VERSLAG: North Sea Jazz 2014 - dag 1

Festivalinfo was aanwezig op North Sea Jazz 2014 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 50 foto's.

Naar het North Sea Jazz 2014 - dag 2 verslag

VERSLAG: Karst Jaarsma  

North Sea Jazz

Dat het North Sea Jazz festival voor het eerst in haar geschiedenis compleet uitverkocht is mag geen verrassing zijn. De organisatie presenteert dit jaar een fantastische line-up. Naast populaire artiesten als Pharrel Williams, Outkast en Stevie Wonder wordt er ook top kwaliteit geleverd in de blues, jazz en hiphop. Enkel de wereldmuziek is deze editie een onderbelichte stroming.

Het feest barst vrijdagmiddag gelijk los met de funk van Galactic . De New Orleans groep is een instrumentale jamband. Heerlijk knallen de funkritmes de zaal in en swingend zijn de verscheidene solo’s. Het optreden wordt helemaal spetterend wanneer gastzangeres Maggie Koerner opduikt. De vrouw heeft een krachtige rockstem die zich gemakkelijk laat meten met Joss Stone. Swingend vult ze Galactic aan. Een zaal verderop lukt het Bootsy Collins niet om een feestje te bouwen. De legende, en zijn mede muzikanten, zijn uitbundig gekleed. Net zo extrovert roepen ze constant dat er een funk feest aan de gang is. De funkritmes komen helaas nergens op gang. Collins weet daardoor ook moeilijk te overtuigen. Het echte funkfeest vindt gewoon een paar honderd meter verderop plaats bij Galactic.

De Preservation Hall Jazz Band is ook uit New Orleans afkomstig. Het gezelschap bestaat al sinds 1963 en is vernoemd naar de legendarische Preservation Hall in New Orleans. De strak in pak gestoken muzikanten brengen vandaag een fantastische ode aan de stad. Van het nieuwe album wordt het opzwepende ‘That’s It’gespeeld. Hoogtepunt vormt ‘Halfway Right, Halfway Wrong’. Ronell Johnson is een fors gebouwde man en blijkt, naast verdienstelijk tuba speler, tijdens dit nummer ook erg grappig en over een fantastisch diepe stem te beschikken.

Paloma Faith geeft grif toe dat ze meer affiniteit heeft met jazz dan met haar eigen pop. De zangeres licht toe dat ze voor het geld gelikte popmuziek maakt. Paloma blijkt zich gelukkig prima thuis te voelen op het festival. Er is een grote band meegebracht. Deze brengt de fraai geklede zangeres naar grote hoogtepunten. Haar jazz liefde uit zich in een fantastische vertolking van Van Morrison zijn ‘Crazy Love’. Ook de cover van ‘God Bless The Child’ vormt een van de hoogtepunten van de dag.

North Sea Jazz lijkt op deze vrijdag maar geen genoeg te kunnen krijgen van de New Orleans funk. Walter ‘Wolfman’ Washington vertegenwoordigt ook de stad. De gitarist gaat gekleed in een roze pak met een glimmend hoofddeksel. Zijn setlist wisselt funky ritmes af met bluesvolle solo’s. Met name zijn gitaarwerk maakt indruk. De verrassing van de dag is echter Robin Thicke . De zanger is voornamelijk bekend van superhit ‘Blurred Lines’. Vandaag toont hij aan veel meer in zijn mars te hebben. Dat zijn band plaats biedt aan een Hammond orgel mag verrassend heten, dat deze popartiest ruimte overlaat voor saxofoon solo’s is nog verrassender. Hoewel Thicke indruk maakt met zijn sterke stem, speelt het gebrek aan echt goede nummers hem wel parten. Dit blijkt met name aan de enthousiaste ontvangst van covers ‘Rock With You’ en ‘Let’s Stay Together’.

Dit in grote tegenstelling tot Pharrel Williams . De zanger staat met een band zonder persoonlijkheid op het podium en doet het grotendeels met tape. Tenenkrommend wordt het wanneer de achtergrondzangeres Gwen Stefani playbackt. Desondanks levert, de enigszins beschonken, Pharrel Williams een feestje. Zijn nummers zijn welbekend en enkel de aanwezigheid van Williams is genoeg om de Ahoy regelmatig te laten ontploffen. Het wordt dit weekend in ieder geval niet grappiger dan Pharrel Williams die een feministische toespraak houdt. Met een stalen gezicht verkondigt hij de boodschap dat vrouwen een gelijkwaardige behandeling verdienen en met respect behandelt moeten worden. Hij had er beter aan gedaan hierover na te denken terwijl hij ‘Blurred Lines’ produceerde.

FOTOGRAFIE: Charles Batenburg  

12345
 foto North Sea Jazz 2014 - dag 1  foto North Sea Jazz 2014 - dag 1 Robert Glasper foto North Sea Jazz 2014 - dag 1 Robert Glasper foto North Sea Jazz 2014 - dag 1 Robert Glasper foto North Sea Jazz 2014 - dag 1 Robert Glasper foto North Sea Jazz 2014 - dag 1 Robert Glasper foto North Sea Jazz 2014 - dag 1 Bootsy Collins and The Funk Unity Band foto North Sea Jazz 2014 - dag 1 Bootsy Collins and The Funk Unity Band foto North Sea Jazz 2014 - dag 1 Bootsy Collins and The Funk Unity Band foto North Sea Jazz 2014 - dag 1 Tom Harrell Quintet foto North Sea Jazz 2014 - dag 1 Tom Harrell Quintet foto North Sea Jazz 2014 - dag 1
 
12345
 
festival logo

NORTH SEA JAZZ 2014 - DAG 2Ons verslag van de tweede dag North Sea Jazz in Ahoy te Rotterdam!

festival logo

METROPOLIS FESTIVAL 2014 Op de 26e editie van het Metropolis Festival traden weer veel nationale en...