VERSLAG: Oerol 2014

Festivalinfo was aanwezig op Oerol Festival 2014 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 24 foto's.

VERSLAG:

Oerol 2014 op waddeneiland Terschelling

Tijdens Oerol, in 1981 opgericht en uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa, is heel Terschelling tien dagen het festivalterrein. En het had niet veel gescheeld of de 33e editie had een heel andere weg ingeslagen. Westerkeyn in Midsland is al achttien jaar het centrale festivalterrein, maar moet plaatsmaken voor recreatiewoningen. Ook zal er dit jaar geen gratis muziekpodium meer zijn op het Groene Strand in West-Terschelling. En hoofdact Eddie Izzard, zo werd beloofd in het TV-programma College Tour, staat uiteindelijk niet geprogrammeerd.

Het festival kent veel trouwe vaste bezoekers en dat verandering en vernieuwing niet door elke doorgewinterde Oerol-bezoekers wordt gewaardeerd is snel duidelijk. De veranderingen zorgen op voorhand al voor veel commotie en diverse online petities worden gestart. De organisatie heeft gelukkig nog tijdig een verlossend telefoontje gehad en Westerkeyn fungeert ook in 2014 als festivalhart, maar de festivallocatie Groene Strand is ondanks alle tegenspraak alsnog verdwenen. Het Betonningsterrein is de nieuwe muzieklocatie voor Oerol – in een nieuwe vorm en met nieuwe inhoud - aan de andere kant van de baai. De veranderingen zijn een gewillig onderwerp van gesprek tijdens het locatiegerichte theaterfestival.

Meer dan 50.000 bezoekers genieten van het tiendaagse Friese festival waar theater, dans, beeldende kunst en muziek uit binnen- en buitenland passeren. Meer dan veertig locaties in bossen, duinen, strand, wad en in schuren, scholen en kerken vormen het festivalterrein, maar ook alle bestaande cafés, hotels, theaters, campingkantines en restaurants openen de deuren met een speciaal Oerol-programma. Iedereen op het eiland pikt een graantje mee. Hierdoor staan sommige acts een weeklang op diverse avonden geprogrammeerd; de populaire singer-songwriters Douwe Bob Posthuma en Michael Prins duiken op veel grote en kleine locaties op.

De buitenlandse muzieknamen die in het verleden werden geprogrammeerd – denk aan bijvoorbeeld Cocorosie, Gogol Bordello, Babylon Circus en Villagers – zijn helaas verdwenen uit het programma en het zijn voornamelijk Nederlandse bands die het podium komen bestormen. Denk aan Amsterdam Klezmer Band, Broken Brass Ensemble, Daryll Ann, Eefje de Visser, Orgel Vreten, Tangerine en Tim Knol. Ook doet vaste gast Spinvis zeventien dansopera's op het strand. Muziek is een toegankelijke kunstvorm die vaak veel jongeren aantrekt, maar dit heeft de organisatie blijkbaar niet willen doorzetten in grotere en bekendere namen.

Een groot voordeel van Oerol is dat je het festival zo duur kunt maken als je zelf wilt; de entree is goedkoop (en verplicht) en hierna stel je zelf een programma samen door losse voorstellingskaarten te kopen. Sommige bezoekers gaan nauwelijks naar de betaalde voorstellingen, terwijl andere smullen van de tientallen producties die dit jaar hun première op Oerol beleven. Alsnog maakt de treinreis, veerboot, camping/hotel en de must-have huurfiets het een dure culturele beleving, die hierdoor automatisch vooral voor welgestelden ouderen is weggelegd.

Voorgaande jaren werd Oerol nog regelmatig gepest door hevige regenbuien en uitbundige windvlagen en hierdoor werden diverse voorstelling afgelast, maar deze editie laat de zon zich gelukkig regelmatig zien. Het multidisciplinaire festival beleeft zijn zonnigste editie sinds jaren en de gezellige terrasjes en het straattheater in de binnenstad worden hierdoor extra goed bezocht. Het is dan ook geen verrassing dat Oerol de regio economisch gezien miljoenen oplevert. Laten we hopen dat de positieve groei wordt doorgezet in 2015.

FOTOGRAFIE:

12
 foto Oerol 2014  foto Oerol 2014  foto Oerol 2014 Daryll-Ann foto Oerol 2014 Michael Prins foto Oerol 2014  foto Oerol 2014  foto Oerol 2014  foto Oerol 2014  foto Oerol 2014  foto Oerol 2014  foto Oerol 2014  foto Oerol 2014
 
12
 
festival logo

BEST KEPT SECRET 2014 - DAG 1Na een overweldigend debuut vorig jaar vindt Best Kept Secret in 2014 voor de...

festival logo

JERA ON AIR 2014 - DAG 2 Ook dit jaar was Ysselsteyn the place to be voor een dagje stevige muziek....