VERSLAG: Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag

Festivalinfo was aanwezig op Eurosonic Noorderslag 2016 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 75 foto's.

Naar het Eurosonic Noorderslag 2016 - Donderdag verslag
Naar het Eurosonic Noorderslag 2016 - Zaterdag verslag
Bekijk de Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag foto's

VERSLAG: Tamar Tieleman  

Eurosonic / Noorderslag - vrijdag

In Mutua Fides staat Jeanne Added vanavond. Wat te omschrijven is als een vrouw met een Justin Bieber kapsel op zang en daarachter twee kwaad ogende feministen en een droevige man, die als je lang genoeg staart “Help me” lijkt te fluisteren. Een hees stem geluid en dramatische, smekende teksten. Het is niet erg druk in het Vindicat gebouw en de mensen die er staan kijken ook ietwat verward van zich af. Binnen korte tijd van je goede humeur afkomen doe je met deze soundtrack van depressie. Maar eerlijk is eerlijk, de hese stem is wel herkenbaar en aangenaam. De samenzang klopt ook. Jammer van de liedjes.

Franky Age heeft er duidelijk zin in als ze beginnen in Warhol. De band is een bijzonder geheel met een druk rondwandelende zanger in bontjas, een basgitarist die uit The Prodigy lijkt te zijn weg gelopen en een enthousiast figuur met een synthesizer. De liedjes zijn niet erg origineel en wat simpel. Wat ook verbaasd is dat terwijl de liedjes erg op elkaar lijken, de band geen enkele kan verbinden en tussendoor korte pauzes neemt. Tijdens deze intermezzo’s roepen ze teksten als: “Laat je horeuh!” Een tekst die buiten Carnaval om niet werkt. De bandleden worden voorgesteld met namen als Mr. Nice en Mr. Oldfinger. Als dan ook de enige vrouw die danst (een Libelle vrouw die lekker in haar lijf zit en een hele biodanza cursus tentoonstelt) ook wegloopt naar buiten is het feest wel afgelopen.

Yukon Club in Pakhuis trekt gelijk aandacht als band zonder drumstel en zonder bassist. Wel staan er twee gitaristen en iemand die met effecten aan de slag gaat. Wat het oplevert is dromerige trip muziek met fragiele zang waar je lekker in kan hangen. De missende instrumenten missen zit er niet bij. Het is relatief rustig in Pakhuis, wat waarschijnlijk af te schrijven is aan het veel later beginnen van de band dan aangegeven was. Zonde, want deze jongens verdienen publiek.

Op een niet officiële showcase, georganiseerd door Perquisite zien we singer/songwriter Jeangu Macrooy. Wat een verschijning is dit! Het lijkt alsof Benjamin Clementine een gitaar opgepakt heeft. We hadden nog nooit van hem gehoord, maar met zijn imposante stem en goede uitstraling kan hij het ver schoppen.

In de grote op het Damsterplein mag Nothing But Thieves laten zien waarom ze al zo veel gedraaid worden op 3FM. In 2015 stond de band al op Lowlands en kaarten voor de clubshows van de band gaan als warme broodjes. Op de volgende London Calling zijn ze zelfs headliner. Vanavond is het ook weer druk. Origineel is het niet wat Nothing But Thieves doet (vandaar misschien ook de naam), maar er zitten ook vanavond weer een aantal prijsnummers tussen. Wat betreft uitstraling is er nog een hoop te winnen, maar ook vanavond weer komt de Britrock van Nothing But Thieves lekker binnen.

In Simplon staat Britse dance-act HÆLOS. Op het podium is het met twee drummers en vier overige bandleden lekker druk. HÆLOS maakt qua sound een fijne combinatie van the XX en London Grammar. Op het podium willen en doen ze vanavond net iets te veel, waardoor hun sound wel erg bombastisch en druk wordt. Toch laten ze zien heel wat in mars te hebben. HÆLOS heeft al een platencontract bij Matador op zak en kan zo op Lowlands, Pitch of Best Kept Secret gezet worden. Act om in de gaten te houden dus!

