VERSLAG: Indian Summer

Festivalinfo was aanwezig op Indian Summer Festival 2013 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 47 foto's.

VERSLAG: Marije van Haarlem  

12

Verslag Indian Summer - Dag 1

Voor velen was dit het weekend van Pinkpop, maar niet voor ons. Na een geslaagde editie vorig jaar met headliner Madness had het festival voor locals uit Noord-Holland de voorkeur. Het Indian Summer Festival in Broek op Langedijk wordt steeds groter en dat is te zien met een tweede festivaldag, een gloednieuwe camping en een nog dikkere headline: The Prodigy.

Als festivalganger heb je vooral de eerste dag veel dingen aan je hoofd; ben ik niks vergeten? Waar heb ik mijn kaartje nou weer gelaten? En nog belangrijker – wat voor weer wordt het als ik m’n tent opzet? De bezoekers troffen het niet op de vroege ochtend van Indian Summer met regen en snoeiharde windstoten, waardoor de kersverse camping een theater werd van rondvliegende matjes en klapperende tentzeilen.

De campingcontrole en informatievoorziening maken het de bezoeker ook niet makkelijk. Na het aantal uren die verstreken waren om een campingpolsbandje te bemachtigen door matige communicatie en een tekort aan personeel bij de campingingang, konden we dan eindelijk richting het festivalterrein. Inmiddels wordt ons ook duidelijk waarom een heleboel locals op het Indian Summer Festival afkomen – met behulp van een fiets is de afstand tussen de camping en het festivalterrein een stuk beter te overbruggen.

Het eerste wat we zien op de stormachtige middag is Lindsey Stirling. De Amerikaanse staat bekend om haar elektrische viool, leningheid en vrolijke voorkomen. Drie kwartier lang stuitert ze onophoudelijk over het podium, die ze alleen deelt met een drummer en toetsenist. Vrolijke upbeat muziek is precies wat iedereen nu even nodig heeft. Voor Lindsey is het haar eerste optreden op een Europees festival, en in het publiek is er merkbaar een grote hoeveelheid aanwezig die nog onbekend is met de unieke Amerikaanse. Met haar vioolspel en dubstepbeats combineert ze modern en klassiek tot een aanstekelijk dansbaar genre, dat met wat meer ervaring uit kan poppen tot een grootste festivalact.

Het Poprock-podium belooft veel goeds voor de hele dag, waardoor we in het openbrekende zonnetje blijven wachten voor Blaudzun. De man met de gouden strot en meer instrumenten op het podium dan bandleden is een uitblinker in het programma. De muziekliefhebber kan zijn hart luchten aan de intens mooie folksound van deze man. Een tegenslagje voor Blaudzun is de stormachtige windkracht 5 die over het openluchtpodium blaast, en daarbij een groot deel van zijn fragiele stem meepikt. Met ‘Elephant’ herpakt hij zich met luide stem en het herkenbare stampvoeten als een kloppende hartslag, waardoor hij het tijdelijk wint van de storm. Het publiek neemt nog een puntje mee van wat Blaudzun écht kan.

Een solide uitgewerkte show zien we voor het eerst bij Within Temptation, die het voorbeeld neerzet voor de rest van de dag. Met een kortstondige regenbui schuilen we in de nieuwste aanwinst van het festival, een overdekte tent, waar iedereen even op adem kan komen van de heftige wind de afgelopen tijd. Daarna hoppen we langs de 80’s & 90’s tent, die (terecht) een vaste plek heeft op Indian Summer. De grote tent huist genoeg mensen om massaal te hakken, macarena-en en “JUMP JUMP” te scanderen tot je scheel ziet. Valt er een gat in het programma? Meteen die tent in.

Tijdens een bezoekje aan de Heineken Starclub, het merk haar eigen dansimperium in gigantische stellage, maken we kennis met de aanwezige VIP-treatments. Een apart podium is afgezet voor de exclusieven, die met de handen in de lucht staan te dansen op Lucien Foort. Hoog boven in de stellages kijken we uit over een ondergaand zonnetje, een weerspiegelend meer en het volledige festivalterrein, waarmee we wederom beseffen wat een toplocatie het festival heeft gevonden. De wiebelende grond onder onze voeten maakt duidelijk dat de avond langzaamaan ingedanst wordt.

Bewapend met Heineken Star Wars glowsticks komen we uit bij The Subs, het producer-dance-duo uit Belgie. Het is onmogelijk om als festivalfanaat deze gasten niet gezien te hebben, ter illustratie: op Rock Werchter 2011 sprong het publiek zo hard voor deze jongens dat de vloer zich omvormde tot lanceerplatform van stuiterende mensen. Helaas mogen we het deze avond zonder live-band doen en missen ze een extra boost om de dansende menigte volledig gek te maken.

De afsluiters van de eerste festivaldag zetten de bezoekers voor een lastige keuze; meebleren bij de monsterhits van Keane of uit je plaat op de bizarre electro-house van de Bloody Beetroots. De tienernostalgie won het van het feesten en zo staan we tezamen met Keane-liefhebbend publiek ‘Everybody’s Changing’ uit volle borst mee te zingen. Zo passeren ook ‘A Bad Dream’ en ‘Silenced By The Night’ met de handen in de lucht en back-up vocals van het publiek. De zang van frontman Tom Chaplin is fenomenaal, en mede dankzij een pittige draai aan de volumeknop horen we hem perfect. Een combinatie van steengoede hits, zuiverheid en betrokkenheid maakte Keane het toppunt van de dag.

Een paar honderd meter verderop genoten een heleboel mensen een dieptepunt van de dag, zo’n 240 mensen om precies te zijn. Tijdens de Bloody Beetroots wordt er van de drukte misbruik gemaakt om een smartphone te stelen, een flinke domper op een anderzijds extatisch optreden. Een aantal van de gedupeerden betrapt een van de daders en kan met een tip bij de beveiliging er voor zorgen dat het overgrote deel van de telefoons teruggevonden wordt.

De eerste dag van Indian Summer bracht veel onverwachte gebeurtenissen, maar de sfeer zit er nog zeer goed in – zelfs na het terugwandelen naar de verre camping. Een prima dag!

12

FOTOGRAFIE: Armand Hoogland  

1234
The SelfEmployed foto Indian Summer The SelfEmployed foto Indian Summer The SelfEmployed foto Indian Summer Qeaux Qeaux Joans foto Indian Summer Qeaux Qeaux Joans foto Indian Summer Qeaux Qeaux Joans foto Indian Summer Qeaux Qeaux Joans foto Indian Summer Lindsey Stirling foto Indian Summer Lindsey Stirling foto Indian Summer Lindsey Stirling foto Indian Summer Lindsey Stirling foto Indian Summer Lindsey Stirling foto Indian Summer
 
1234
 
festival logo

ROTTERDAM UNLIMITED 2013

festival logo

ICELAND AIRWAVES 2013 Met een programma van meer dan 800 optredens was Iceland Airwaves dit jaar...