VERSLAG: Mawazine 2012

Festivalinfo was aanwezig op Festival Mawazine 2012 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 46 foto's.

VERSLAG: Jasper van Vugt  

12

Mawazine 2

De volgende dag biedt het programma een bijzonder aangename verrassing, na ’s morgens eerst te hebben rondgedwaald in de sfeervolle souk (markt) met zijn smalle straatjes, het strand met zijn verkoelende zeebries en de kasba, waar de tijd stil staat: het Jin Qi ensemble. Het is niet alleen dit 11-koppige Chinese ensemble dat grote indruk maakt, het is tevens de setting in het Chellah fort. De drukte van de stad is hier ver weg. En voordat het ensemble speelt is alleen het klepperen van de vele ooievaars en het wuiven van de bomen in de wind te horen. Het ensemble speelt op een plateau, waar ongeveer 250 stoelen voor zijn gezet. Achter de muzikanten is een fraai overzicht over de vallei achter Rabat. Veel Chinezen die komen kijken hoe het in China beroemde ensemble speelt, en om elkaar te treffen. Ze mogen trots zijn, want het ensemble speelt subliem. De oude Chinese folkmuziek wordt gespeeld met traditionele instrumenten die lijken op onze gitaren maar anders klinken, de muzikanten zijn perfect op elkaar ingespeeld en voelen elkaar uitstekend aan en ze hebben zich prachtig aangekleed in traditionele gewaden. Ook de geluidsman verstaat zijn vaak, waardoor het optreden écht een luisterervaring is die diepe indruk maakt. Dit is nog eens iets anders dan met een biertje in de hand achterin een tent of halverwege het veld de muziek een beetje laten aanleunen.

Hoe anders is het bij Lenny Kravitz, waar het nog drukker is dan de avond er voor bij The Scorpions. De Amerikaan houdt woord, nadat hij bij de persconferentie al aangaf veel populair oud werk uit zijn oeuvre te spelen. Dat betekent veel van Mama Said en Are You Gonna Go My Way, de platen waarmee hij twintig jaar terug een wereldster werd. Believe, Mama Said, Stand By My Woman, Are You Gonna Go My Way, Fields Of Joy, It Ain’t Over Till It’s Over; ze komen allemaal langs en mogen stuk voor stuk op een orkaan van applaus rekenen. Lenny laat niet na om koning Mohammed VI te bedanken. Zou hij weten dat diens vrouw Lalla Salma zich tussen het publiek bevindt, omringd door bodyguards? Het zou verklaren waarom de zichtbaar aanwezige politie al te enthousiaste Marokkaanse jongens die bij elkaar op de schouders klimmen en uitzinnig op en neer springen, tot de orde roept. Ook nodigt hij tijdens toegift Let Love Rule, dat uiteraard in een meezingfestijn ontaardt, RedOne (producer Lady GaGa en van Marokkaanse afkomst) het podium op, die Lenny een Marokkaanse vlag omknoopt. Over een half uur is het immers zijn 46e verjaardag, en die viert hij hier in Rabat.

Het duurde 23 jaar voordat Kravitz eindelijk eens naar Marokko kwam, en als hij zijn woorden meende dat hij het er zo geweldig vindt dan zal hij het land spoedig weer aan doen. Net zoals ook de afgelopen jaren Santana, Shakira, Kanye West, Sting, Yusuf Islam, Julio Iglesias, Whitney Houston, BB King, Mika, Elton John, Joe Cocker, Lionel Richie en talloze andere westerse artiesten op het festival speelden. Gezien het succes bij het publiek en het enthousiasme van de artiesten komen er in de komende jaren nog talloze andere indrukwekkende namen op het CV van het festival, en mag het ook een groeiend aantal buitenlandse bezoekers verwelkomen. Met Mawazine zet Marokko zich op de kaart als een land met een bijzonder festival en een open oor voor kwaliteit en verrassing uit alle windstreken en bewijst dat een professioneel festival ook in Afrika mogelijk is. Het laat zich ook uitstekend combineren met een stedentrip naar Rabat of een uitgebreidere vakantie in Marokko. Tot voor kort hield de festivalkaart bij Spanje op; dankzij Mawazine wordt de grens opgetrokken tot Marokko. En wie weet wat voor moois er nog ontstaat als ook buurlanden Algerije en Tunesië met zijn toeristenindustrie het succes van dit festival inzien. Zover is het echter nog lang niet; reken er maar op dat de dertiende editie van Mawazine opnieuw voor verrassingen, wereldse muziek en internationale supersterren in een bijzondere omgeving zal zorgen.

12

FOTOGRAFIE: Jasper van Vugt  

1234
 foto Mawazine 2012  foto Mawazine 2012  foto Mawazine 2012  foto Mawazine 2012  foto Mawazine 2012  foto Mawazine 2012  foto Mawazine 2012  foto Mawazine 2012  foto Mawazine 2012  foto Mawazine 2012  foto Mawazine 2012  foto Mawazine 2012
 
1234
 
festival logo

OPTIMUS PRIMAVERA SOUND 2012Het Primavera Festival in Barcelona heeft dit jaar een eerste editie in...

festival logo

FORTAROCK 2012 Voor de vierde maal werd in Nijmegen het metalfestival Fortarock gehouden,...