VERSLAG: Crossing Border Den Haag 2012

Festivalinfo was aanwezig op Crossing Border Den Haag 2012 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 52 foto's.

VERSLAG: Marco Vlot  

12

Crossing Border 2012 - Den Haag - Dag 1

Buiten is het koud, maar in de Koninklijke Schouwburg en het gebouw van het Nationale Toneel in Den Haag is het een drukte van belang. Het is weer tijd voor Crossing Border, het festival waar muziek en literatuur samenkomen, en het is uitverkocht. Als de kwaliteit van één van de eerste optredens, dat van het Brandt Brauer Frick Ensemble, een voorbode is voor de rest van het festival worden het twee mooie dagen!

Qua samenstelling is het Brandt Brauer Frick Ensemble een klassiek ensemble, met strijkers, blazers, piano en een harp. Alleen de Moog en het drumstel verraden dat hier wellicht meer aan de hand is. De heren Brandt, Brauer en Frick spelen namelijk elektronische muziek. Maar dan akoestisch. Instrumenten worden op onorthodoxe wijze gebruikt om de muziek die reikt van techno tot minimal tot avant-gardistisch klassiek met mechanische precisie te brengen. De meters bladmuziek verraden dat alles zorgvuldig is gearrangeerd. De four on the floor-beats doen vele hoofden in de zaal meebewegen. Dit orkest zou niet misstaan op een dansfeest, maar ook in deze theaterzaal is het genieten van deze eerste verrassing van het festival. De staande ovatie is dan ook verdiend.

In de Waterloo-zaal is het hierna de beurt aan Here We Go Magic om de goede lijn door te zetten. De boomlange drummer ziet er alvast koddig uit achter zijn kleine drumstel. In eerste instantie lijkt de band vrolijke electropop te spelen, maar naarmate het optreden vordert klinken de nummers duisterder en dynamischer om soms te eindigen in lange jams met een knallende climax. De band speelt geconcentreerd en enthousiast en er is veel interactie op het podium. Here We Go Magic boeit van begin tot eind.

In de Cuatro komt Saul Williams op met zijn jas nog aan en zijn rugzak om. Williams is een dichter, acteur, rapper, zanger en al wat niet, dus het is de vraag wat hij vandaag gaat doen. Zijn tas zit vol teksten, en daar draagt hij er een aantal van voor. Vol vuur spreekt hij over bewustzijn, ideeën, de samenleving en tal van andere zaken. Zijn bevlogen voordracht staat in schril contrast met hoe hij tussen de gedichten door het publiek schuchter lachend bedankt. Dankzij het tempo waarin Williams spreekt en het taalgebruik zal niet iedereen alles meekrijgen wat hij vertelt, maar het publiek kijkt gebiologeerd toe. Helaas geen beats of andere muzikale begeleiding, maar op een festival als Crossing Border past Saul Williams als spoken word artiest prima.

Terwijl Mark Lanagan beneden de trommelvliezen van de aanwezigen doet trillen zitten in de Waterloo-zaal drie heren met akoestische gitaren naast elkaar. Het zijn Craig Finn, bekend van The Hold Steady, Patterson Hood van Drive-By Truckers en Will Johnson van Centromatic. De heren spelen om en om nummers uit hun omvangrijke oeuvres, aangevuld met verhalen die variëren van tamelijk hilarisch tot melancholisch of tragisch. Soms spelen en zingen de mannen met elkaar mee, maar vaker luisteren ze respectvol naar de nummers van hun collega. Het lijkt er allemaal tamelijk spontaan en ongedwongen aan toe te gaan. Er heerst een sfeer van een aantal vrienden met een enorme muzikale bagage die samen op de veranda aan het spelen zijn. Vaak erg mooi, maar weinig verrassend of spannend.

12

FOTOGRAFIE:

12345
Maggie Björklund foto Crossing Border Den Haag 2012 Maggie Björklund foto Crossing Border Den Haag 2012 Maggie Björklund foto Crossing Border Den Haag 2012 Anne Soldaat foto Crossing Border Den Haag 2012 Anne Soldaat foto Crossing Border Den Haag 2012 Anne Soldaat foto Crossing Border Den Haag 2012  foto Crossing Border Den Haag 2012 Here We Go Magic foto Crossing Border Den Haag 2012 Here We Go Magic foto Crossing Border Den Haag 2012 Here We Go Magic foto Crossing Border Den Haag 2012 Two Gallants foto Crossing Border Den Haag 2012 Two Gallants foto Crossing Border Den Haag 2012
 
12345
 
festival logo

NIGHT OF THE PROMS 2012Night of the Proms is een groots concert / festival waarbij grote artiesten...

festival logo

POPRONDE LEIDEN 2012 Ook dit jaar kwam de Popronde weer naar Leiden en Festivalinfo was erbij voor...