VERSLAG: Zwarte Cross 2013 - dag 3

Festivalinfo was aanwezig op Zwarte Cross Festival 2013 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 50 foto's.

Naar het Zwarte Cross 2013 - dag 2 verslag

VERSLAG: Joslyn Dresen  

Dag 3

Wat past het mooi in The Bayou. Beginnen met wat spetters en grijze lucht. Mister and Mississippi zorgen op het veranda podium met hun zweverige klanken ons het eerste glimpje zomer zien. Zeker als ze naast hun eigen singles, waarbij dochter haar moeder meetrekt, ook nog een cover van Get Lucky voorbij komt. De zachte, mooie liedjes zijn een uitstekende manier om de dag te beginnen na de korte nacht.

Uiteraard geen Zwarte Cross zonder cross. Op de grote crossbaan achteraan het terrein worden verschillende soorten races gehouden. Voor de creatieveling is er de special class. Geen idee wat de auto’s uit waren maar nu rijden er draken, treinen en wat al nog weer ronkend over het circuit. Ook de brokkenmakers arena behoeft ook geen verdere verklaring. Hier vliegen crossmotoren, buggy’s en sneeuwscooters over de schans om hopelijk aan de andere kant goed terecht te komen. Spectaculair om te zien als je erbij komt want het is dringen om de dranghekken.

Aan de andere kant even drukke taferelen op de festivalweide waar plek is voor entertainment naast muziek en cross. Toneel, kindervermaak of een korte lezen aan de universiteit van zwarte cross. Meer cultuurlessen even verderop voor de imposante Krattedraal. Een bouwwerk gebouwd uit kratten van Groenlo ’s bekendste drank. Op het hoofdpodium staat het Harbs Burgs Strauss orkest. De weinige mensen die er nu staan krijgen wel een fraai concert te horen.

In de middag onvervalste 50s rock ’n roll. Het jonge drietal Kitty, Daisy & Lewis wordt op het podium bijgestaan door en oude rot en karige tante die samen wel twee keer zo oud zijn dan de drie uit Kent. Dat wil niet zeggen dat ze niet van wanten weten. Zangeres/toetsenist gelijk een Andrew Sister en zanger/gitarist als Buddy Holly doen we een stapje terug in de tijd. Wellicht een stapje te ver gezien het tamme publiek.

Dan maar weer platvloers. En wie beter met hun poep en pies rock dan The Bloodhound Gang. Deze band lijkt de perfecte partner voor Zwarte Cross. Na een valse start waarbij de gitaar niet goed doorkomt, gaat het los op de klassieker Fire, Water, Burn. Jimmy Pop laat de Tukkers weten veel liever voor hen op treden “cosmopolitan folks from Amsterdam”. Evil Jared vindt het wel zonde dat we onze “8 dollar beers” nutteloos door de lucht gooien dus stelt hij zichzelf maar als schietschijf op. Dat resulteert in één welgemikt biertje die de boomlange bassist weet te vangen en gelijk achterover giet. Als hij daarna nog Nozem Oil shooters gaat uitdelen weet je dat dit een goed huwelijk is.

Als je tussen de bedrijven, lees bands, nog wat adrenaline kwijt wil kan je dat kwijt in één van de vele kermisattracties die op het terrein staan. Van een funhouse en draaimolen met crossmotors voor de kids tot hoge snelheid toestellen en tientallen meters hoge zweefmolen. Of je stapt in het reuzenrad om Jovink te bekijken. Want je kunt net zo genieten in een rustig bakje als op de volle weide. Achterhoekse rock afgewisseld met classic rock covers. “Johny Be Good” wordt ook luidkeels meegezongen.

Waar het niet zo los gaat is in de Dansvloer. Op de line-up staat Nobody Beats the Drum, een act met een behoorlijke live reputatie. Maar alleen DJ $jammie the Money staat achter de draaitafels. Op zich geen straf want Sjammie weet heel goed hoe een feest te bouwen met zijn mix van hiphopbreaks en nu disco. Maar iets meer opruien mag wel. De gogo dansers op het podium voegen ook niet veel toe. Dat doet Animal al een stuk beter. Met zijn mix van dub step en drum&bass weet al behoorlijk wat voetjes van de vloer te krijgen. En weet het publiek in de Dansvloer op te zwepen. Hoe zonde dat de ombouw naar de set Head first zo lang duurt. De swing is er uit. Ype krijgt de zaal ook niet mee en moet bijna smeken om een applausje. Dance en Zwarte Cross lijken elkaar vandaag niet te kunnen vinden.

De reputatie van boerenfeest Zwarte Cross ligt ver achter ons. Het is een festival voor het hele gezin en voor ieder wat wils. Het wat enige boers is en zal blijven zijn de trekkers om de kapotte crosswagens weg te trekken en de klompen om door blubber te lopen. Maar laarzen kan ook. Tot volgend jaar!

FOTOGRAFIE: Bianca Berger  

12345
 foto Zwarte Cross 2013 - dag 3 Mister and Mississippi foto Zwarte Cross 2013 - dag 3 Mister and Mississippi foto Zwarte Cross 2013 - dag 3 Mister and Mississippi foto Zwarte Cross 2013 - dag 3  foto Zwarte Cross 2013 - dag 3  foto Zwarte Cross 2013 - dag 3  foto Zwarte Cross 2013 - dag 3  foto Zwarte Cross 2013 - dag 3  foto Zwarte Cross 2013 - dag 3  foto Zwarte Cross 2013 - dag 3  foto Zwarte Cross 2013 - dag 3  foto Zwarte Cross 2013 - dag 3
 
12345
 
festival logo

THEATERFESTIVAL DE PARADE UTRECHT: ZONDAG 28 JULI 2013Theaterfestival de Parade reist deze zomer weer met kleurrijke tenten,...

zwartecross2013logo

ZWARTE CROSS 2013 - DAG 2 Ooit was het hét festival voor boeren en bier en modder. Die tijd is voorbij....