VERSLAG: Iceland Airwaves 2011

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

12345

Dag 3: vrijdag 14 oktober 2011

Het Berlijnse o F F geeft, hoe opvallend het ook is, alleen een off-venue optreden. Hij deed het tijdens de Europese tournee met CocoRosie nog als solo-artiest, maar heft vandaag een vrouwelijke compaan voor de backing vocals en electronische beats. Het tweetal begint vijfenveertig minuten later dan afgesproken en heeft weinig bekijks. De frontman heeft hierdoor veel ruimte in de zaal en gaat tijdens het zingen van ‘close to you I dream of’ zonder problemen de confrontatie aan met de bezoekers. Het donkere project staat voor grappige visuals, theatrale bewegingen, vervormde vocalen en grappige teksten. Een leuke afwisseling is het zeker te noemen.

Niki and the Dove gaat in november door Engeland als support van Hurts, maar staat vandaag in IJsland. Ze noemt haar muziekgenre flamboyant pop en weet hiermee veel bezoekers aan te trekken. De Zweedse groep heeft twee danseressen meegenomen en het publiek wordt geen moment verveeld. Het drietal heeft momenteel een kleine internethit met ‘The Drummer’, waarmee vandaag wordt afgesloten, maar ook de andere nummers worden goed ontvangen. Met een emotioneel bedankwoord verlaat ze veel te vroeg het podium. De hoge verwachtingen zijn meer dan waargemaakt en het is ongetwijfeld een artiest waarvan we nog veel gaan horen binnenkort.

Het muziekproject tUnE-yArDs van Merrill Garbus gaat momenteel heel de wereld over en staat vandaag voor het eerst in IJsland. ‘We hadden geen idee wie er zouden komen, maar jullie zijn gekomen, waarvoor bedankt’ roept de Amerikaanse zangeres en percussionist. Het experimentele project kan op veel bezoekers rekenen en er staat een lange rij voor de concertzaal met nieuwsgierige liefhebbers. De nummers worden allemaal enthousiast ontvangen; ze worden herkend bij de eerste noten en vervolgens compleet meegezongen. Het is opvallend dat ze zelf de soundcheck en het op- en afbouwen doen, maar ondertussen als goden worden ontvangen op het podium. De bandleden kunnen het nauwelijks bevatten.

Tussen een Noorse punkband en een IJslandse metalband staat het dromerige Suuns geprogrammeerd, in een concertzaal waar eerder vooral stoere rapacts werden voorgeschoteld. De mannen worden door de minimalist rhythms vaak vergelijken met Joy Division en ze zijn hierdoor ontzettend foutief geprogrammeerd. De Canadezen spelen voor een aantal pratende bezoekers die moeilijk hun aandacht erbij kunnen houden. Het is jammer dat de muziek als achtergrond geluid wordt gebruikt, want dat ze kunnen boeien bewezen ze reeds op Lowlands, Primavera en Haldern Pop. De kleine aanwezige fanbase krijgt hopelijk binnenkort opnieuw de kans om de mannen op een podium te bewonderen.

12345

FOTOGRAFIE: Erik Luyten  

1234567891011
Orphic Oxtra foto Iceland Airwaves 2011 Orphic Oxtra foto Iceland Airwaves 2011 Orphic Oxtra foto Iceland Airwaves 2011 Orphic Oxtra foto Iceland Airwaves 2011 Lockerbie foto Iceland Airwaves 2011 Lockerbie foto Iceland Airwaves 2011  foto Iceland Airwaves 2011  foto Iceland Airwaves 2011 Our Lives foto Iceland Airwaves 2011 Blaz Roca foto Iceland Airwaves 2011 Blaz Roca foto Iceland Airwaves 2011 Emmsjé Gauti foto Iceland Airwaves 2011  foto Iceland Airwaves 2011  foto Iceland Airwaves 2011  foto Iceland Airwaves 2011
 
1234567891011
 
festival logo

METAL FEMALE VOICES FEST 2011Vrouwen en metal! Een prima combinatie natuurlijk en daarom trokken wij naar...

festival logo

FESTYLAND 2011 Dit jaar werdt festyland weer gehouden op 14,15,16 oktober 2011 te Volkol....