VERSLAG: Festival Internacional de Benicassim 2006

Festivalinfo was aanwezig op Festival Internacional de Benicàssim 2006 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 18 foto's.

VERSLAG:

1234

Waarom naar Benicassim?

Na de opkomst in de jaren '90 van grote meerdaagse festivals lijkt er de afgelopen jaren een internationale concurrentiestrijd om de festivalbezoeker losgebarsten. Een ontwikkeling die nauw samenhangt met de opkomst van internet en prijsstunters op de markt voor vliegreizen. Halverwege de jaren '90 raakte je door de selectieve berichtgeving in 'de oude media' nog overtuigd van het ijzersterke programma van de zoveelste lustrumeditie van Pinkpop en leek het jaarlijkse paradijsje in de Flevopolder echt nog een uniek verschijnsel.

Inmiddels weten we dat het gras elders groener is. Op menige festivalweide graast nu een gemêleerd publiek. Op het Hongaarse Sziget-festival verschijnen elk jaar honderden Hollanders. Aan de Nürburgring vinden we alles wat Landgraaf biedt (en meer). Het uitje naar het Brabantse DOA vervingen we klakkeloos door het Noord-Duitse WOA. Ook omgekeerde muziekmigratie, naar Nederland toe, wordt steeds normaler. Zo lijkt de Britse invasie onontkoombaar.

Aan de kust van Spanje, prijst een groot festival zichzelf al jaren bewust aan als ´Festival Internacional de Benicàssim´, waarbij het internationale aspect vooral op de komst van zoveel mogelijk Britten gericht lijkt. Door het boeken van ongeveer alle hippe bands (Franz Ferdinand, Art Brut, The Kooks, Babyshambles, The Editors), een aantal nog altijd enorm populaire Britse top-acts (Madness, Morrisey, Depeche Mode), wat grote gevestigde namen zoals Placebo, The Strokes én de komst van indie-hitfabriek The Pixies, is de komst van meer dan alleen Catalanen en Castillianen bij voorbaat gewaarborgd. Dit jaar is de organisatie van 'FIB', zoals het festival voor het gemak wordt genoemd, voorzichtig haar pijlen gaan richten op het Nederlandse publiek. De banner-advertentie en prijsvraag hier op Festivalinfo.nl waren hiervan een onderdeel. Zo kwam het dat er dit jaar naast de 60% Spanjaarden en 39% Britten enkele Vlamingen en Hollanders aanwezig waren.

FIB duurt net als vele grote festivals officieel drie dagen, van vrijdag tot en met zondag. Op donderdagavond is echter een groot deel van het publiek al present voor de 'FIBstart' pre-party. Na het eigenlijke festival blijft ook een groot deel hangen voor de afterparty op het strand die een complete maandagnacht in beslag neemt. Voornaamste attractie tijdens de FIBstart is het optreden van 'your Scissor Sisters'. Met hun muzikaal afwisselende, nogal gedateerd overkomende duetten en hoge vocalen die zowel aan The Beegees als aan Kenny Rogers met Dolly Parton doen denken, weet de theatrale band vrijwel iedereen te vermaken. Het meest opvallende en tegelijkertijd meest positieve 'unique selling point' van FIB is het tijdstip waarop de optredens plaatsvinden. De Scissor Sisters beginnen om 3 uur 's nachts! Optredens op FIB vangen pas aan als de zon bijna achter de bergen verdwijnt. De hoge zonzekerheid en de garantie dat alle nachten in juli zwoel zijn, zorgt voor een totaal ander tijdschema dan we in de buurt van de Noordzee gewend zijn.

1234

FOTOGRAFIE:

12
 foto Festival Internacional de Benicassim 2006  foto Festival Internacional de Benicassim 2006  foto Festival Internacional de Benicassim 2006  foto Festival Internacional de Benicassim 2006  foto Festival Internacional de Benicassim 2006  foto Festival Internacional de Benicassim 2006 Babyshambles foto Festival Internacional de Benicassim 2006 Babyshambles foto Festival Internacional de Benicassim 2006 Babyshambles foto Festival Internacional de Benicassim 2006 Pixies foto Festival Internacional de Benicassim 2006 White Rose Movement foto Festival Internacional de Benicassim 2006 White Rose Movement foto Festival Internacional de Benicassim 2006
 
12
 
festival logo

WACKEN OPEN AIR 2006En ook de dertiende editie van Wacken Open Air zit er weer op. Fotografe...

festival logo

TUINFEEST NIRWANA 2006 Lierop (gemeente Someren, gelegen tussen Eindhoven en Venlo) is al voor de...