VERSLAG: Eurosonic 2015 - vrijdag

Festivalinfo was aanwezig op Eurosonic Noorderslag 2015 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 22 foto's.

Naar het Eurosonic 2015 - woensdag verslag
Naar het Eurosonic 2015 - donderdag verslag

VERSLAG: Harm Groustra  

Vrijdag

Na een eerste dag met eigenlijk alleen maar hoogtepunten, ligt de lat hoog als Eurosonic aan zijn vrijdag begint. Gelukkig staat er met James Bay alvast een gegarandeerde superster op het programma en staan er een paar veelbelovende acts in de breedte geprogrammeerd.

Dat James Bay als een van de weinige buitenlandse acts vanavond in de Cathedral (veruit de grootste tent van het festival) speelt, zegt eigenlijk al genoeg. Met Hold Back The River scoorde hij afgelopen jaar al een hit en eigenlijk is het al veel te laat om de singer-songwriter op Eurosonic te ‘ontdekken’. Hij is al een stapje verder.

Ook Pinkpop directeur Jan Smeets ziet namelijk dat het wel goedkomt met de zanger. Eigenlijk is het jammer dat hij in de grote tent staat, aangezien het luid doorpratende publiek het optreden weinig eer aandoet. De rustige nummers van Bay hebben eigenlijk een muisstille zaal nodig, maar dat zit er niet in. Een hoogtepunt in de show is het mooie Stars, dat hopelijk snel een volgende single wordt.

Maar het absolute hoogtepunt van de vrijdag vindt rond middernacht plaats in het Newscafe. Daar speelt Remi Gallego, die met The Algorithm een bizarre mix van metal en dance maakt. De act is nagenoeg helemaal live, met drummer en Gallego die gitaar speelt en zijn eigenlijk akkoorden samplet.

Het is eigenlijk jammer dat de muziek zo extreem is, want geen festival durft het waarschijnlijk aan om The Algorithm te boeken. Maar niet voor niets wordt er in het Newscafe met de seconde enthousiaster meegedaan door het publiek. De set wordt dan ook steeds gekker en krijgt uiteindelijk zelfs stukken drum ‘n bass en hardcore.

Daarmee heeft Eurosonic toch weer een editie achter de rug die de vraagtekens over de relevantie van het festival weer even in de koelkast kan zetten.

FOTOGRAFIE: Erik Knevelbaard  

12
Dakh Daughters foto Eurosonic 2015 - vrijdag Dakh Daughters foto Eurosonic 2015 - vrijdag Dakh Daughters foto Eurosonic 2015 - vrijdag Dakh Daughters foto Eurosonic 2015 - vrijdag Dakh Daughters foto Eurosonic 2015 - vrijdag Oratnitza foto Eurosonic 2015 - vrijdag Oratnitza foto Eurosonic 2015 - vrijdag Kate Tempest foto Eurosonic 2015 - vrijdag Kate Tempest foto Eurosonic 2015 - vrijdag Kate Tempest foto Eurosonic 2015 - vrijdag James Bay foto Eurosonic 2015 - vrijdag James Bay foto Eurosonic 2015 - vrijdag
 
12
 
festival logo

EUROSONIC 2015 - DONDERDAGOp woensdag moesten de Groningse studenten er al een beetje aan wennen dat ze...

festival logo

EUROSONIC 2015 - WOENSDAG De eerste dag van het grootste showcasefestival van Europa is eindelijk...