VERSLAG: London Calling #2 2011

Festivalinfo was aanwezig op London Calling #2 2011 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 40 foto's.

VERSLAG: Wouter Braaksma  

12

London Calling 2011 #2 dag 1

Sinds bands als Editors drastisch hun geluid omgooiden doormiddel van synthesizers te gebruiken, zijn er steeds meer beginnende bands die deze sound overnemen. Stond London Calling eerst in het teken van rommelende gitaar bandjes uit het Verenigd Koningrijk, nu is het vooral een showcase festival van alles wat hip is binnen de indie scene. De vrijdag van de tweede editie dit jaar is uitverkocht en het beloofd een gezellige avond te worden, met The Rapture als bekendste act.

De grote zaal van Paradiso wordt geopend door Dum Dum Girls. Met artiesten namen als Dee -Dee, Jules, Bambi en Sandy zou je enigszins Ramones -achtige praktijken verwachten, maar je komt bedrogen uit. Dum Dum Girls is nog niet half zo energiek als de legendarische band. Muzikaal weet het kwartet echter wel te boeien. Er wordt geprobeerd Paradiso warm te spelen met hun vaak zomerse geluid, maar dat lukt niet helemaal. De vier dames weten wel hoe ze aandacht moeten krijgen met hun gewaagde outfits en pornografische beelden op het podium geprojecteerd.
Na 35 minuten hinkt de conclusie op twee gedachten; muzikaal klinkt het leuk en er wordt goed gespeeld, de band straal alleen zo weinig uit en dat is jammer.

Exitmusic weet vanaf begin af aan de kleine zaal te pakken en de spanning goed op te bouwen. Rauwe gitaren met bombastische drums domineren het geluid en nemen je mee naar een unieke en aparte sound. De zang doet heel erg denken aan Marina And The Diamonds en maakt het geheel erg sfeervol. Het is zware kost voor het publiek, dat als standbeelden staat te luisteren. Dat is dan ook het enige puntje van kritiek; het is té serieus, zonder echte catchy liedjes.

De Grote Zaal is aardig volgestroomd voor de folk muziek van Other Lives. Met een podium wat bijna te klein is voor alle apparatuur, weten ze een goede set neer te zetten. De mooie muziek ligt in het straatje van Fleet Foxes en weet ook het publiek aardig te beroeren. De band speelt vol overgave en staat volledig achter de liedjes; dat zie je, dat voel je. Met de folk invasie van afgelopen jaren is Other Lives niet origineel te noemen, maar met zoveel inzet en passie biedt het wel perspectief voor de toekomst.

De popliedjes van Wolf Gang vallen uiterst goed in de smaak bij de toeschouwers. De band speelt opgewekt en geniet van het optreden in de grote zaal. Deze met synthesizers doordrenkte muziek doet erg denken aan Empire Of The Sun, en vooral de zanger weet aandacht te trekken en laat zich van zijn beste kant zien. Voor het eerst vanavond wordt er zelfs gedanst! Tegen het einde wordt het wel erg eentonig en ken je de trucjes wel van Wolf Gang, maar het merendeel van het publiek lijkt daar maling aan te hebben.

Met capuchons op komt Breton het podium en om het liefst niet af te gaan. De band wil de duistere kant behouden doormiddel van visuals die bijdragen aan de sfeer. Breton opent sterk, maar naarmate het optreden volgt gaat het mis. De band lijkt een slechte Foals kopie die ronduit irriteert met effecten op de zang. Ook is het geen spannend gezicht om drie van de vijf bandleden naar een sampler en/of synthesizer te zien staren, waardoor jij je als bezoeker absoluut niet betrokken voelt bij de show.

Zonder The Rapture zou London Calling misschien nooit bestaan hebben. The Rapture gaf begin 21ste eeuw(samen met bijvoorbeeld The Strokes) de aanzet voor de grote stroom bandjes die naar London Calling kwamen. Dat ze nu op London Calling staan zou je dus verrassend kunnen noemen. Tussen al het synthesizer geweld deze editie is het fijn om eens een band te zien met alleen maar ‘gewone’ instrumenten. Het kwartet voelt zich als een vis in het water en geniet met volle teugen van Paradiso. Vooral de basgitarist leeft zich uit op de saxofoon en koebel en hij krijgt zo het publiek goed mee. The Rapture valt nu op door precies dat te doen wat ze pakweg tien geleden ook deden: springerige pop punk maken.

12

FOTOGRAFIE: Yannick Putz  

1234
Dum Dum Girls foto London Calling #2 2011 Dum Dum Girls foto London Calling #2 2011 Dum Dum Girls foto London Calling #2 2011 Exitmusic foto London Calling #2 2011 Exitmusic foto London Calling #2 2011 Exitmusic foto London Calling #2 2011 Veronica Falls foto London Calling #2 2011 Veronica Falls foto London Calling #2 2011 Veronica Falls foto London Calling #2 2011 Veronica Falls foto London Calling #2 2011 Veronica Falls foto London Calling #2 2011 Wolf Gang foto London Calling #2 2011
 
1234
 
festival logo

POPRONDE LEIDEN 2011De één na laatste Popronde van 2011 was donderdag 10 november in Leiden. De...

festival logo

BRUGGE TATTOO SUNDAY CONVENTION Brugge werd in november voor de derde keer aangaan door een intieme tattoo...