VERSLAG: Eurosonic Noorderslag 2016 - Donderdag

Festivalinfo was aanwezig op Eurosonic Noorderslag 2016 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 55 foto's.

Naar het Eurosonic Noorderslag 2016 - Woensdag verslag
Naar het Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag verslag
Bekijk de Eurosonic Noorderslag 2016 - Donderdag foto's

VERSLAG: Tamar Tieleman  

Eurosonic / Noorderslag - donderdag

De kop is eraf in Groningen en dat merk je aan het publiek. Iedereen stinkt al wat meer, mensen zien er wat brakker uit en bij menig podium is de tijd om te ontdooien een stuk korter.

Het op woensdag vrijwel lege Huis de Beurs is vanavond goed gevuld voor Fews. De shoegaze groep bestaande uit een viertal lijzige jongetjes met lange haren en elfenoren begint ontzettend rommelig. De drummer veranderd een paar keer onbedoeld van ritme en er gaat iets stuk waardoor technici het podium opstormen en de rest van de band in lachen uitbarst. Publiek loopt vloekend naar buiten “wat een schijt band”, maar de jongens lijken het eerder grappig te vinden dan erg: “we proberen nog wat te spelen voor jullie”. Ze hebben een vol geluid dat met vlagen Foals referenties heeft, maar dan zonder de opbouw of afwisseling die het spannend kan maken. Bij het laatste nummer zijn ze pas echt op de rit en deze zetten ze dan ook sterk en overtuigend neer. Helaas is daarna het optreden klaar, maar hierdoor ontvangen ze alsnog een groot applaus en verkopen zelfs nog wat 7” plaatjes.

In het Praedinius Gymnasium staat Promise and the Monster, een breekbare singer/songwriter uit Zweden. Deze dame stond al eens op stonerrockfestijn Roadburn omdat Opeth, die het festival cureerde, fan van de band is. We kunnen ons niet voorstellen dat de ingetogen iele, beetje spookachtige folk op Roadburn erg succesvol was. In Groningen kan het publiek de aandacht er in ieder geval niet bijhouden en kletst er hard doorheen, terwijl wat er op het podium gebeurt erg mooi is.

Dan de jonge Engelse rockband Vant in studentensocieteit Mutua Fides. Het valt niet mee om uberhaupt binnen te komen. Vant scoort op het moment met hun hitje 'Parking Lot' en dat is te merken aan de opkomst. Wanneer we eenmaal binnen zijn, snappen we wel waarom er bijna niemand naar buiten loopt. Op het podium staat een kwartet zwetende jonge gasten in oversized t-shirts die alles aan het geven zijn met hun korte en catchy rocksongs. Denk Arctic Monkeys meets Nirvana. Leuke band waar we ongetwijfeld meer van gaan horen.

Graham Candy is geboren in New Zeeland. Het is dus opvallend dat hij het tot Eurosonic, waar alleen Europese acts mogen spelen, geschopt heeft. Gelukkig heeft hij als excuus dat hij voor zijn muziek naar Berlijn verhuisd is. De singer/songwriter neemt de vocalen van 'She Moves' van Alle Farben voor zijn rekening. Het is niet gek als je in de veronderstelling was dat dit door een vrouw gezongen was. Graham Candy heeft een absurd hoge stem. Als hij praat klinkt hij als een man, als hij zingt, dan zou je zweren dat er een vrouw achter de microfoon staat. Omdat hij ook een aantal aardige popnummers in zijn reportoire heeft, zeker een optreden dat we zullen onthouden.

In Huize Maas is de Noorse zangeres EERA aan de beurt. Het start wat voorzichtig en vooral braaf. De zangeres doet haar best een spanning op te bouwen maar krijgt dit helaas niet overtuigend voor elkaar. De samenzang stukken zijn erg mooi en betoverend, maar verder zijn de muzikanten helaas wat houterig. Een vrouw met kritische blik die de programmeur van Coachella blijkt te zijn loopt vrij snel hoofdschuddend weg. Er is wel te horen waar de zangeres heen wil gaan, maar de band krijgt het nog niet voor elkaar. Hopelijk is dit probleem op te lossen door simpelweg meer te spelen.

Een van de meest gehypte acts van Eurosonic is het Engelse Mura Masa. Deze Britten schopten het tot de BBC Sound of 2016 en waren vorig jaar al achtereenvolgens te zien op Pitch, Lowlands en Catch. Vanavond in Simplon heeft Mura Masa (of eigenlijk producer Alex Crossan) zeker zien dat hij skills heeft. Moeiteloos combineert hij alle stijlen hippe electronica tot een erg fijn en origineel geluid. Toch krijgt hij Simplon maar moeilijk echt aan het dansen en dat is natuurlijk wel de bedoeling met zijn muziek. Ook niet met zangeres Nao, ook al zo'n talent, die morgen op Eurosonic staat. Het talent is er zeker, nu nog de show en een publiek dat iets liever danst.

