VERSLAG: Groezrock 2012

Festivalinfo was aanwezig op Groezrock 2012 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 74 foto's.

VERSLAG: Maartje Buise  

12

Groezrock zaterdag

Voor het tweede jaar op rij beslaat het Vlaamse Groezrock festival twee volle dagen. Deze zijn goed gevuld. Er staan dit jaar maarliefst 94 acts op het programma, verdeelt over vijf podia. De weersvoorspellingen zijn niet best, maar het mag de pret niet drukken. Liefhebbers van de hardere muziekgenres zijn weer massaal naar Meerhout afgereisd.

Het programma gaat al vroeg van start op zaterdag. Om een uurtje of een mag de eerste grote belofte aantreden op het hoofdpodium. The Menzingers ontvingen louter lof voor hun nieuwste plaat On The Impossible Past. Vandaag staan ze voor een Belgische vuurdoop, waar niet enorm veel mensen op af zijn gekomen. De heren gaan 35 minuten hard en geven een leuke show weg. De hooggespannen verwachtingen worden echter niet helemaal ingelost, het blijft allemaal wat statisch. Volgend jaar graag programmeren op een kleiner podium en later tijdstip, zullen we dan eens zien wie het laatst lacht.

De eerste band die de Belgen dan toch echt wakker schudt is Royal Republic. Zweedse feestbeesten en tourmonsters met vetkuiven. Het lijkt op het eerste gezicht wat vreemd geprogrammeerd tussen het grove geweld, maar pakt geweldig uit. Vanaf het grote Impericon podium krijgen de rockers iedereen aan het dansen. Wat wil je eigenlijk ook, met knallers als ‘Full Steam Spacemachine’ en ‘Underwear’ op zak.

Ondertussen is het een drukte van jewelste in de nieuwe akoestische tent. Hier zijn vandaag onder meer Yellowcard en Dustin Kensrue (Thrice) geprogrammeerd. Nederlands’ trots Face Tomorrow is een van de afsluiters van het podium. Er valt bijna niet binnen te lopen en derhalve togen we naar het kleine Macbeth podium. De winnaars van bijhorende competitie zijn amper op de Groezrock website vermeld, maar gelukkig wel meegenomen op de uitgedeelde programma flyer. De door Macbeth neergezette hoofdact is We Are The Ocean geworden. Heerlijke rockmuziek met veel post-alles invloeden. Het toegestroomde publiek gaat uit zijn dak en er wordt prima meegezongen. De Britten op het podium lijken zelf enigszins vermoeid en duiken nu een paar weken de studio in. Er moet een derde album opgenomen worden. Een album dat hen ongetwijfeld nu eens écht naar de grote podia gaat brengen.

Snel terug naar de mainstage, voor het Europese ‘hoofdpodium-debuut’ van Yellowcard. De band lijkt al tijden over zijn top heen te zijn, maar speelt vanavond als jonge honden. Violist Sean Mackin kan bovendien op een extra applaus rekenen. Als ‘Way Away’ als tweede nummer ingezet wordt gaat het dak direct van de tent. Eigenlijk hoeft Ryan Key niet eens meer zelf te zingen. Yellowcard is een ervaren podiummachine geworden en bewijst vandaag nog steeds relevant te zijn binnen de huidige poppunk-scene.

In de nabijgelegen tent staat ondertussen iets heel anders warm te draaien. The Dillinger Escape Plan is al jaren een begrip. Dat werd in 2011 nog eens extra onderstreept met een furieuze presentatie op Ieperfest. Vanavond is het allemaal wat minder. De laatste release is inmiddels twee jaar geleden en het publiek lijkt weinig zin te hebben in die nieuwere tracks. Door langere, hypnotiserende jams tussen de nummers te plakken, wordt het geluid dichtgesmeerd en gaan de zo herkenbare ritmewisselingen verloren. Een mislukt experiment.

Na een hapje eten is het tijd voor Gallows. Een van de eerste Europese shows zonder ex-frontman Frank Carter, maar met ex-Alexisonfire Wade MacNeil. De Etnies tent staat volgepakt met benieuwde gezichten. We worden niet teleurgesteld. De band trapt keihard af met ‘Misery’ en direct gaat iedereen los. Mensen vliegen als vanouds over elkaar heen en ook MacNeil maakt al na een paar minuten een salto vanaf het podium. Hier staat een herboren band te spelen. Het geluid is veranderd zonder Carter en de nieuwe tracks, vanavond worden ook ‘True Colours’ en ‘Mondo Chaos’ gespeeld, zijn die van een compleet andere band. Het blijkt echter geen stap terug te zijn. Zowel Gallows als het publiek heeft vanavond gedurende drie kwartier een grote grijns op zijn gezicht. Zoals ze het zelf stellen: “Forwards ever, backwards never.”

Terwijl Parkway Drive met hun populaire metalcore de Impericon stage af mogen sluiten, is de grootste tent volgelopen voor helden Rancid. Het is alweer sinds 2003 geleden dat de band voor het laatst het Europese vasteland aandeed. Ze mogen vanavond dan ook op duizenden kijkers rekenen. Tachtig minuten lang gaat heel Groezrock los op de bekende Rancid-deuntjes. Het geluid van de band is de afgelopen twintig jaar weinig bijgeschaafd, maar dat is eigenlijk ook helemaal niet nodig. Deze mannen zijn gekomen om degenen die hen afschreven hard en strak tegen te spreken. Met een vuist in de lucht, dansend en meeschreeuwend stemt het publiek daarmee in. Prima afsluiter van een prima eerste dag op Groezrock.

12

FOTOGRAFIE: Erik Luyten  

1234567
Authority Zero foto Groezrock 2012 Authority Zero foto Groezrock 2012 Authority Zero foto Groezrock 2012 Authority Zero foto Groezrock 2012 The Menzingers foto Groezrock 2012 The Menzingers foto Groezrock 2012 We Are The In Crowd foto Groezrock 2012 We Are The In Crowd foto Groezrock 2012 None More Black foto Groezrock 2012 None More Black foto Groezrock 2012  foto Groezrock 2012 Royal Republic foto Groezrock 2012
 
1234567
 
festival logo

LIFE I LIVE FESTIVALMet het Life I Live festival wordt in Den Haag de nacht voor Koninginnedag...

festival logo

ELF FANTASY FAIR HAARZUILENS 2012 De Haarzuilens-editie van Elf Fantasy Fair werd opnieuw in Kasteel de Haar...