VERSLAG: Eurosonic Noorderslag 2012

Festivalinfo was aanwezig op Eurosonic Noorderslag 2012 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 83 foto's.

VERSLAG: Marcel Kamphuis  

1234

Eurosonic Noorderslag 2012

In januari wordt het muzikale jaar traditioneel geopend in Groningen met Eurosonic/Noorderslag. De focus ligt dit jaar op Ierland, waardoor er een ruime keuze aan Ierse bands op het programma te vinden is. In navolging van vorig jaar is er ook dit jaar een programma op woensdag. Op deze eerste avond zijn een aantal acts twee keer te zien. De meeste acts komen overigens ook op andere dagen nog terug in de programmering.

Wat dit jaar wederom gegroeid is, is het aantal evenementen rondom Eurosonic en Noorderslag. Initiatieven van kroegen met lokale, nationale en zelfs internationale bands, sessies in een silo vlakbij de Oosterpoort en gratis te bezoeken evenementen in de binnenstad.

De wachtrijen bij bijvoorbeeld De Spieghel nodigen uit om ook het randprogramma eens te bekijken. Eén van die initiatieven is de Aktiehelden avond in de Kroeg van Klaas. Daar opent The T.S. Eliot Appreciation Society de avond. Een mond vol, maar zoals de Utrechtse zanger Tom Gerritsen zelf zegt: ‘ik ben Tom’. Gerritsen zingt met rauwe stem mooie folksongs en weet het café aardig stil te krijgen (de wekelijkse biljarters daargelaten). Het optreden maakt benieuwd naar zijn EP die binnenkort verschijnt. (RM)

In het Grand Theatre is het vervolgens tijd voor Lisa Hannigan. Ze geeft haar tweede optreden van de avond en op deze mooie locatie is het erg overtuigend. Hannigan oogt verlegen, maar op het podium is daar niets meer van te merken. Met maar liefst zeven muzikanten die haar begeleiden weet ze van begin tot eind te boeien. In haar ogen zie je afwisselend het plezier om te spelen en de kracht waarmee ze een groot deel van de teksten zingt. Deze vrouw meent wat ze zegt. Ook de band geniet, precies datgene wat tegenwoordig nog weleens wil ontbreken bij optredens. (RM)

Een terugkerend fenomeen is de rij die bij De Spieghel staat. Morgen wordt het nog drukker, maar zijn er ook meer locaties. Even afwachten hoe dat gaat dus.

1234

FOTOGRAFIE: Marcel Poelstra  

1234567
Yori Swart foto Eurosonic Noorderslag 2012 Yori Swart foto Eurosonic Noorderslag 2012 Yori Swart foto Eurosonic Noorderslag 2012 Jape foto Eurosonic Noorderslag 2012 Jape foto Eurosonic Noorderslag 2012 Jape foto Eurosonic Noorderslag 2012 Anna Aaron foto Eurosonic Noorderslag 2012 Anna Aaron foto Eurosonic Noorderslag 2012 Anna Aaron foto Eurosonic Noorderslag 2012 A Silent Express foto Eurosonic Noorderslag 2012 A Silent Express foto Eurosonic Noorderslag 2012 A Silent Express foto Eurosonic Noorderslag 2012
 
1234567
 
festival logo

TIËSTO OP CULTUURNACHT BREDA 2012Een van wereld's beste dj's DJ Tiësto trad op in zijn hometown Breda. Hier...

festival logo

OUD EN NIEUW FESTIVAL - 01/12 - EFFENAAR De avond begon met catchy garagepop van Mozes and The Firstborn en ging na de...