VERSLAG: Fonofest 2011

VERSLAG:

12

Dag 1

Naar onze West-Europese maatstaven is Fonofest een heel klein festival met weinig namen die in Nederland bellen doen rinkelen. De uitdrukking ‘klein maar fijn’ is hier echter prima van toepassing op dit festival waar nog geen 5000 bezoekers op af komen. Dit jaar iets minder dan in 2010 zelfs, maar de concurrentie neemt toe de laatste jaren. Het festival wordt al jaar en dag georganiseerd door een kerngroep van de drie broers Sildniks, die eigenlijk in de regio alles wat rock’n’roll mag heten op de kaart hebben gezet. Dit jaar wederom veel bands van eigen bodem, veel variatie en allerlei sportieve activiteiten.

De eerste dag van Fonofest ziet er zonnig uit. Rond een uur of vijf trapt het festival af voor zijn eerste dag in Cēsis. Een aantal bands van Letse bodem mogen de zaak een beetje opwarmen, terwijl langzaam het terrein volstroomt. Bands als Oranžās Brīvdienas laten al horen dat in de Baltische staat er meer dan genoeg leuke muziek gemaakt wordt. Het feest begint pas echt een beetje op gang te komen bij Musiqq, de groep die dit jaar voor Letland naar het Eurovisie Songfestival toe mocht. Een paar covertjes van hippe liedjes weten het publiek wel warm te krijgen. Natuurlijk kan ook ‘Killer Kiss’ niet ontbreken in de setlist.

Daarna is het tijd voor de eerste buitenlandse band van vandaag. Het Nederlandse Cilice mag namelijk wereldberoemd heten in Letland en is een graag geziene gast in de rock clubs van Riga en Liepaja. Dit keer voor een niet al te groot publiek op het rock stage (in een tent dus). Geen vreemdelingen dus voor de ferm headbangende bezoekers. De ex-bandleden van N3uk! en Orphanage doen het onder deze naam als deathmetal/mathcore band en doet dat ook ijzersterk. Helaas heeft het kleine rock podium minder allure dan het Radio101 Stage, waar Letse oudgedienden Inokentijs Mārpls lekker tekeer gaan. Deze mannen hebben in hun lange carriere alle facetten van punk doorlopen. In 1985 begon de band als hardcore formatie tijdens het Sovjet regime, nu zijn ze er nog steeds. Later zit frontman Raimonds Lagimovs achter een klein picknick tafeltje shirts en slipjes van zijn band te verkopen. Ook dat is punk natuurlijk.

Verrassing van vandaag is wellicht de groep GACHO. Wederom van eigene bodem, maar een ware knaller op dit festival. Noem het electrohop en eigenlijk doe je het hele ding dan wat tekort. Rauwe dubstep en een vibe die dichter bij een rave komt. Eigenlijk gewoon alles in één en daarop gaat het publiek dan ook graag lekker los. De volumeknop staat ook flink open, dat kan namelijk hier in the middle of nowhere. De band pikt snel het enthousiasme van het publiek op en gaat daar lekker op door met meezing momenten en gezwaai met de armen. Toch wel het hoogtepunt van dag 1, hoewel er nog wat meer speelt. Pienvedēja Piedzīvojumi kan bijvoorbeeld niet ontbreken op het Radio101 podium. Het is namelijk het bandje van de eigenaren van het radiostation. De band trekt een aardig publiek met hun rocksound in de stijl van Sonic Youth en Placebo. Lekkere afsluiter van de dag, tenzij je van wat harder spul houdt, dan speelt ook Huskvarn nog een stukje lompe thrashmetal.

12
 
festival logo

POSITIVUS FESTIVAL 2011In Salacgrīva, Letland werd dit jaar voor de vijfde maal het Positivus...

festival logo

WERFPOP 2011 Dit jaar was er voor de 30 ste keer Werfpop. De organisatie had een mooi en...