VERSLAG: Best Kept Secret 2016 - Zondag

Festivalinfo was aanwezig op Best Kept Secret 2016 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 36 foto's.

Naar het Best Kept Secret 2016 - Zaterdag verslag
Bekijk de Best Kept Secret 2016 - Zondag foto's

VERSLAG: Francis Pronk  

Best Kept Secret - Dag 3

Op de slotdag van Best Kept Secret opent VANT het hoofdpodium. “We are VANT from planet earth”, aldus zanger Mattie Vant. Ze blazen het publiek wakker met hun garage/punk geluiden. VANT is geen band die haar set speelt en dan weer huiswaarts gaat. Het viertal wil met haar politiek geladen teksten een boodschap overbrengen. Bij ’Put Down Your Gun’ wordt een verwijzing gemaakt naar de vreselijke schietpartij van vorige week in Orlando. Mattie Vant is een tegenstander van het uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Deze week is het referendum over het EU-lidmaatschap en Mattie vraagt alle Britten die aanwezig zijn om tegen te stemmen. “We houden van Europa en Nederland is zelfs onze favoriete plek.” Dit klinkt niet als een standaard praatje, dit is puur en gemeend. Nu verder met de muziek: het gaat er wild aan toe op de vroege middag. Mattie springt van het podium en bespeelt zijn gitaar vanaf de barrier. Hij laat zich een paar keer op de podiumvloer vallen. De adrenaline spat ervan af. Nieuwe single ‘Karma Seeker’ komt deze week uit, maar is helaas niet zo sterk als ‘Parking Lot’. Ook spelen ze het kortste nummer van Best Kept Secret 2016, met een speelduur van slechts 21 seconden. Het schaadt je trommelvliezen en het eindigt voordat je kunt begrijpen wat er is gebeurd. “This is our first festival in The Netherlands”, zegt Mattie. Het eerste buitenfestival ja, want ze stonden toch echt in april op het festival Motel Mozaïque in Rotterdam. Ach, de band tourt zich rot, dus dit kleine foutje is de mannen vergeven. Met ‘Do You Know Me?’ sluiten ze de krachtige set af. Mattie gooit zijn gitaar in de lucht en vangt hem weer op. De zon is inmiddels doorgebroken en het is slechts een kwestie van tijd tot ook VANT is doorgebroken.

Na drie jaar is Band Of Horses weer terug in Nederland, dit keer als onderdeel van hun ’Why Are You OK’ tournee. Deze maand kwam het gelijknamige vijfde studioalbum uit, dus vandaag zal de set voornamelijk in het teken staan van de nieuwe plaat. Met het rustige ‘For Annabelle’ uit 2010 beginnen de Amerikanen uit Seattle hun set. Het aandachtige publiek hangt aan de lippen van frontman Ben Bridwell en co. Opeens verschijnt er een levensgroot paard in het publiek. Een stel bezoekers heeft het paard uit de Jungle Bar gehaald en het gevaarte crowdsurft over de menigte. Het hele spektakel is te zien op de schermen: een bezoeker springt van het paard af, maar helaas valt deze met zijn gezicht in de modder. De band is schijnbaar verrast door dit hilarische tafereel. Het object wordt uiteindelijk door de beveiliging uit het publiek getild en de set wordt hervat. Van de nieuwe plaat spelen de Amerikanen ‘Casual Party’, ‘Solemn Oath’, ‘In A Drawer’ en ‘Throw My Mess’’. Helaas krijgt het nieuwe werk weinig respons. Wat wel veel respons krijgt is ’Is There A Ghost’ van het definitieve doorbraakalbum uit 2007 en het melancholische ‘The Funeral’ uit 2006. Met afsluiter ‘The General Specific’ laat Band Of Horses haar energie nog eenmaal los.

Vervolgens is het de beurt aan Two Door Cinema Club op het grootste podium van het festival. De dansbare en opzwepende nummers laten het publiek vanaf het eerste moment bewegen. De kracht van Two Door Cinema Club is dat haar upbeat, catchy riffs geschikt zijn voor vele gelegenheden, waaronder dit festival. Ze spreekt een brede leeftijdsgroep aan. Van tieners tot mensen van middelbare leeftijd: allemaal genieten ze van de prestaties van de band. Two Door Cinema Club is de ideale festival band. Deze maand is er een nieuwe single verschenen en het publiek krijgt een voorproefje van het aankomende album met ‘Gameshow’, wat tevens de titel van de derde plaat is. Dit nummer legt meer de nadruk op de elektronische sound dan wat we gehoord hebben in het verleden. Nog een nieuw nummer is ‘Are We Ready? (Wreck)’. Anders dan de muziek op ‘Beacon’ of ‘Tourist History ‘, maar dat betekent niet dat het slecht is. De riffs en elektronische ritmes maken het bijna onmogelijk om niet te dansen. ‘I Can Talk’ en ‘Something Good Can Work’ zijn de positieve uitschieters van de set. Huidige single 'What You Know' bewaren de heren voor het laatst. De nieuwe nummers maken het verlangen naar het nieuwe album zelfs groter. Nog even geduld tot oktober.

Een andere grote naam op het affiche en tevens de afsluiter van stage 2 is de Amerikaanse band Wilco. Het publiek is vanaf het begin geïntrigeerd. De eerste drie nummers van de alt-rockband uit Chicago bestaan uit materiaal van de laatste plaat ‘Star Wars’. Terwijl sommige bands moeten vertrouwen op gimmicks en vuurwerk om de aandacht vast te houden, doet Wilco dit op een totaal andere manier. De huidige formule werkt goed. Wilco bestaat uit zeer getalenteerde muzikanten en vormt een ware eenheid op het podium. Jeff Tweedy zingt met veel passie en energie. Van meesterwerk ‘Yankee Hotel Foxtrot’ spelen ze o.a. favorieten als ‘I Am Trying to Break Your Heart’, ‘Heavy Metal Drummer’ en ‘Jesus, Etc.’. Laatstgenoemde wordt woord voor woord meegezongen door het publiek. Wilco speelt de ene geliefde klassieker na de andere. Het beste wordt tot het laatst bewaard. Wilco is één van de must-see live bands in de hedendaagse muziekscene. Deze ruim anderhalf uur durende show is misschien wel de allerbeste show van de vierde editie van Best Kept Secret.

FOTOGRAFIE: Tineke Klamer  

123
Indian Askin foto Best Kept Secret 2016 - Zondag Indian Askin foto Best Kept Secret 2016 - Zondag Indian Askin foto Best Kept Secret 2016 - Zondag Indian Askin foto Best Kept Secret 2016 - Zondag Indian Askin foto Best Kept Secret 2016 - Zondag Indian Askin foto Best Kept Secret 2016 - Zondag  foto Best Kept Secret 2016 - Zondag Indian Askin foto Best Kept Secret 2016 - Zondag Band Of Horses foto Best Kept Secret 2016 - Zondag Two Door Cinema Club foto Best Kept Secret 2016 - Zondag Two Door Cinema Club foto Best Kept Secret 2016 - Zondag Two Door Cinema Club foto Best Kept Secret 2016 - Zondag
 
123
 
festival logo

GRASPOP METAL MEETING 2016 DAG 2We staan tot onze knie in de modder, maar nog steeds zijn we enthousiaster...

Best Kept Secret

BEST KEPT SECRET 2016 - ZATERDAG De vierde editie van Best Kept Secret vindt plaats op vrijdag 17, zaterdag 18...