VERSLAG: Ga op je Bek Festival 2012

VERSLAG: Laura de Lange  

Ga Op Je Bek Festival, 01-12-2012 @ HAL16

Buiten regent het en het is typisch Nederlands herfstweer. Eigenlijk een beetje een faalweer voor een festival. Gelukkig baat dat niet, want op in HAL16 in Utrecht is het Ga Op Je Bek Festival, waarin iedereen het falen niet vreest maar juist viert. Want falen, dat doen we allemaal. Festivalinfo was hierbij om te kijken of het Ga Op Je Bek Festival daadwerkelijk op z’n bek ging.

Het festival begint met verschillende workshops waarin het falen centraal staat. In de Grote Zaal zijn er verschillende lezingen. Zo is er aan het begin van de avond een lezing over ‘ de kunst van het falen’ door psycholoog Arjan van Dam. Daaropvolgend zijn er ook nog lezingen over het falen in de sport en briljante mislukkingen. Een van de hoogtepunten bij de workshops van de Grote Zaal is de workshop stand-up comedy, want afgaan met grappen vertellen is wel het ergste wat de mens kan overkomen. Gelukkig valt het afgaan hartstikke mee, de waaghalzen die voor het eerst stand-up comedy doen zijn over het algemeen best grappig.

Niet alleen in de Grote Zaal maar op veel meer plekken op HAL16 zijn er workshops. In de kelder beneden is er ‘De Grote Capsule’. Waarin de zoektocht begint naar je innerlijke zelf je jezelf nog beter leert kennen. Een ander populaire workshop is de ‘One Minute of Fame’, fotograaf Remon Klik neemt een foto’s van jezelf voor een screenshot en daarachter kun je elk glorieuze achtergrond zetten die je maar zou willen. Verder is er boven het zenuwslopende sollicitatiegesprek waarin men als in een echte sollicitatie kan gaan solliciteren voor hun droombaan. Rond een uur of een zijn de workshops afgelopen en na de uitreiking van de Gouden Faalhazen is het tijd voor muziek.

De muziekavond begint met DJ Bloho en DJ Swallowitch. Zij warmen de avond goed op met relaxte beats. Omdat mensen nog moeten bijkomen van de workshops gaat het nog niet helemaal los maar de sfeer zit er wel goed in. Na dit duo is het tijd voor de DJ TWR72. Op het programmaboekje staat dat het beloofd een dampend feest te worden, hier is TWR72 goed in geslaagd. Mensen zijn enthousiast en gaan lekker los op de beats. De avond eindigt met DJ Pitto, Utrechts grootste DJ en hij won in 2009 de Grote Prijs van Nederland. Aan hem dus om de avond mooi af te sluiten. Ook weer is dit goed gedaan. De sfeer die er al was van TWR72 is niet weggegaan maar nog beter geworden. Mensen blijven dansen en gaan nog meer op in de muziek.

Het Ga Op Je Bek Festival is zeker niet op zijn bek gegaan. Voor een eerste festival is het zeker goed gelukt en het was heel netjes en goed georganiseerd (en als er wat misging konden ze altijd doen alsof het erbij hoorde). Voor 12 euro is het het zeker waard om een keertje een kijkje te komen nemen. Hopelijk is er volgend jaar weer een Ga Op Je Bek Festival.

 
festival logo

STATE-X NEW FORMS 2012Op 16 en 17 december 2012 werd het jaarlijkse State-X New Forms in het Paard...

festival logo

DISTORTION 2012 In het Klokgebouw te Eindhoven vond dit weekend de eerste editie van...