VERSLAG: North Sea Jazz 2014 - dag 2

Festivalinfo was aanwezig op North Sea Jazz 2014 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 80 foto's.

Naar het North Sea Jazz 2014 - dag 1 verslag
Naar het North Sea Jazz 2014 - dag 3 verslag

VERSLAG: Karst Jaarsma  

North Sea Jazz

De zaterdag komt iets langzamer op gang. In elke uithoek van het Ahoy complex is jazz te horen en daarmee valt er genoeg te genieten. Het tempo licht enkel lager dan gisteren. De 72 jarige Dr. Lonnie Smith blinkt uit in zijn relaxte houding. Bezwerend bespeelt hij het Hammond orgel. De soul van Coultrain valt ook te beschrijven als bezwerend. Onder begeleiding van een trompetspelende DJ laat Aaron Michael zijn subtiele soul horen. Grootschaliger is de aanpak van Snarky Puppy . Het gezelschap is North Sea Jazz in een notendop. Op ingenieuze wijze worden tango, hiphop en blues aan elkaar gemixt. Met name zangeres Shayne Steele maakt indruk met haar gospelstem.

Op het buitenpodium speelt Jon Batiste samen met zijn band Stay Human . De pianist deelde het podium reeds met mannen als Lenny Kravitz, Prince en Aloe Blacc. Vandaag laat hij met zijn eigen project horen zich goed thuis te voelen in de soul. Met een experimentele jazzy feeling brengen de heren zomerse nummers in de stijl van John Legend. Klassieker 'St. James Infirmary' vormt het hoogtepunt. Met name het verrassende psychedelische element doet het goed in dit nummer. Ook verrassend is Simin Tander. De Duits-Afghaanse zangeres heeft haar nieuwste project in het Pashto opgenomen. De Afghaanse taal klinkt, in combinatie met de subliem subtiele begeleiding, mysterieus. Tander is bovenal een fenomeniaal zangeres. Wanneer ze echter op het Engels overstapt gaat er iets van de chemie verloren die zo goed ontstaan was met de Afghaanse zangpartijen.

Al Jarreau is 74 jaar oud en een graag geziene gast op het North Sea Jazz festival. Zijn stem is niet meer wat het geweest is. Dit probeert de artiest op te lossen met zijn vrolijke houding en een grote hoeveelheid scatten. Het levert hem zeker de gunfactor op, helaas boeit het optreden na verloop van tijd niet meer. De New Orleans Swamp Donkeys Traditional Jass Band doen dat op het gezellige Congo Square zeer zeker. Het gezelschap brengt oude New Orleans muziek op swingende wijze tot leven. Het gezelschap gebruikt daarmee een studentikoze houding die het gehele plein inpakt. De heren doen met hun retro gevoel aan Pokey LaFarge denken. James Williams speelt verdienstelijk trompet en heeft een stem vergelijkingen met Louis Armstrong oproepen.

Joss Stone is vandaag in een goede bui. Al giebelend speelt ze een knallende en soulvolle setlist. Er komen weinig bekende nummers voorbij. Deze heeft Stone met haar stem ook helemaal niet nodig. Bovendien speelt de band geolied. Het kinderlijke enthousiasme van Stone is soms moeilijk te volgen voor de band, vermakelijk is het om te zien hoe soepeltjes deze muzikanten erop inspringen. Joss Stone is daarmee het hoogtepunt van de dag. Wanneer ze het podium verlaat, rent iedereen naar de andere helft van de zaal om zich klaar te maken voor Stevie Wonder. Lachend komt de zangeres terug om te vertellen dat ze toch echt van plan was nog een toegift te spelen.

De zangeres komt later ook nog terug bij Stevie Wonder om een zinderende versie van ‘Living For The City’ te geven. Joss Stone is de ietwat verkouden Wonder duidelijk de baas. Stevie Wonder maakt zijn belofte grotendeels waar. Swingend en funky speelt hij met zijn grote band een overzicht van klassieke Wonder hits. Grootschalige vertolkingen van ‘Superstition’ doen het net zo goed als het kleine doch prachtige ‘Overjoyed’. Enige minpunten zijn de enorme drukte waardoor bewegen onmogelijk gemaakt wordt. Daarnaast past Wonder een overdaad een interactie toe. Er wordt bijna net zoveel tijd gespendeerd aan het laten meezingen van het publiek als aan de stem van Stevie Wonder. Wellicht probeert hij daarmee zijn verkoudheid te verbergen, helaas haalt dit regelmatig het tempo uit het bij vlagen opzwepende optreden.

FOTOGRAFIE: Charles Batenburg  

1234567
 foto North Sea Jazz 2014 - dag 2  foto North Sea Jazz 2014 - dag 2  foto North Sea Jazz 2014 - dag 2 Snarky Puppy foto North Sea Jazz 2014 - dag 2 Snarky Puppy foto North Sea Jazz 2014 - dag 2 Snarky Puppy foto North Sea Jazz 2014 - dag 2 Snarky Puppy foto North Sea Jazz 2014 - dag 2 Snarky Puppy foto North Sea Jazz 2014 - dag 2 Snarky Puppy foto North Sea Jazz 2014 - dag 2 Snarky Puppy foto North Sea Jazz 2014 - dag 2 Dr. Lonnie Smith foto North Sea Jazz 2014 - dag 2 Dr. Lonnie Smith foto North Sea Jazz 2014 - dag 2
 
1234567
 
festival logo

NORTH SEA JAZZ 2014 - DAG 3Ons verslag van de derde dag North Sea Jazz in Ahoy te Rotterdam!

festival logo

NORTH SEA JAZZ 2014 - DAG 1 Ons verslag van de eerste dag North Sea Jazz in Ahoy te Rotterdam!