VERSLAG: XO Live 2013

Festivalinfo was aanwezig op XO Live 2013 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 51 foto's.

VERSLAG:

XO Live

De zon breekt al langzaam door de wolken heen en het belooft een mooie dag te worden. Op 8 verschillende podia staan ontzettend veel artiesten dus het wordt keuzes maken wat we willen zien. Vorig jaar gooide de organisatie van Extrema Outdoor het roer om en werd het XO Live. Een festival met meer live artiesten, spectaculaire live shows, entertainment, performances en speciale licht- en video-effecten.

Bijna missen we de openingsshow door de slecht aangegeven ‘Kiss&Ride’ borden. Ook de verkeersregelaars kwamen met de verkeerde informatie. Later is dit aangepast op de website. Om 13.00 start de zogenoemde wereldprimeur in de Quartz tent. Alle aanwezigen starten de XO Live app, steken de telefoons in de lucht en het spektakel kan beginnen. Tegelijkertijd beginnen alle telefoons geluid te maken en op de videowall is te zien dat de technologie steeds meer betekent in onze levens. Smartphone beeldschermen beginnen op de beat van de muziek te flikkeren met verschillende kleuren en de flitslampjes van de camera schieten aan. Het is een mooi beeld om te zien, maar niet geweldig spectaculair. De reacties van de bezoekers zijn dan ook “wel leuk voor een keer, maar niet denderend.”

We lopen naar de Diamond mainstage voor het optreden van Hardsoul ft. Alain Clark en Berget Lewis + Gospel Choir. Onderweg rent ons een vrouwelijk gymclubje voorbij in strakke, felle pakjes en er is zelfs één man bij die nog wel een aantal rondjes mag rennen. Wel een komisch gezicht! Eenmaal aangekomen bij de Diamond stage is het niet heel druk. Alain Clark zingt het nummer Blow Me Away maar het publiek moet nog op gang komen en reageert niet razend enthousiast. Berget Lewis weet samen met het Gospel koor met Song For Unity (We Need More Love) het publiek wel iets meer op te zwepen.

Nog even snel de laatste nootjes van Joost van Bellen meepakken. Het ‘Rauw Opperhoofd’ heeft een lekker Rauw sfeertje erin zitten en de ouwe rot in het vak weet wat hij doet. Hij wordt bijgestaan door een Mc die in een soort trip lijkt te zitten met een net iets te lage en te strakke broek. In de Quartz tent is de hitte inmiddels aardig gestegen. Of dit nu komt door het zonnetje of door de set van van Bellen is nog maar de vraag. Waarschijnlijk een combinatie van beide. Er komen opgeblazen condooms ter grote van een volwassen man het podium op en de Mc maakt wat vulgaire bewegingen met zo’n condoom tussen zijn benen. Op de mix van Bucky Done Gun gaat iedereen helemaal uit zijn dak en een ‘Sit Down’ mag natuurlijk niet ontbreken.

Inmiddels is Nicky Romero van start gegaan op de Diamond stage en dat is te zien aan het publiek dat flink is toegenomen. De jonge Nederlandse DJ weet met hits als Spaceman, I Could Be the One, Greyhound en Toulouse het publiek goed op te zwepen. De vreemdste danspasjes komen tevoorschijn en tijdens het 'Fistpumpen' ontdoen vooral veel mannen zich van hun shirt. Het zonnetje doet haar werk goed en de sfeer is top. Romero draait zelfs zo goed, dat de geluidsinstallatie het op een aantal momenten niet aankan. Klein minpuntje waar hij weinig aan kan doen, de apparatuur laat hem in de steek.

