VERSLAG: Crossing Border Den Haag 2011

Festivalinfo was aanwezig op Crossing Border 2011 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 58 foto's.

VERSLAG: Marco Vlot  

123

Crossing Border - dag 2

Een van de mooie locaties van Crossing Border is de Duitse Kerk. Dit is waar William Fitzsimmons zijn set speelt terwijl het publiek in en tussen de kerkbankjes op de grond zit. Ieder geluid is door de hele kerk te horen, waardoor zelfs aan fotografen gevraagd wordt niet te veel foto's te schieten omdat dit het optreden kan verstoren. Fitzsimmons lijkt zijn gitaar slechts te aaien en fluisterend te zingen, maar zijn veelal vrij donkere nummers bereiken iedereen in de kerk. Af en toe doet zijn optreden denken aan Iron and Wine, en niet alleen door de flinke baard. Tussen nummers door praat hij over zijn vader, maakt hij grapjes en dankt hij het publiek voor hun aanwezigheid. William Fitzsimmons is geen lichte kost maar, mede dankzij de locatie, erg indrukwekkend.

Buiten de Koninklijke Schouwburg bevindt zich de Cuatro, een tent waarbinnen glühwein wordt geschonken, frisbees worden uitgedeeld en waar The Apache Relay speelt. Het is druk, en de indie rockband uit Nashville gaat vol energie van start. Ze spelen lekker rammelende nummers die soms doen denken aan bands als Blitzen Trapper. Het is warm in de Cuatro en het publiek danst en zweet, wat de sfeer nog beter maakt. Het enthousiasme van de bandleden draagt daar alleen maar aan bij.

De grote zaal in de Koninklijke Schouwburg loopt aardig vol voor The Low Anthem. Voor ze beginnen leest schrijfster Anne Vegter echter eerst vol dramatiek voor uit haar werk, begeleid door een klarinet. Een deel van het publiek ziet het literaire schouwspel vol verbazing aan. Al gauw maakt ze echter plaats voor de band die direct gezamenlijk rond een microfoon (die verkeerd om staat) het nummer 'Ghost Woman Blues' ten gehore brengt. Het is een rustig begin van de set. Gedurende het optreden wisselen de bandleden regelmatig van instrument, waarmee ze een divers arsenaal aan klanken opwekken. Het optreden wordt alleen nergens echt spannend.

Wye Oak bestaat uit twee bandleden, namelijk een zangeres/gitariste en een drummer die tegelijk op de toetsen speelt. Ze spelen indierock die af en toe ontaardt in stevige noise. De vraag die zich echter opdringt is of ze vanavond überhaupt zin hebben om op een podium te staan, want ze lijken het niet echt naar hun zin te hebben. Dit komt het optreden niet ten goede.

Cake toert niet vaak. Volgens zanger John McCrae is dat omdat hj een hekel heeft aan bussen. Vandaag heeft hij echter een goede bui, wat in zijn geval geen gegeven is. Na een episch intro dat net iets te lang duurt maar daardoor wellicht juist erg grappig is, komt de band op. Ze openen met een bijna flauw te noemen countrynummer om daarna door te stomen met het aanstekelijke 'Opera Singer'. Alles wat Cake doet lijkt ironisch te zijn, van de zang van McCrae tot de plant die hij het podium op draagt en uiteindelijk weg geeft. McCrae verontschuldigt zich bijna voor de vele nieuwe nummers die ze spelen, maar net als de klassiekers die ook niet vergeten worden zijn deze uitermate dansbaar en klinken ze bij uitstek als Cake. De heren hebben namelijk een stijl ontwikkeld die uit duizenden te herkennen is. Het is bijna jammer te noemen dat ze voorlopig niet zullen terugkeren, want een optreden van Cake in deze vorm is een waar feestje.

123

FOTOGRAFIE: Gertjan van der Loo  

12345
Smith & Burrows foto Crossing Border Den Haag 2011 Smith & Burrows foto Crossing Border Den Haag 2011 Smith & Burrows foto Crossing Border Den Haag 2011 Smith & Burrows foto Crossing Border Den Haag 2011 Smith & Burrows foto Crossing Border Den Haag 2011 Smith & Burrows foto Crossing Border Den Haag 2011 Smith & Burrows foto Crossing Border Den Haag 2011 Smith & Burrows foto Crossing Border Den Haag 2011 Oscar And The Wolf foto Crossing Border Den Haag 2011 Oscar And The Wolf foto Crossing Border Den Haag 2011  foto Crossing Border Den Haag 2011 Laura Marling foto Crossing Border Den Haag 2011
 
12345
 
festival logo

STRP FESTIVAL 2011

festival logo

I LOVE TECHNO 2011 Het grootste jaarlijkse techno-evenement van de Benelux, I Love Techno, vond...