VERSLAG: Neurotic Deathfest 2012

Festivalinfo was aanwezig op Neurotic Deathfest 2012 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 69 foto's.

VERSLAG: Bas van Poppel  

123

Neurotic Deathfest - zondag 4 maart

De derde dag van Neurotic Deathfest is de dag met de meeste grotere namen. Het is de laatste dag van de Full Of Hate tour waar onder andere Cannibal Corpse en Behemoth een maand lang deel van uit maakten.

De openers in de grote zaal zijn Cattle Decapitation. Deze anti-mens band heeft veel dierenactivisten als fan, maar in de muziek is er weinig van te horen. Technisch is de veertig minuten durende set van deze Amerikaanse progressieve deathmetalband prima in orde. Langer hoeven ze echter niet te spelen, na een aantal nummers is er weinig verrassends meer.

Het uit Duitsland afkomstige Debauchery komt op met een intro dat zo uit de Efteling zou kunnen komen. De band speelt echter een combinatie van grind en rock 'n roll. Het drietal is opgemaakt als zombies en de zanger begint de set gekleed in shirt, trui en jas. Dat in combinatie met een uitpuilende kleine zaal zorgt er voor dat het zweet al na enkele minuten van zijn voorhoofd loopt. De grunts van de frontman hebben wat weg van Chris Barnes.

De Belgische band Aborted is geen onbekende in Tilburg. Bijna elk jaar is de groep wel een keer in de buurt te zien. Zo druk en hard als twee jaar geleden op Neurotic is het vandaag niet, maar niettemin zet de band een goed optreden neer.

Nexus Inferis is een nieuwe black metal band uit Wales. De eerste reviews van het debuut album zijn veelbelovend. De show van het trio heeft veel weg van Behemoth maar de band krijgt de kleine zaal er niet mee vol. Een band als deze heeft echter wel alle ingrediënten om in de toekomst een bekendere naam te worden.

Dat de Poolse formatie Decapitated nog steeds op treed had niemand na het ongeluk in 2007 verwacht. Eind 2007 was de drummer overleden en lag de zanger in coma. Gitarist en oprichter Vogg besloot eind 2008 de band weer op te pakken en heeft drie nieuwe heren om zich heen verzameld. Kwalitatief is de band er helaas niet beter op geworden. De oldschool brutal death metal is vervangen door een moderner geluid. Dat de gitarist technische problemen had kwam daar nog eens bovenop. Volgende keer beter?

Fleshgod Apocalypse uit Italië speelt in driedelig pak voor een halfvolle kleine zaal. Black metal blijkt niet de populairste tak van sport dit weekend: geen enkele black metal band in grote of kleine zaal trekt de zaal vol.

Voor Misery Index loopt de grote zaal van 013 weer helemaal vol. De band staat alweer voor de zevende keer in Tilburg. Technisch speelt de band een sterke set. Misery Index is hard en lekker.

Suicidal Angels uit Griekenland is sinds enkele jaern continue op tournee. De thrash van het viertal is doordrenkt met Slayer invloeden. Sommige nummers zouden zo van de Amerikaanse legendes afkomstig kunnen zijn. Het ruime half uur dat ze spelen in de kleine zaal trekken ze niet heel veel mensen, maar het optreden is geslaagd.

Het Limburgse Legion of the Damned treed niet vaak op in Nederland. In tegenstelling tot in het buitenland lijkt de band hier weinig volk te trekken. Velen zijn misschien aan het eten tijdens het optreden, want de zaal is vooraan vrij leeg. Gedurende de show wordt het gelukkig wat drukker en tegen het einde staat de grote zaal redelijk vol.

Het hele weekend stond de grote zaal van 013 nog niet zo vol als bij het optreden van Behemoth. De band van The Voice Of Poland-jurylid Nergal stond enkele jaren op nonactief door ziekte van de zanger en de band is inmiddels terug als nooit tevoren. Het publiek wordt getrakteerd op een best of-set met een prima afgesteld geluid. Op de achtergrond komen diverse albumhoezen voorbij op een groot doek.

Cannibal Corpse is zonder twijfel de grootste band van dit weekend. De deathmetal legendes horen al jaren bij de grootsten in het genre en touren ieder jaar de wereld rond. Het publiek krijgt alle klassiekers te horen als 'Hammer Smashed Face', 'Make Them Suffer' en 'Fucked With A Knife'. Daarnaast wordt er ook nog wat nieuw werk gespeeld voor het album Torture dat over een week uit komt. Een geslaagd optreden sluit Neurotic Deathfest 2012 af.

123

FOTOGRAFIE: Tim van Veen  

123456
Psycroptic foto Neurotic Deathfest 2012 Psycroptic foto Neurotic Deathfest 2012 Psycroptic foto Neurotic Deathfest 2012 Psycroptic foto Neurotic Deathfest 2012 Psycroptic foto Neurotic Deathfest 2012 Psycroptic foto Neurotic Deathfest 2012 Leng Tch'e foto Neurotic Deathfest 2012 Leng Tch'e foto Neurotic Deathfest 2012 Leng Tch'e foto Neurotic Deathfest 2012 Leng Tch'e foto Neurotic Deathfest 2012 Acheron foto Neurotic Deathfest 2012 Acheron foto Neurotic Deathfest 2012
 
123456
 
festival logo

5 DAYS OFF 2012De twaalfde editie van 5 Days Off bracht naast de gebruikelijke stromingen...

festival logo

PINKPOP PERSCONFERENTIE 2012 Vanmiddag werd in Paradiso de jaarlijkse Pinkpop Persconferentie gehouden....