VERSLAG: Moulin Blues 2007

Festivalinfo was aanwezig op Moulin Blues 2007 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 36 foto's.

VERSLAG: Bert Reinders  

123

Mouling Blues 2007, vrijdag 4 mei

Vrijdag 4 mei

Op vrijdagmiddag 4 mei was ik rond een uur of vier al in Ospel (of eigenlijk Ospeldijk), want Ospel zelf ligt een paar kilometer verder op. Op het festivalterrein worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de 22e editie van het Moulin Blues Festival. De vrijwilligers krijgen allemaal een rood shirtje uitgereikt en ontvangen de laatste instructies van hun supervisors om twee dagen lang alles in goede banen te leiden.

De marktkooplieden hebben hun spulletjes met bluesartikelen, legerkleding, cd’s, zonnebrillen en de wereld aan sieraden uitgestald en de knopjes van de frituurpannen in de grote eettent zijn inmiddels aangezet.

Rond zes uur gaan de hekken open en nestelen de eerste bezoekers zich vooraan het grote podium.

Na de aankondiging door Gerry Jungen van Arrow Rock, mag de Texaan Chris Zalez de spits afbijten.

Het optreden van Zalez begint heel aardig. Zijn Texas-shuffle sound is niet hoogstaand, maar in elk geval wel lekker om de avond mee te beginnen. Na pakweg 20 minuten wordt er een accordeonspeler van stal gehaald en verandert de lekkere Texas-shuffle sound in Cajun en Zydeco. Dit vrolijke genre is niet aan mij besteedt en voor mijn gevoel ook veel te vroeg op de avond. Veel bezoekers denken daar heel anders over en de stemming zit er dan ook al vroeg in.

Op de website van Moulin Blues waren de bezoekers er al even aan herinnerd dat er stil zou worden gestaan bij de oorlogslachtoffers uit de 2e Wereldoorlog en onder leiding van presentator Gerry Jungen was de 1 minuut stilte een adembenemende aangelegenheid.

Na de minuut absolute stilte in de grote tent mag als tweede band Danny Bryant’s Redeyeband zijn kunsten vertonen. Danny ken ik eigenlijk als een jongen die aan het begin van zijn optreden altijd eerst even de kat uit de boom kijkt, maar ditmaal gaat de jonge Brit vanaf de allereerste noot helemaal los. Bryant weet zelf ook maar al te goed dat hij door veel bluesrockliefhebbers en puristen beschouwd wordt als een kloon van Walter Trout en daar schaamt hij zich dan ook ook geen moment voor.

Hoewel ik absoluut geen echte bluesrockfan ben, kan ik Danny Bryant’s performance altijd uitstekend pruimen en dat is deze keer niet anders.

Nummer drie in de rij op vrijdagavond is Los Lobos. Over deze Latijns-Amerikaanse band zijn de meningen vooraf behoorlijk verdeeld. Of je vindt het prachtig of je vindt het helemaal niks. Ik moet mezelf toch onder de laatste categorie plaatsen. Hoewel Los Lobos meer blues in zich heeft dan ik had verwacht is het op een enkele flink uitgesponnen gitaarsolo na behoorlijk recht-toe-recht-aan wat de ervaren rotten laten horen. Aan het eind van de set wordt het dansende publiek toegelaten op het podium om Los Lobos tijdens hun grootste hit tot nu toe ‘La Bamba’ te ondersteunen. Het verhoogt wel de feestvreugde, maar muzikaal wordt het er in elk geval niet beter op.

De afsluiter op de vrijdagavond zijn Rod Piazza & The Mighty Flyers. Na een hoop gemorrel met het keyboard van Rod’s echtgenote ‘Honey’ begint Piazza’s optreden al veel later dan gepland.

Ondanks dat Rod Piazza alle registers opentrekt om het publiek zoveel mogelijk te entertainen is het muzikaal gebodene erg gepolijst en vlak. Piazza heeft een prima stem, zijn bluesharptechniek is bijzonder hoogstaand, maar er zit voor mijn gevoel veel te weinig emotie in zijn jump-westcoast en Chigagoblues.

Aan het eind van de vrijdagavond moet ik helaas voor mijzelf concluderen dat dag 1 voor mij niet gebracht heeft wat ik er van had verwacht. Jammer en hopelijk wordt er op zaterdag uit een ander vaatje getapt.

123

FOTOGRAFIE: Dave van Hout  

123
Bettye Lavette foto Moulin Blues 2007 Bettye Lavette foto Moulin Blues 2007 Bettye Lavette foto Moulin Blues 2007 Bo Diddley foto Moulin Blues 2007 Bo Diddley foto Moulin Blues 2007 Bo Diddley foto Moulin Blues 2007 Bo Diddley foto Moulin Blues 2007 Chris Zalez foto Moulin Blues 2007 Chris Zalez foto Moulin Blues 2007 Cuban Heels foto Moulin Blues 2007 Cuban Heels foto Moulin Blues 2007 Cuban Heels foto Moulin Blues 2007
 
123
 
festival logo

VANKATOEN MAG LOS 2007Het barste allemaal los op 20 Mei. In Paradiso was toen het VanKatoen Mag Los...

festival logo

BEVRIJDINGSPOP HAARLEM 2007 In Haarlem werd op 5 mei Bevrijdingspop Haarlem gehouden. Festivalinfo was...