkast getrokken worden. Exit kent te veel voordelen om waar dan ook een overdreven punt van te maken.

En dan is er natuurlijk ook gewoon nog muziek op de laatste dag van Exit. Portishead, Grinderman, Steve Aoki, Nosaj Thing en ga zo maar door. Alsof we nog niet genoeg gesloopt zijn. Op naar de Mainstage dan maar voor de band die Vredenburg in no-time uitverkocht en daar de tent helemaal platspeelde. Dat moet (juist) hier ook wel goedkomen.

Toch blijft het bij Portishead wel erg rustig. De set is ijzersterk, maar Exit is Exit en dit is niet bepaald de headliner waar men op zit te wachten. Dan liever Grinderman. Nick Cave gaat los zoals geen andere band dat eerder deed dit weekend en zorgt voor een flink stuk gehoorbeschadiging. Grinderman is zelfs een van de weinige acts die een toegift krijgt. Op de Metal-stage na eindelijk een stukje keihard gitaargeweld. Dat had Exit nodig.

Gelukkig zorgt Digitalism kort daarvoor en eigenlijk bijna tegelijkertijd voor een leuk feestje. Het is even wennen om ineens een liveband op het podium van de Dance Arena te zien, maar het werkt wel. Tegen de tijd dat de set zo goed als afgelopen is, schreeuwt minimaal vijfduizend man 'Yeah! The sun is in the air! mee. De rest van de lekker smerige electro-set doet het ook prima.

Maar toch gaat de Dance Arena pas echt los als Steve Aoki het podium opstapt. Zijn set is misschien makkelijk, maar het slaat in als een bom. Hij is de enige die ermee wegkomt om Kid Cudi met Pursuit of Happiness in zijn set te verwerken. Even later staat hij te zwaaien met een vlag om vervolgens nog een paar keer te schreeuwen dat Exit de ene na de andere 'exclusive' krijgt. Plat hoogtepunt van het festival en precies hetgene dat de bezoekers op de vierde en tevens laatste dag nodig hadden.

Tegelijkertijd met Steve Aoki draait ook Nosaj Thing in de kleine vallei die Happy Novi Sad Stage heet. Helaas stelt hij best wel teleur, met een vooral lome set en een visual show die allesbehalve bevredigend is. In tegenstellnig tot zijn collega die de Dance Arena op zijn kop zet is hij precies wat het festival op dit moment niet nodig heeft.

Gelukkig is het daarna tijd voor Paul Kalkbrenner, die voor misschien wel het mooiste moment van het festival zorgt. Het is helaas nog pikdonker, maar zijn technomix van Gary Jules' Mad World is onovertreffelijk. De set komt wat traag op gang, vooral dankzij de abrubte omschakeling na Aoki, maar werkt toe naar een climax die moddervet is. Kalkbrenner heerst in de Dance Arena. Gelukkig maar.

En daarmee houden wij het voor gezien. Nog een rondje over het terrein om de beelden definitief in ons geheugen te laten printen en dat is het. Vergeet Brabantse nachten: de Servische zijn nog vele malen langer en mooier. En gaver. En extremer. En ga zo maar door. Exit: u was mooi. Een oase van mooie vrouwen, goedkope drank en de beste artiesten van het moment. Het festivalgevoel verpakt in vier dagen euforie. Tot volgend jaar.

1234

FOTOGRAFIE:

12345
 foto Exit Festival 2011  foto Exit Festival 2011  foto Exit Festival 2011  foto Exit Festival 2011  foto Exit Festival 2011  foto Exit Festival 2011  foto Exit Festival 2011  foto Exit Festival 2011  foto Exit Festival 2011  foto Exit Festival 2011  foto Exit Festival 2011  foto Exit Festival 2011
 
12345
 
festival logo

PITCH FESTIVALDe debuuteditie van PITCH Festival is een groot succes. Het Amsterdamse...

festival logo

DIJKPOP 2011