VERSLAG: Monsters of Mariaheide

Festivalinfo was aanwezig op Monsters of Mariaheide 2007 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 18 foto's.

VERSLAG: Joost Doensen  

Monsters of Mariaheide

Na de regenbuien van afgelopen week is het parkeren rond manege De Hogerduinen in Mariaheide een modderige aangelegenheid. Gelukkig ben ik nog op tijd voor de eerste band van deze veertiende editie van Monsters of Mariaheide. De gezellig ingerichte ‘zaal’ is echter nog grotendeels leeg. Er is veel aandacht besteed aan het podium en de verlichting. Verder is er in een hoek achter in de zaal een podium ingericht voor een karaokewedstrijd. Het meest opzienbarende is echter de mogelijkheid om je te laten registreren, zodat je toiletbezoek kan worden geturft. De winnaar ontvangt ‘s avonds de gouden pleeborstel! Waarschijnlijk gaat dit een amusante dag worden - hopelijk ook met goede muziek.

Als eerste band staat Lime op het podium. Een coverband die nummers speelt van AC/DC, Metallica, U2 en 3 Doors Down. De band heeft er zin in en dat merk je aan de uitvoering. Het is duidelijk dat de bandleden, drie heren en twee dames, goed op elkaar zijn ingespeeld. Het geluid is opvallend goed. Een lekkere opener dus voor een lange dag .

Als voorproefje op de headliner van vandaag krijgen we daarna de gothic-metalband Icaros uit Oss. Zangeres Linda Aarts beweegt zich in het begin nog enigszins onwennig over het grote podium; het is pas haar tiende optreden met Icaros. De band haalt zijn inspiratie bij After Forever en Kamelot en probeert dit te vertalen in eigen composities. Opvallend is de cover ‘It’s Raining Men’ van The Weather Girls. Van de eigen composities is vooral het laatste nummer ‘Elevator’ het hoogtepunt van de set. Hopelijk krijgt de band in 2007 meer gelegenheid om op te treden.

Dan is het hoog tijd voor het stevige werk van The 1.90’s. Zet een paar stevige kerels met gitaren op het podium en je hebt al bijna een complete stonerrock band. Voeg daarbij een goede zanger en laat ze hun gang gaan. Ongelooflijk dat deze band min of meer voor de lol werd opgericht tijdens carnaval. In eerste instantie werden er alleen rockcovers gespeeld, maar sinds 2005 spelen ze hoofdzakelijk stevige, vette stonerrock. Zowel covers als eigen nummers. Vooral door de goede solo’s geeft The 190’s een indrukwekkend optreden.

Eveneens uit Oss afkomstig is Astrosoniq. Het optreden van deze band staat vandaag in het teken van een personeelswisseling. Bassist Erik de Vocht verlaat de band en wordt vervangen door Robert-Jan Gruijthuijzen. Doordat de band speelt met twee synthesizers, wordt de muziek ook wel getypeerd als space-stonerrock. Er zijn echter ook duidelijk rock&roll-invloeden hoorbaar. Dit maakt de muziek complexer dan de stonerrock van zijn voorgangers. Dat Astroniq al behoorlijk wat podiumervaring heeft, staat buiten kijf. Het resultaat is een optreden dat goed ontvangen wordt in de nu redelijk gevulde zaal.

Er zit toch een bepaalde lijn in de programmering, want de volgende band brengt rasechte rock&roll. De leden van Vengeance spelen als een stel jonge honden de hele zaal plat. Het publiek geniet met volle teugen van de vele klassiekers en zelfs van de vette cover van de Osmonds-hit ‘Crazy Horses’. Dat hier een band staat met een geweldige staat van dienst, merk je aan alles. Zo is zanger Leon Goewie altijd wel te vinden voor een uitspatting. Vanavond laat hij naast een fles water, ook nog eens een fles limonade over zijn hoofd leeglopen.

Australian Nirvana heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Tijdens een optreden van deze band is het met gesloten ogen net of wijlen Kurt Cobain weer even onder de levenden is. Alle bekende nummers passeren vanavond de revue.

Dan is het de beurt aan de headliner van de avond: After Forever. De band heeft een druk jaar achter de rug. Veel optredens in binnen- en buitenland (waaronder zelfs in Zuid-Amerika), een nieuw platencontract en de opname van een nieuw album. Dat verschijnt eind april.Voor de fans loont het zeker om vandaag naar Monsters of Mariaheide te komen, want er staat een set gepland van negentig minuten. Onder het publiek bevinden zich dan ook vaste fans uit Frankrijk en Italië. Ondanks het drukke jaar is het toch drie maanden geleden dat After Forever zijn laatste live-optreden speelde. Helaas krijgen we vanavond geen voorproefje van nieuw materiaal. Een mededeling die reeds vooraf wordt aangekondigd.

Om lekker op gang te komen, worden eerst vier nummers van de laatst verschenen cd Remagine gespeeld. Daarna volgen nummers van alle voorgaande cd’s, waardoor het optreden een ‘best of’-idee krijgt. Opvallend zijn ‘Beyond Me’ en ’Childhood in Minor’. Deze nummers hebben we al een tijdje niet live gehoord. Ook de cover ‘Alone’ van Heart wordt door het publiek goed ontvangen. Zangeres Floor Jansen lukt het toch altijd met haar geweldige stem het publiek voor zich te winnen. Het lijkt alsof After Forever vanavond het tijdperk Remagine afsluit en klaar is voor een nieuwe start. Deze is al snel: in februari staan twee try-outs gepland voor de tour die After Forever vanaf eind april door West-Europa doet.

Helaas moet ik de laatste band Roadpizza laten schieten. Maar het gevoel van deze dag kan al niet mer stuk. Monsters of Mariaheide is een goed georganiseerd festival met een gezellige sfeer. Ook muzikaal is het in orde: goede (regionale) bands en een headliner die er wezen mag.

FOTOGRAFIE: Joost Doensen  

12
Lime foto Monsters of Mariaheide Lime foto Monsters of Mariaheide Icaros foto Monsters of Mariaheide Icaros foto Monsters of Mariaheide The 1.90's foto Monsters of Mariaheide The 1.90's foto Monsters of Mariaheide Astrosoniq foto Monsters of Mariaheide Astrosoniq foto Monsters of Mariaheide Vengeance foto Monsters of Mariaheide Vengeance foto Monsters of Mariaheide Vengeance foto Monsters of Mariaheide Australian Nirvana foto Monsters of Mariaheide
 
12
 
festival logo

SUMMER DARKNESS - WINTER EDITIONDe “Wintergewitter Tour 2007” reist momenteel door Europa. Onder de naam...

festival logo

NOORDERSLAG 2007 Op Noorderslag is de gehele Oosterpoort ingericht als podium waar nieuw...