VERSLAG: Boogiedown Breda 2011

VERSLAG:

Boogiedown Breda 2011

Na bijzonder succesvolle edities op het prachtige, historische Kasteelplein te Breda, vindt het Boogiedown festival dit jaar plaats op het wat grauwe Chasséveld. Een flink parkeerterrein, waar ook het populaire Dancetour wordt georganiseerd en waar jaarlijks de plaatselijke kermis neerstrijkt. De reden is eenvoudig, ook Boogiedown wordt beduidend minder gesubsidieerd en dus dient er entree betaald te worden. Dat kan niet op het Kasteelplein, aangezien het plein op de meest logische route tussen Centraal Station en het centrum ligt.

Het evenement bestrijkt slechts de helft van het parkeerterrein en het is de organisatie gelukt het terrein gezellig, knus, origineel en effectief in te delen. Het hoofdpodium heeft een ruim terrein voor zich, rond het breakdance podium aan de kant van de Singel is een kleine tribune gebouwd, de eettentjes hebben een eigen hoekje en ook dit festival heeft een eigen marktje. Het gehele terrein ademt hiphop, waarbij het goed te zien is dat het publiek flink divers is qua leeftijd, afkomst en sekse. Het festival is ook al snel gezellig druk, mede doordat publiekstrekkers als Jiggy Djé en Pete Philly al vroeg in de middag geboekt staan.

Het festival trapt af met Carlos Alvares, lokaal vooral bekend als onderdeel van de HB Crew. Carlos Alvares wordt bijgestaan door Van Kwaad tot Erger-leden Ben Jur en Viezerik en levert eigenlijk gewoon een alleraardigst optreden af. Ergens dit jaar verschijnt zijn nieuwe ep en dat zou best een aardige release kunnen worden.

Het terrein loopt al goed vol bij aanvang van Jiggy Djé. Logisch, de Amersfoorter was al sterk ten tijde van DAC, maar heeft solo al twee erg fijne platen afgeleverd en nummer drie Het Grote Plaatje ligt in de herfst in de schappen. Jiggy krijgt het publiek goed mee en Pete Philly zorgt met een gastoptreden nog voor een hoogtepuntje.

Pete Philly zelf staat direct ná Jiggy Djé geprogrammeerd. Grote vraag is wat Philly zal gaan doen. Pete Philly & Perquisite zijn er mee opgehouden en de solo-plaat verschijnt pas binnenkort. Die solo-plaat zal ongeveer dezelfde sound hebben als we gewend zijn van Pete Philly & Perquiste. Het levert een nogal saai optreden op, want los gaat deze muziek nooit. Laidback en jazzy, maar niet al te boeiend en eigenlijk wat slaapverwekkend.

Wat volgt na Pete Philly is een ogenschijnlijk gat, welke aftrapt met de zwakste schakel van de in Breda onontkoombare Van Kwaad Tot Erger-crew Timmietex. De groep herbergt kwaliteit dankzij blikvanger Fotosynthese, de kwalitatief beste rapper Ben Jur en de aaibare entertainer Viezerik, maar ditmaal staat de irritante Timmietex in de schijnwerpers en dat doet flink afbreuk. Hij schreeuwt dommige teksten in de microfoon, schept op dat ie al dronken is en weet geen moment de scepsis weg te nemen. Toch scoort de act uiteindelijk een voldoende, dankzij de beats met het Southpark-karakter Timmy als sample.

Met DJ DNS & Friends (Diggy Dex en Skiggy Rapz), de verrassende vrouwelijke mc Ladi6 en de drukte op het podium bij Pariaz (bestaande uit Kiddo Cee, Gikkels, M.O. & Brakko en Dret & Krulle) wordt dat ogenschijnlijke gat opgevuld en daar zit weinig écht overtuigends tussen. Het festival loopt pas rond zes uur vol, om Fresku, Zwart Licht, Sticks, Rico & A.R.T. en Naughty By Nature aan het werk te zien. Zonde, want in de middag was er al genoeg interessants te vinden op het terrein. Het breakdance-podium is een regelrecht succes en een jong ventje weet er tot de halve finales door te dringen. Het festival weet uiteindelijk zo’n 3000 bezoekers te verwelkomen en is daarmee een absoluut succes. Boogiedown Breda is een verrijking voor het festivalseizoen, trekt een heerlijk gemêleerd publiek en weet van begin tot eind te boeien. Maar dan heb je ook wel even genoeg van hiphop.

 
festival logo

DUTCH LADIES TATTOO CONVENTIE 2011Het magazine Tattoo Planet organiseert een Dutch Ladies Tattoo Conventie in...

festival logo

LOWLANDS CONVERSE FESTIVALREPORT - DAG 3 Converse en Festivalinfo hebben drie reporters op Lowlands rondlopen. Ze...