VERSLAG: Zwarte Cross 2013 - dag 2

Naar het Zwarte Cross 2013 - dag 3 verslag

VERSLAG: Joslyn Dresen  

Dag 2

Ooit was het hét festival voor boeren en bier en modder. Die tijd is voorbij. Tante Rikkie heeft een familie festival gecreëerd. Mensen uit de buurt met de fiets, bezoekers van ver met de camper, jonge gezinnen, oude gepensioneerden. Iedereen die kan komen en is er dan ook. En voor iedereen is er wel wat te vinden. Megatent en Dansvloer zijn precies wat ze genoemd zijn. Maar er is ook de reggaeweide met zandstrand en dito atmosfeer. Een torenhoge joint en doek met een tweet van de Daila Lama in hogere sferen geeft precies aan wat er te vinden is. Of the Meltdown gebouwd als oude kern/staalfabriek met schoorsteenpijpen en een afgezet stuk met gevaarlijk afval. De mooiste en meest intieme is The Bayou. In Louisiana veranda stijl gebouwd podium en cajunversnaperingen is dit wellicht het meest ver weg van huis plekje op Zwarte Cross.

Op naar de muziek. Op zaterdagmiddag beginnen we bij Kate Nash Het lieve meisje is veranderd in een echte punk chick met grote basgitaar. Zij geeft een groot feestje door publiek uit te nodigen op het podium tot het niet voller kan. Met haar nieuwe punk houding voelt Nash zich beter thuis dan met pianoliedjes in de pop podia.

Oude legende Eric Burdon & the Animals met iets minder oude band weet nog hoe het moet. Zij het wel op de rustige toer. Maar de oude knar weet nog steeds hoe hij het publiek moet op zwepen. Hij gaat zo in zijn spel op dat hij de roadie, die hem met een petje van zonnesteek wil behoeden, bijna omver loopt. Bij Please don’t let me be misunderstood komt Cas Hieltjes, de zanger van GBTTZ, vast het kunstje afkijken.

Dat blijkt onnodig want de weide bij Go Back to the Zoo kan niet voller. En dat resulteert in een fijne golvende massa die op alle hitjes meedeint. De overvolle weide blijkt toch voller te kunnen als Barry, George, Cesar en Rinus het podium betreden. Alle grote hits worden gespeeld door the Golden Earring. En met pyrotechnics op het dak en een vette lichtshow is het vuurwerk op de bühne. Deze senioren schotelen ons een vette rockshow voor. En bij afsluiter Radar Love laten de heren tijdens hun solo’s waarom ze al ruim vijftig jaar Neerlands grootse rockband zijn. Dik geslaagd!

In The Meltdown is er ruimte voor het ruigere werk. Helaas is Dark Funeral niet door de vliegtuigmaatschappij met materiaal en al in Nederland kunnen komen dus wordt hun plekje ingevuld door Eindhovens formatie Black Box. En dat doen ze niet onverdienstelijk gezien beteuterde gezichtjes steeds minder worden naarmate hun set vordert.
Maar snel en hard willen we het hebben dus komt Dragonforce als geroepen. Nu iedereen wat wakkerder wordt door een opstekend briesje. Scherpe gitaren, dikke riffs, snelle solo’s en een zanger met sopraan stem, alles is cliché maar wel heel goed. Klappende handjes door heel the Meltdown

Over clichés gesproken, Sabaton’s welkomstnummer is Europe's ‘Final countdown’ maar gelijk daarna staan vier wapperende haardossen en met hanenkam voorzien brulvoorman keihard te beuken. Vuisten recht de lucht in en knallen maar. Joakim voelt zich als een vis in het water tussen het Zwarte cross publiek. Als hij het zinnetje geleerd heeft: “Wij houden van bier, whisky en titten” wordt de band naam na elk nummer gescandeerd. Gezelliger wordt het niet vandaag.

Het houdt niet op in de nacht. In het rennerskwartier gaat het feest gewoon door als het terrein om 1:00 uur stopt. Want na een dag crossen, willen de renners ook wel wat vertier. In Le Garage gaat het gelukkig lang genoeg door om de tweede storm voorbij te laten trekken. Na het bier en gehos lopen er nog blazers over het terrein die het feestje in stand houden. Het gaat zelfs zo ver dat The Meltdown crew tegenover ook op het podium mee komt feesten op klanken van Normaal uit één van de cross wagens. En de crew van Sabaton komt uit de tour bus om te kijken naar het feestje. In de ochtend gaat het speakersysteem weer af en begint een nieuwe dag.

FOTOGRAFIE: Bianca Berger  

123
 foto Zwarte Cross 2013 - dag 2  foto Zwarte Cross 2013 - dag 2 Kate Nash foto Zwarte Cross 2013 - dag 2 Kate Nash foto Zwarte Cross 2013 - dag 2  foto Zwarte Cross 2013 - dag 2 Eric Burdon & The Animals foto Zwarte Cross 2013 - dag 2 Eric Burdon & The Animals foto Zwarte Cross 2013 - dag 2 Eric Burdon & The Animals foto Zwarte Cross 2013 - dag 2 Go Back To The Zoo foto Zwarte Cross 2013 - dag 2  foto Zwarte Cross 2013 - dag 2  foto Zwarte Cross 2013 - dag 2  foto Zwarte Cross 2013 - dag 2  foto Zwarte Cross 2013 - dag 2  foto Zwarte Cross 2013 - dag 2  foto Zwarte Cross 2013 - dag 2
 
123
 
festival logo

ZWARTE CROSS 2013 - DAG 3Ooit was het hét festival voor boeren en bier en modder. Die tijd is voorbij....

Suikerrock fi vd week

SUIKERROCK 2013 Ook dit jaar kon je in Tienen weer terecht voor een nieuwe editie van...