Aan de overkant van de straat bij Simplon is het Platformtheater. Hier staat Soom T, een vrouwelijke Schotse MC/zangeres met Indiaas bloed. Ze maakt een fijne combinatie maakt van reggae, hiphop, funk en zelfs disco. Het gaat van Selah Sue via Michael Jackson naar Indiase Bollywoodzang. Van alles wat, dus. Maar aanstekelijk dat het is! Met een strakke band waar ze altijd op terug kan vallen, steelt deze Schotse de show. Haar opvallende verschijning en goede flow kan zo maar een festivalfavorietje worden!

Bij Vera kom je INHEAVEN tegen op het podium. Wat vooral opvalt aan deze band is de vrouwelijke bassist in zilveren stoeipakje. Ook is duidelijk dat de bass drum gevonden is en boven alles overheerst. De nummers zijn redelijk up tempo en er klinken invloeden van U2 in het gitaarspel. De nummers zijn soms wat voorspelbaar en makkelijk, waardoor het kritische Vera publiek halverwege massaal naar buiten loopt. Ze dragen een jaren tachtig rock geluid, wat commercieel klinkt bij vlagen maar, op momenten dat het dat niet doet, net niet edgy genoeg is om indie te zijn.

Op de Grote Markt loopt de main stage tent langzaam vol voor De Staat. Deze mannen zijn ondertussen fervent Eurosonic spelers en dus weet Groningen dat je dit niet mag missen. Het is druk in de tent en het decor, dat normaliter vrij rauw is van De Staat is nu synthetisch. Ze openen met Peptalk en spelen veel nieuwe nummers die ook synthetisch klinken en dus laat het ramwerk op zich wachten. Halverwege draait zanger Torre zijn rug naar het publiek en kijkt in een camera. We zien achter hem op het grote scherm zijn gezicht in close up ons toezingen. Hij wil de camera omdraaien maar gooit hem kapot en het beeld is weg. Ook een gitaar begeeft het, maar als een roadie een nieuwe wil geven wil hij eerst zijn rifs af maken. Je merkt aan alles dat niets deze ervaren band meer van slag kan brengen en dat is genieten. Als ze afsluiten met Witch Doctor springt Torre in het midden van de zaal en begint het publiek er net als in de geweldige clip omheen te rennen. Kippenvel moment.

Voormalig Bombay Showpig is klaar om onder nieuwe naam Bombay en met nieuwe bandleden, nieuwe nummers te laten horen in Concerthuis. Het valt gelijk op dat Bombay anders klinkt dan voorheen, maar nog steeds herkenbaar is. Alhoewel het publiek er veel doorheen kletst klinken er wel zeer enthousiaste kreten. De liedjes zijn ontzettend strak en zitten fantastisch in elkaar zoals we gewend zijn van zanger en schrijver Matthias. Voor de gelegenheid heeft hij zichzelf een lekker Oost Duitse look aangemeten. Ze spelen ervaren en mensen zijn onder de indruk. Bombay is terug en heeft zichzelf opnieuw op de radar gezet.

FOTOGRAFIE: Anne-Marie Kok   Irwan Notosoetarso  

1234567
Orange Skyline foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag Orange Skyline foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag Orange Skyline foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag Orange Skyline foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag Orange Skyline foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag Grandbrothers foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag Grandbrothers foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag Grandbrothers foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag Grandbrothers foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag James Hersey foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag James Hersey foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag James Hersey foto Eurosonic Noorderslag 2016 - Vrijdag
 
1234567
 
festival logo

EUROSONIC NOORDERSLAG 2016 - ZATERDAGEurosonic / Noorderslag loopt op haar eind, maar niet voordat op zaterdag in...

eurosonicnoorderslag

EUROSONIC NOORDERSLAG 2016 - DONDERDAG De kop is eraf in Groningen. Het team van Festivalinfo maakt zich op voor een...