De magen beginnen te knorren dus het is tijd voor een hapje. Op de Diamond stage begint het Zweedse duo Dada Life net aan hun optreden dus dat komt mooi uit aangezien één van de vele eetgelegenheden naast deze stage ligt. Naast het standaard festivalvoedsel zoals friet, pizza, pasta en tosti’s is er ook een Mexicaanse grill, köfte, tapas, kibbeling, 'The Dutch Weedburger' en nog veel meer. Onder het genot van een hapje horen we quotes als “It’s time to get ugly” & “Go banana’s” en zo gaat Dada Life van start. Het scherm op de achtergrond laat ons verschillende cartoonachtige beelden zien en vooral de ‘Bouncing Brains’ komen vaak in beeld. Eigen nummers als Feed the Dada en Happy Violence komen langs, maar ook de vocalen van Gwen Stefani komen voorbij die laten horen dat “The shit bananas is” en dat past weer prima bij de begin quotes van Dada Life.

Zoals het een echte diva betaamt, komt Eva Simons fashionably late, maar het zijn gelukkig maar 10 minuten dus daar valt mee te leven. De Amsterdamse start met Different Kind of Buzz, I Don’t Like You en Renegade en deze lijken nog enigszins onbekend bij het publiek. Met This is love en Take over control gaat iedereen lekker los en wordt er hard meegezongen. Het geluid werkt af en toe een beetje tegen, maar de uithalen van miss Simons komen goed door en ze klinkt live erg goed. Vergezeld door 2 dansers en 2 danseressen maakt Eva Simons er een kort, maar krachtig optreden van.

Aangekomen bij Porter Robinson is het wat aangenamer en koeler in de Quartz tent. Op de videowall op de achtergrond wordt de ruimte afgebeeld en op het moment dat Robinson Language instart brengt hij het publiek daadwerkelijk in hogere sferen. Iedereen wordt wild en gaat helemaal uit hun dak.

Major Lazer staat nog niet goed en wel op het podium of ze beginnen al met vuvuzela’s te gooien. Diplo kruipt in de hamsterbal en laat de nieuwste vorm van crowdsurfing zien. De Harlem Shake kan niet missen en het publiek doet lekker mee. Major Lazer doet ontzettend veel met het publiek en dit wordt erg gewaardeerd. Shirts gaan uit en worden net als de wieken van een helikopter door de lucht gezwiept op commando van Major Lazer. Er wordt ‘getwerkt’, ‘gedaggerd’ en de ‘Bubble butts’ zijn aanwezig. Er worden een aantal dames uit het publiek het podium op gehaald, die met hun kont mogen komen shaken op het nummer Bubble Butt. Ook Watch Out For This (Bumaye) en Pon De Floor zorgen dat het publiek helemaal los gaat. We horen “Major Lazer Drops It Like It’s Hot” en daar is werkelijk iedereen het mee eens!

Snel weer terug naar de Quartz tent voor Knife Party. Ze beginnen met een ietwat softere stijl dan de wat hardere aanpak van normaal, maar naar mate het optreden vordert wordt ook de muziek steeds harder en ruiger. Rage Valley, Internet Friends, Sleaze en Antidote komen voorbij en het publiek is niet meer te houden. Met de extra lange versie van Bonfire knalt iedereen de tent uit. Na wat navraag te hebben gedaan blijkt dat de eind show van Justice tegenviel en dat de organisatie van Extrema beter Knife Party op het podium van de Diamond stage had kunnen zetten.

De vuurwerkshow boven het water had wat betoverends en is dan ook de perfecte afsluiter van een dag vol met topartiesten, goed weer en een geweldige sfeer.

FOTOGRAFIE: Mitch Wolters  

12345
 foto XO Live 2013  foto XO Live 2013 Digitalism foto XO Live 2013 Digitalism foto XO Live 2013 Wicked Jazz Sounds foto XO Live 2013 Wicked Jazz Sounds foto XO Live 2013 Wicked Jazz Sounds foto XO Live 2013 Berget Lewis foto XO Live 2013 Hardsoul foto XO Live 2013 Hardsoul foto XO Live 2013 Alain Clark foto XO Live 2013 Alain Clark foto XO Live 2013
 
12345
 
festival logo

ROCK ZOTTEGEM 2013Ook dit jaar trok Festivalinfo weer naar Rock Zottegem voor een mooi verslag...

festival logo

ROCK FOR PEOPLE 2013 Ruim 100 kilometer ten oosten van Praag, op een verlaten vliegveld net buiten...