In café de Toeter is naar het lijkt 1 tafeltje weg gehaald om plek te maken voor een band (in dit geval Silent War) die ongeveer bij elkaar op schoot zitten te spelen. Deze band stond in de finale van de Amsterdamse Pop Prijs jaren terug en hebben sindsdien een grote ontwikkeling doorgemaakt. Waar ze jaren terug aan Two Door Cinema deden denken, hebben ze nu een veel steviger geluid met spannendere opbouw. De band is gezegend met een zeer strakke gitarist genaamd Dennis die het publiek weet te verrassen en de aandacht vasthoud die soms doet denken aan The Boxer Rebellion. Voor de band verzamelen steeds meer knappe hipster meisjes. De meiden gaan lekker op zanger Josha en hij gaat goed met de dames om. Als ze zich blijven ontwikkelen zoals ze tot nu doen vinden we ze zeker terug in de hitlijsten over een paar jaar.

In de AA kerk staat de betoverende Charlotte OC. De locatie is perfect voor deze vrouw, die op bijna priesteres achtige wijze met grote gebaren voor het publiek staat. Ze begint veel belovend en iedereen is in trance van haar charisma. Helaas praat ze niet met het publiek tussendoor, hiermee zou ze ons nog net wat meer inpakken. Haar muziek heeft trip hop elementen die meer diepgang krijgen door haar warme soulstem. De zang is duidelijk beïnvloed door Amy Winehouse. De band om haar heen voelt meer als een begeleidingsband en maakt niet veel indruk. Maar de in fonkelende pailletten jurk gehulde Charlotte gaat er wel komen. Er hangt een bezwerende sfeer in de AA kerk en er lopen mensen gelukzalig en onder de indruk naar buiten.

Naast Pinguin radio heeft ook de Grote Prijs Van Nederland een showcase in Drie Gezusters om het publiek te trakteren op het talent van morgen. Alle finalisten die 30 januari in Paradiso strijden om de beker mogen zichzelf hier bewijzen. Single Pilot is daar een van. De band heeft al meerdere bandcompetities gespeeld de laatste jaren en naast een wisseling van leadzanger zijn de nummers ook veel sterker geworden. Met je ogen dicht zou je zweren dat je Justin Timberlake hoort zingen wanneer leadzanger Kelvin met perfecte pitch en timing door de nummers heen vliegt. Sinds Stevie Wonder heb je niet meer een toetsenist kunnen vinden die zo aanstekelijk enthousiast is, tot je Matteo hebt zien spelen en bassist Bronco bewijst de funk in zijn aderen te hebben stromen. Strakke funk met een vleugje kitsch uit de jaren tachtig waarbij niemand stil kan blijven staan.

In Warhol is het niet heel druk voor Bfake. Het geluid doet je gelijk denken aan Die Antwoord en daar blijkt een goede reden voor. De DJ van Urban Dance Squad is destijds voor een project naar Zuid Afrika gestuurd waar naar verluid 2 mannen gevonden zijn op een skatebaan die uiteindelijk samen Bfake gevormd hebben. Het resultaat klinkt als een liefdesbaby van Die Antwoord, De Jeugd van Tegenwoordig en The Beastie Boys. Lekker old school dus, waar het publiek volledig van uit zijn ster gaat. De energie knalt van de mannen af en lijkt via zuurstof door de zaal heen te reizen. Ontkomen aan dit virus is er niet bij. Dit moet en wil je meer horen. Met bier en zonder teveel kleren aan.

Nog een keer naar het Grand Theatre op de Grote Markt. Hier staat Duitse dance-act Alle Farben met zijn live circus. Dit is een speciaal voor komend festivalseizoen opgezet project met een aantal dansers een trompetist en veel andere lichten, vlaggen, toeters en bellen. Slim is het wel. Een DJ act als Alle Farben is normaal erg saai om naar te kijken. Een aantal figuranten die de boel een beetje opzwepen zijn zeker gewenst. We noemden megahit 'She Moves' al eerder in dit verslag. Als Alle Farben vaker dit soort nummers gaat maken, dan valt te verwachten dat we deze Duitser nog vaak op onze Nederlandse dancefestivals gaan zien.

Het officiële Eurosonic programma voor vanavond is afgelopen, maar het is nog lang geen tijd om naar huis te gaan. In een lokale bowling geeft Double Vee een showcase van een aantal bands. In het speciaal voor Eurosonic opgerichte Mojo-huis is een cocktailfeest bezig. Het werd nog laat en gezellig.

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok   Irwan Notosoetarso  

12345
Typhoon foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Donderdag Typhoon foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Donderdag Typhoon foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Donderdag Alle Farben foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Donderdag Alle Farben foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Donderdag Alle Farben foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Donderdag Alle Farben foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Donderdag
 
12345
 
festival logo

EUROSONIC NOORDERSLAG 2016 - VRIJDAGVrijdag is alweer de laatste dag van Eurosonic 2016. Nog een avond speelt op...

eurosonicnoorderslag

EUROSONIC NOORDERSLAG 2016 - WOENSDAG Het muziekjaar wordt ook dit jaar weer afgetrapt in Groningen op...